avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... OG 2 / 2001
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

OG 2 / 2001

Art. 31 din OG 2 / 2001 privind regimul juridic al contraventilor spune ca organul constatator intocmeste procesul verbal de contraventie pentru contraventia pe care o constata.

Speta: aparat radar montat stationar intr-o localitate si oprirea masinilor se face la vreo 10-15 km mai departe in afara localitatii.

Agentul de politie care intocmeste procesul verbal in calitate de agent constatator nu are cum sa fie cel care cu radarul a constatat contraventia, ca doar nu s-a teleportat intr-o fractiune de secunda 10 km mai incolo.

Am facut poze cu locul opririi. Clar ca nu se vede masina cu radarul mentionat in PV in poza, logic. Se vede ca nu e localitate.

Intrebare: este lovit PV de nulitate ? Deoarece agentul care a constatat nu este acelasi cu cel care a scris si semnat PV ?
Cel mai recent răspuns: dkrutsch , utilizator 15:48, 13 Aprilie 2013
rectific, este vorba despre art. 16 si nu de 31 ... am tiparit eu gresit.

Art. 16
(1) Procesul-verbal de constatare a contraventiei va cuprinde in mod obligatoriu: data si locul unde este incheiat; numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator; datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului; descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite; indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia; indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie; posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate; termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
dkrutsch, utilizator
Sunt foarte corecte precizarile dvs, insa nu avem de a face cu nulitatea absoluta a procesului verbal de constatare si sanctionare a contraventiilor datorita faptului ca, desigur agentul din masina stationata pe care se afla aparatul radar nu s-a teleportat 10 km mai departe, a fost informat prin statie colegul sau si a oprit autoturismul al carui sofer a incalcat regula de circulatie, respectiv nu a adaptat viteza in comuna fiind inregistrat de aparatul radar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
Bogdan Marinescu , Avocat
este oarecum similar cu: inregistrat pe radar in timisoara si oprit in constanta; cred ca de aceea in acel OG 2 / 2001 se face precizarea ca agentul constatator este cel care trebuie sa intocmeasca procesul verbal; ori in situatia de fata agentul constatator era intr-o localitate si masinile erau oprite la vreo 10 km mai incolo. nu cred ca exista vreo lege care sa defineasca distanta intre locul inregistrarii pe radar, adica locul inregistrarii contraventiei si locul unde sa te opreasca patrula.
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Aprilie 2013
dkrutsch, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Radar, suspendare permis, contestatie pv ionutz05cti ionutz05cti Stimati Domni/ Doamne , ma confrunt cu urmatoarea situatie: in 15.03.2008, am fost oprit de un echipaj de politie care se deplasa din sensul opus , mi s-a ... (vezi toată discuția)
Permis suspendat Cristianos Cristianos In urma cu 5 zile, ma deplasam dinspre Focsani spre Bucuresti pe DN2, iar in apropierea unei localitati (specific ca nu eram inca in localitate) am intalnit ... (vezi toată discuția)
Reusita contestatie pv radar mimisikuuu mimisikuuu crede ti ca am vreo sansa sa castig contestatia depusa impotriva unui PV in urma caruia mi s a suspendat permisul de conducere pe o perioada de 30 zile ptr ... (vezi toată discuția)