avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 680 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Caine la cheltuieli
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Caine la cheltuieli

Buna ziua.
As dori sa aflu cat este de legal faptul ca Asociatia de Proprietari a blocului in care locuiesc a decis sa treaca cainii la cheltuieli, exact asa cum ar trece un om, cu aceleasi taxe. Prin urmare, daca detii un caine, se va trece o persoana in plus, daca detii 2 caini, se vor trece 2 persoane in plus la intretinere. Mi se pare ca este un gest si o hotarare exagerata, dar totusi as dori sa stiu daca e legal sau nu, daca se poate combate cu argumente valide si legale.
Va multumesc !
Nu este legal.Exista o lege in discutie cum ca ar trebui introdusa taxa pe animal,dar nu are legatura cu asociatia de proprietari.Ar trebui sa cereti presedintelui asociatiei legea care ii permite sa instituie o asemenea masura.
Multumesc frumos. Totusi, as dori mai multe detalii pe acest subiect, pentru o argumentare cat mai solida intr-o eventuala "discutie" cu persoanele (ne)autorizate care au luat asemenea decizii in blocul meu.
In asociatia de proprietari AG a proprietarilor poate lua o asemenea hotarare ca fiind o "taxa pentru animale".
Aceasta taxa ar trebui sa aiba o valoare fixa, actualizabila la o anumita perioada de timp si care sa fie justificata de ceva cheltuieli suplimentare vizand curatenia pe holuri, in lift, in spatiul verde sau ...pe unde isi mai plimba stapanii cainii.
Sa zicem ca din acea taxa asociatia cumpara ceva materiale de curatenie in plus, dar aceste materiale ar trebui impartite ca orice cheltuiala de acest gen, fie pe cota-parte indiviza, daca e sa fim extracatolici sau pe apartament unde exista catei.

A considera catelul ca persoana, in afara faptului ca este de un ridicol fara margini, este si abuziv pentru ca pentru hrana animalului nu consumi gaze ca pentru hrana unei persoane, un catel nu face atata gunoi cat face o persoana.

Puteti face contestatie la presedintele asociatiei, mai departe la biroul de relatii cu asociatiile de proprietari din primarie, dar si in instanta.

Vreti argumente?
Va dau unul singur:
- catelul nu este persoana, iar in HG 1588/2007 impartirea anumitor cheltuieli se face pe numar de persoane prezente, nu pe numar de persoane si animale in posesie. :giggle:
Ultima modificare: Miercuri, 10 Aprilie 2013
elga50, moderator
Va multumesc foarte frumos pentru sfaturi si raspunsuri. Daca nu se va rezolva nimic dupa discutia cu presedintele blocului, bineinteles ca voi trece mai departe, deoarece si eu consider ca aceste hotarari luate de asociatia de proprietari sunt, dupa cum spuneti si dvs, ridicole si nejustificate.
O zi buna!
Sigur ca e ridicol sa treci caunele drept persoana, dar nu mai e ridicol daca pe lista de plata apare "taxa caine" ori "cheltuieli caine"...
Daca hotararea s-a luat in adunarea generala, presdintele, comitetul, administratorul trebuie sa o puna in practica.
Daca un proprietar considera ca aceasta hotarare este nelegala, poate sa o conteste in instanta in termen de 45 de zile de la comunicare sau de la luarea hotararii.
Hotararea de a plati o taxa pentru cainii din apartamente este buna deoarece:
- cainii fac mizerie cand ies din casa, cand sunt pe hol, pe casa scarii..
- cainii consuma apa, alimente preparate in casa..., poate mai putin decat un om dar parca si-un copil consuma mai putin decat un adult si este totusi pus la plata
- cainii produc deranj si disvconfort celorlati vecini
- taxa pe caine poate ca-i mai tempereaza pe unii sa se limiteze la 1 caine si nu la o haita
- sumele incasate din aceasta taxa pot fi folosite pentru curatenie, pentru reparatii..., asigurand fonduri suplimentare pentru asociatie, pentru proprietari.
.......

Alte discuții în legătură

Taxa de caine Dana Marin Dana Marin A intrat un virus cu cainii pusi la plata la intretinere, mai nou. Vor sa puna vecinii mei in regulamentul de ordine interioara a asociatiei ca sa platim taxa ... (vezi toată discuția)
Animale de companie asociatie de proprietari aspo28bis aspo28bis Va rog sa ne prezentati parerea dvs.in urmatoarea situatie:Cum raspundem solicitarii unui proprietar de a taxa suplimentar in cotele de intretinere pe ... (vezi toată discuția)
Caini pusi la plata de catre asociatia de proprietari...urgent..... anamaria01 anamaria01 Locuiesc intr-un bloc cu 44 apt, cu vecini fff dificili, pusi pe scandal si recalcitranti....Acum 7 ani am adoptat 2 catei fff inteligenti si frumusei foc pe ... (vezi toată discuția)