avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Ipoteca pe casa de la cadastru?
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Ipoteca pe casa de la cadastru?

Buna ziua! In urma unei ne plati a unei persoane la intretinere care a fost administrator de bloc si care a sustras o suma de bani care se afla inca in ancheta, dar aici vorbesc exclusiv de aceasta ipoteca pe casa fostului administratorului pentru suma de intretinere. I-a fost inmanata prin posta de catre cei de la Cadastru ca are ipoteca pusa pe casa prin sesizarea asociatiei de proprietari. Intrebarea mea este:
1. Este corect asa ceva, se poate face ipoteca prin cadastru....?
2. Care sunt masurile luat in cazul neplatii intretinere si punearea ipotecii reale pe un apartament?
3. Ridicarea ipotecii?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 23:39, 14 August 2014
:O
Ati reusit sa ma faceti sa nu inteleg nimic (si nu se intampla des)
Puteti fi mai explicit, va rog!!!
Nici eu nu am inteles.Administratorul este si locatar al imobilului ? Este vorba despre rang imobiliar?Daca da raspunsurile sunt :
1.da
2. mai explicit la ce anume va referiti
3.rangul imobiliar il ridica presedintele.
Ultima modificare: Luni, 8 Aprilie 2013
CRINA1, utilizator
1-Ati inteles eronat termenul
Asociatia de proprietari ,in temeiul disp
Art. 50. - (1) Asociatia de proprietari are dreptul de a actiona in justitie pe orice proprietar care se face vinovat de neplata cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari mai mult de 90 de zile de la termenul stabilit.
(2) Actiunea asociatiei de proprietari este scutita de taxa de timbru.
(3) Sentinta data in favoarea asociatiei de proprietari, pentru sumele datorate de oricare proprietar, poate fi pusa in aplicare pentru acoperirea datoriilor prin orice modalitate permisa de Codul de procedura civila.
Art. 51. - (1) Asociatia de proprietari are un privilegiu imobiliar cu rang prioritar asupra apartamentelor si altor spatii proprietati individuale ale proprietarilor din condominiu, precum si un privilegiu asupra tuturor bunurilor mobile ale acestora, pentru sumele datorate cu titlu de cota de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, dupa cheltuielile de judecata datorate tuturor creditorilor in interesul carora au fost facute.
(2) Privilegiul se inscrie in registrul de publicitate imobiliara al judecatoriei, la cererea presedintelui asociatiei de proprietari, pe baza extraselor de pe ultima lista lunara de plata a cotelor de contributie din care rezulta suma datorata cu titlu de restanta. Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.
(3) Operatiunile de publicitate imobiliara privitoare la privilegiul prevazut la alin. (1) si (2) sunt scutite de taxa de timbru.

Asociatia de proprietari cu scopul legitim recuperare debit in evidenta ,in temeiul disp art 51 din L nr 230/2007 a inteles sa instituie la registrul de publicitate imobiliara privilegiul imobiliar asupra apartamentului aflat in evidenta cu debite neachitate
2-masurile luat in cazul neplatii intretinere si punearea ipotecii reale pe un apartament?
sunt la indemana asociatiei de proprietari si constau in actele si actiunile desfsurate catre autoritati cu scopul recuperarii debitului
3-
Privilegiul se radiaza la cererea presedintelui asociatiei de proprietari sau a proprietarului, pe baza chitantei ori a altui inscris prin care asociatia confirma plata sumei datorate.

Va mai explic: acest fost administrator are si el o locuinta la randul lui ca toti ceilalti locatari si in urma neplatii intretinerii s-0a trezit cu hartie de la cei de la cadastru cum ca i-au ipotecat casa, insa nu s-a facut niciun demers in justitie totul este "local"
Ce vreu sa stiu eu, daca este corect asa ceva sau nu?
Daca are restanta la intretinere sau i se imputa o suma de bani sustrasa care suma probabil i s-a pus in sarcina sa o plateasca pe lista de intretinere, asociatia de proprietari a inscris privilegiu imobiliar, adica nu poate vinde locuinta daca presedintele asociatiei nu ridica acel privilegiu imobiliar (adica sa-l stearga). Si asta se poate face cu prezentarea chitantei prin care a platit restanta.

Daca nu restituie banii sustrasi probabil va ajunge si in instanta.

Pana una-alta asociatia i-a blocat vanzarea locuintei.
Probabil asta vreti sa spuneti, nu?

Este legal, da.

Alte discuții în legătură

Ipoteca apartament cadastru mihaelavirginia mihaelavirginia Buna ziua. Intervin cu acest subiect si cateva intrebari. 1. Fostul administrator care a sustras banii asociatiei nu detine nicio proprietate, locuieste in ... (vezi toată discuția)
Ipoteca de rang 1 versus legea 230 / 2007 art 51 max36 max36 La mine in bloc a existat un proprietar de apartament care a avut un credit la banca ipotecat cu apartamentul in catre avea sediul firmei.Nu a mai platit si e ... (vezi toată discuția)
Privilegiu asociatie proprietari pentru fonduri Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari a inscris un privilegiu la cadastru pentru o suma care nu era reala;la data depunerii cererii respective pe baza listelor ultimei ... (vezi toată discuția)