avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Obligatii fiscale vanzare apartament
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Obligatii fiscale vanzare apartament

Buna ziua,
Am urm problema: In cazul in care cumpar un imobil si il vand dupa 15 zile cine il declara la serv de impozite si taxe locale? Eu sau cumparatorul? Si trebuie sa platesc impozit 16% la stat pentru ca il vand intr-un termen mai mic de 3 ani?

Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Martie 2013
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Cel mai recent răspuns: Adolfina Pop , Consultant fiscal 16:22, 29 Martie 2013
Dvs trebuie sa il declaati pentru a putea prezenta ulterior certificat fiscal la tanzactionare
Sunt doua feluri de impozite :
1. Impozitul de 16% pe tranzactii imobiliare, reglemntat de art. 77^1 din CodulFiscal care prevede urmatoarele:
"(1) La transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia, prin acte juridice între vii asupra construcţiilor de orice fel şi a terenurilor aferente acestora, precum şi asupra terenurilor de orice fel fără construcţii, contribuabilii datorează un impozit care se calculează astfel:

a) pentru construcţiile de orice fel cu terenurile aferente acestora, precum şi pentru terenurile de orice fel fără construcţii, dobândite într-un termen de până la 3 ani inclusiv:

- 3% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 6.000 lei + 2% calculate la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv;

b) pentru imobilele descrise la lit. a), dobândite la o dată mai mare de 3 ani:

- 2% până la valoarea de 200.000 lei inclusiv;

- peste 200.000 lei, 4.000 lei + 1% calculat la valoarea ce depăşeşte 200.000 lei inclusiv"
2. Impozitul pe cladire ca impozit local, reglemantat de Tittlul IX din Codul fiscal.
Cu prvire la declararea cladirii, art 254 din CF prevede urmatoarele:

"1) În cazul unei clădiri care a fost dobândită sau construită de o persoană în cursul anului, impozitul pe clădire se datorează de către persoana respectivă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care clădirea a fost dobândită sau construită.

(2) În cazul unei clădiri care a fost înstrăinată, demolată sau distrusă, după caz, în cursul anului, impozitul pe clădire încetează a se mai datora de persoana respectivă cu începere de la data de întâi a lunii următoare celei în care clădirea a fost înstrăinată, demolată sau distrusă.

(3) În cazurile prevăzute la alin. (1) sau (2), impozitul pe clădiri se recalculează pentru a reflecta perioada din an în care impozitul se aplică acelei persoane.

(4) În cazul extinderii, îmbunătăţirii, distrugerii parţiale sau al altor modificări aduse unei clădiri existente, impozitul pe clădire se recalculează începând cu data de întâi a lunii următoare celei în care a fost finalizată modificarea.

(5) Orice persoană care dobândeşte, construieşte sau înstrăinează o clădire are obligaţia de a depune o declaraţie fiscală la compartimentul de specialitate al autorităţii administraţiei publice locale în a cărei rază de competenţă se află clădirea, în termen de 30 de zile de la data dobândirii, înstrăinării sau construirii."

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Impozitare vanzare apartament realest25 realest25 Buna seara. Am un singur apartament pe care l-am cumparat acum 7 ani si pe care as dori sa il vand si sa imi iau altul intr- o alta zona a orasului.Vreau sa ... (vezi toată discuția)
Impozit suplimentar pe cladiri Haralambie BARBU Haralambie BARBU Stimate Doamne, Stimati Domni, Cu respect, va adresez rugamintea de a-mi comunica punctul dumnevoastra de vedere asupra urmatoarei spete: In baza unor ... (vezi toată discuția)
Impozitare case noi valentin_vs valentin_vs Buna seara! Va rog sa-mi raspundeti la o intrebare! Dupa ce perioada de timp se impoziteaza o casa noua? Exista cumva o lege care spune ca o casa noua se ... (vezi toată discuția)