avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... modalitatea de plata a pensie de intretinere dupa ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

modalitatea de plata a pensie de intretinere dupa divortul la notar

Buna ziua! Am introdus divortul la notar ,avand si copil minor. Va rog sa imi spuneti cum fac sa imi fie oprita direct alocatia de intretinere a copilului(stabilita de comun acord cu sotia) pe statul de plata la serviciu. Vreau sa mi se opreasca acesti bani direct deoarece am poprire pe salariu de 50% ptr 2 banci diferite si platesc la ora actuala din mana direct ,alocatia de intretinere. Am convenit sa platesc alocatie 25% din venitul net. Daca mi se va opri la serv,restul pana la 50% se va distribui catre banci. In situatia actuala bancile imi iau 50% si copilului ,ii dau personal banii. Peste 30 de zile cand terminam divortul la notar,pot duce decizia de divort unde este stipulata suma care trebuie virata ptr copil? Sau nu o vor lua in seama deoarece este prin notar si nu prin judecatorie? In conditiile astea ma gandesc sa stabilesc cu fosta sotie sa se duca la executor si sa declare ca nu platesc alocatia convenita. Totusi sper sa fie obligati cei de la serviciu sa-mi opreasca in baza conventiei de la notar. Daca era prin Judecatorie,lucrurile erau mai clare,presupun. Prin notar este ceva mai nou ,iar cei de la serviciul financiar nu sunt obisnuiti.Si daca da, trebuie sa duc si un nr de cont al sotiei unde sa fie virati banii ,bineinteles.
va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristibox , utilizator 21:18, 20 Iunie 2013
Pai nu scrie in intelegere si ce se vireaza si unde?
Valoarea e aceeasi.
scrie suma la care am convenit(25% din salariul meu) eu intreb cum procedez la mine la serviciu,ptr ca doresc sa mi se opreasca direct din salariu si astfel sa ramana 25% ptr poprirea la banca Daca nu mi se opreste de la serviciu ,va trebui sa dau eu personal suma convenita copilului,iar bancile imi vor opri in continuare 50% .In total va fi 75% din venitul meu cand legea spune maxim 50% .
Poprirea in materie de pensie de intretinere este obligatorie.


Intr-adevar, sumele de bani retinute de creditori nu pot depasi jumatate din venitul net obtinut, in mod uzual, insa aceasta situatie, a platii pensiei de intretinere ( prestatia este lunara, succesiva ) este una care reprezinta o exceptie.


Avand in vedere faptul ca divortul e de comun acord si inca nu e finalizat, am doua intrebari:
1. divortati pentru ca nu se mai poate si ati hotarat de comun acord ca relatia nu mai are nico sansa?
2. divortati pentru a stabili pensia alimentara, poprirea salariului dv si reducerea sumelor celorlalti doi creditori si in fapt ramaneti impreuna?

Daca e varianta 2, eu v-as sfatui sa renuntati la divort, nu se merita, e cu dute / vino pentru relatia dv. Pentru varianta 2, pensia alimentara poate fi stabilita prin instanta, fara divort, pe calea dreptului comun sau a ordonantei cu poprirea veniturilor dv si fara costuri sau alte rsicuri

Pentru varianta 1 - ca angajatorul sa devina tert poprit si sa retina pensia alimentara, are nevoie de o adresa de infiintare a popririi, adresa pe care o emite executorul judecatoresc, dat fiind faptul ca divortul nu a fost pronuntat de catre instanta, ci a avut loc la notar.
Daca recurgeti la aceasta metoda de executare silita, pe langa pensia alimentara, se vor mai adauga si cheltuieli de executare, respectiv onorariu executor, taxe indosariere si ce o mai fi. Aceste cheltuieli vor cadea tot in sarcina dv.
Angajatorul va retine si vira mai intai pensia alimentara, iar diferenta de pana la 50 % din salariu o va imparti intre ceilalti doi creditori.
Varianta 2 e ilegala.
Oricunm, daca pentru asta divortati, e important de stiut daca acel debit e din timpul casatoriei, daca aveti alte bunuri comune...

Alte discuții în legătură

Pensie de întreținere minor Blueionyka Blueionyka Va rog sa ma ajutați cu o informație. Divorțul s-a pronunțat in mai 2017 si fostul meu soț a fost obligat la plata unei pensii de întreținere pt ... (vezi toată discuția)
Fostul sot nu vrea sa-si deschida cont pentru a se vira pensie minor in intretinere valentinaman valentinaman Buna seara, am o situatie foarte neplacuta si as vrea sa ma ajute cineva cu o solutie. Eu platesc pensie alimentara si am si doua popriri, pana acum ... (vezi toată discuția)
Pot cere in instanta plata pensiei alimentare, eu fiind platitorul? cristibox cristibox Deoarece am divortat la notar avand copil minor,doresc sa se stabileasca prin hotarare judecatoreasca plata pensiei alimentare. La notar am stabilit toate ... (vezi toată discuția)