avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 620 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Avocaţi şi Admitere ... cu cine poate incheia avocatul contractul de asist.si ...
Discuție deschisă în Avocaţi şi Admitere în avocatură

cu cine poate incheia avocatul contractul de asist.si reprezentare juridica?

daca reclamantul dintr-un dosar civil se afla in strainatate, sotul ramas in tara poate incheia, pentru reclamant, contractul de asistenta juridica si reprezentare cu avocatul, chiar daca nu are procura de la sotul din strainatate?Daca nu, reclamantul cum va angaja avocatul roman in procesul din Romania? ESte obligatorie procura notariala incheiata de parte in tara in care se afla si trimisa in Romania avocatului?
Cel mai recent răspuns: Lăzăruţiu Lucian , Avocat 11:01, 25 Februarie 2009
Conform prevederilor din statutul profesiei de avocat contractul de asistenta juridica poate fi incheiat si prin orice mijloace de comunicare la distanta, care pot reproduce egal semnaturile partilor astfel contractul poate fi trims prin fax sau scrisoare recomandata cu confirmare de primire
Statutul profesiei de avocat:

2. Contractul de asistenta juridica
I. Forma si continutul contractului de asistenta juridica

Art. 126.
(1) Contractul de asistenta juridica este incheiat in forma scrisa, ceruta ad probationem. El trebuie sa indeplineasca toate conditiile cerute de lege pentru incheierea valabila a unei conventii si dobandeste data certa prin inregistrarea sa in registrul oficial de evidenta al avocatului, indiferent de modalitatea in care a fost incheiat.
(2) Contractul de asistenta juridica poate fi incheiat si prin orice mijloc de comunicare la distanta, care poate reproduce legal semnaturile partilor. In acest caz, data incheierii contractului este data la care avocatul a luat cunostinta de semnarea contractului de catre client. Se prezuma ca avocatul a luat cunostinta de incheierea contractului la urmatoarele date:
a) data la care contractul a sosit prin fax sau e-mail (semnatura electronica) la sediul profesional al avocatului; daca transmisiunea prin fax are loc dupa ora 19.00, se prezuma ca avocatul a luat cunostinta in ziua lucratoare urmatoare zilei transmisiunii;
b) data primirii contractului semnat prin scrisoare recomandata cu confirmare de primire.
(3) Contractul de asistenta juridica poate lua forma unei scrisori de angajament care sa indice raporturile juridice dintre avocat si destinatarul scrisorii, inclusiv serviciile avocatiale si onorariul, semnata de avocat si transmisa clientului. In cazul in care clientul semneaza scrisoarea sub orice mentiune expresa de accept a continutului scrisorii, aceasta dobandeste valoarea unui contract de asistenta juridica.
(4) Contractul de asistenta juridica poate fi incheiat, in mod exceptional, si in forma verbala in fata unei autoritati sau a oricaror persoane fizice sau juridice cu conditia ca acestea sa ateste ca au fost de fata la exprimarea acordului de vointa intre avocat si client. Contractul in forma scrisa va fi incheiat in cel mai scurt timp posibil.
(5) In cazul in care avocatul si clientul convin, o terta persoana poate fi beneficiarul serviciilor avocatiale stabilite prin contract, daca tertul accepta, chiar si tacit, incheierea contractului in astfel de conditii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Valabilitatea mandat de reprezentare ca avocat ContSters115731 ContSters115731 Buna ziua.as vrea sa stiu daca un avocat poate reprezenta intr-un proces civil pentru partaj o persoana care este urmarita penal, fugita din tara ca sa nu ... (vezi toată discuția)
Firma ma da in judecata din cauza unei datorii ... am nevoie de avocat la distanta! Maria857 Maria857 Sunt plecata in strainatate si nu pot veni in Romania. Procesul este pe 30 martie. ....Cine imi poate recomanda un avocat bun? In acest caz cum s-ar desfasura ... (vezi toată discuția)
Divort N_&_K_43 N_&_K_43 .am imputernicit un avocat sa ma reprezinte intr.un proces de divort in luna aprilie 2011....cum pot afla daca procesul este inaintat,,sau care este stagiul ... (vezi toată discuția)