avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Pot cere in instanta plata pensiei alimentare, eu ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Pot cere in instanta plata pensiei alimentare, eu fiind platitorul?

Deoarece am divortat la notar avand copil minor,doresc sa se stabileasca prin hotarare judecatoreasca plata pensiei alimentare. La notar am stabilit toate lucrurile in legatura cu ,copilul si bineinteles ca am stabilit si cuantumul pensiei ce trebuie sa o platesc lunar. Numai ca la mine la seviciu nu vor sa ia in calcul aceasta hartie de la notar. Ei spun ca nu ii poate obliga sa imi opreasca direct din salariu decat o hotarare judecatoreasca, iar conventia incheiata intre mine si fosta sotie la notar nu are valoare pentru ei. M-au sfatuit sa nu-i mai platesc sotie o luna, doua si sigur ma va da in judecata. Vreau sa mi se opreasca neaparat din salariu deoarece am deja poprire 50% din salariu ,iar pensia alimentara o platesc separat. Conform legii pensia de intretinere este prioritara iar daca mi se opreste din salariu,mai ramane diferenta pana la 50% sa se vireze catre banci. In situatia asta mi-ar ramane si mie mai multi bani. Oare pot face o cerere la tribunal pentru stabilirea pensiei alimentare,chiar daca copilul nu este la mine?Daca o conving pe fosta sotie sa faca ea cerere(platesc eu cheltuielile,ca si la notar) trebuie neaparat avocat? Sunt aceleasi proceduri ca la un divort sau este mai simplu,avand in vedere ca sunt de acord cu plata.
Va multumesc!!!!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 07:50, 7 Iulie 2013
Fosta sotie poate apela la executor judecatoresc pt a va pune poprire pe salariu si oricum dvs veti achita onorariul si cheltuielile de executare.
Nu-i nevoie de vreo hotarare, tranzactia autentificata de notar constituie titlu executoriu, executorul doar cere incuviintare de la instanta pt executarea silita a venitului dvs.
Executorul va infiinta poprire pe salariul dvs si angajatorul trebuie sa se supuna, n-are incotro.

Ultima modificare: Joi, 20 Iunie 2013
gi-jane2, moderator
Cand am semnat actele de divort,doamna notar a sunat o prietena care este executor judecatoresc,si aceasta a spus ca nu pot fi executat pentru poprire permanenta(lunar),pana face copilul varsta majoratului, a pensiei alimentare. Trebuie sa fiu executat lunar si astfel trebuiesc lunar platite cheltuieli de executare.Pentru ca ,in conventia incheiata la notar, nu se specifica ''25 % din salariu'' ci o suma fixa(cat era la momentul respectiv 25% din salariul incasat in luna precedenta. Asa ca tot prin tribunal se rezolva sa mi se faca oprire.Doamna Executor Judecatoresc a fost amabila si m-a invatat ca numai prin tribunal e cel mai bine. Ea poate sa ceara ,la dorinta fostei sotii, sa mi se faca poprire ,dar operatiunea asta trebuie facuta lunar ptr fiecare suma lunara ce trebuie sa o platesc;ar fi o cheltuiala facuta aiurea.
Eu intrebam daca pot cere la tribunal stabilirea pensie alimentare,chiar daca copilul a fost incredintat mamei. Fosta sotie nu prea coopereaza,si de aceea ,ca sa nu mai intru in polemici cu ea as vrea sa pot rezolva si fara ''ajutorul'' ei.
;
Da, puteti cere sa se stabileasca o pensie mai mica, sa se tina cont si de celelalte obligatii ale dvs, duceti adeverinta de la locul de munca. Motivati ca nu va mai puteti respecta angajamentul luat si lasati la aprecierea instantei sa fixeze o suma.
Nu cer sa fie mai mica ci doar sa fie stabilita in instanta; pe baza hotararii instantei,cei de la serviciul financiar vor fi obligati sa-mi opreasca direct din salariu.Va multumesc.
pentia alimentara se stabileste cu prioritie si nu poate fi sub limita legala. puteti vorbi cu fosta sotie sa initie un proces pentru stabilirea pensiei alimentare, desi si actul notarial este titlu executoriu.

Alte discuții în legătură

Modalitatea de plata a pensie de intretinere dupa divortul la notar cristibox cristibox Buna ziua! Am introdus divortul la notar ,avand si copil minor. Va rog sa imi spuneti cum fac sa imi fie oprita direct alocatia de intretinere a ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara pentru copil Camelia100 Camelia100 Buna ziua, As dori si eu niste lamuriri cu privire la pensia alimentara pentru copil. Am divortat la notar iar pentru copil s-a stabilit o pensie alimentara ... (vezi toată discuția)
Custodie comuna- neplata pensie alina_20 alina_20 Buna seara daca sunt divortata la notar cu un copil minor pe care il cresc eu dar cu custodie comuna pot sa deschid un proces la tribunal pt a avea doar eu ... (vezi toată discuția)