avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 217 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Medierea - domeniu de aplicare şi ... Simulatie, inselaciune, cum se poate proceda?
Discuție deschisă în Medierea - domeniu de aplicare şi aspecte juridice

Simulatie, inselaciune, cum se poate proceda?

In urmatoarea situatie putem vorbi de inselaciune s-au simulatie? Care este modalitatea mai potrivita de a actua?
Sotul, aflat in strainatate, ii trimite a Y (sotiei) 80.000€ (cu chitante) pt ca ea sa cumpere un anume imobil, ca bun común (nu exista proba scrisa). Sotia contacteaza cu vanzatorii imobilului, negociaza pretul si le spune ca ea se va divorta pt ca sotul este un om rau, o maltrateaza si nu vrea ca imobilul sa se imparta la partaj. Ea propune pe X (fratele sau) ca cumparator aparent interpus si vanzatorii acepta. Se incheie un contract de v-c intre vanzatori si X (frate) la notar iar sotia plateste pretul si cheltuielile. Y (sotia) se muta de imediat in imobil, apoi se divorteaza de sot si incheie un contract de v-c a imobilului, la notar, intre X (fratele sau) si ea, trecand imobilul pe numele ei, ca bun propriu. In contractul de v-c incheiat intre frate si sora la notar se mentioneaza ca "X (fratele) ii vinde imobilul lui Y (sora) pt ca in trecut el a cumparat imobilul cu bani primiti cu titlu de imprumut de la Y (sora) care era interesata in cumpararea acestui imobil dar nu putea sa-l cumpere" sic. ???? In continuare, in contract se mentioneaza ca "datorita faptului ca X (fratele) nu poate sa-i inapoieze banii lui Y (sora), prin acest contract ii vinde imobilul la acelasi pret cu care el l-a cumparat de la vanzatorii initiali". Apoi ea se casatoreste cu amantul.
Sotul se intoarce din strainatate, nu i se permite sa intre in imobil si asa afla ca este divortat si ca sotia sa recasatorit fara sa-si schimbe numele. Fostul sot vrea sa deschida partajul dar afla ca nu a fost inselat doar sentimental ci si economic.
Fosta sotie nu acepta sa cedeze jumatate din imobil si nici un fel de mediere, asa ca el pune plangere penala pt inselaciune.
In declaratie, ea recunoaste ca a primit banii de la fostul sot, dar sustine ca erau pt plata unor datorii inexistente (nu probeaza existenta presupuselor datoriilor, nici presupusa plata a datoriilor). Sustine ca a primit alti 80.000€ de la parinti pt a-i folosi la cumpararea acestui imobilul (dar nu probeaza acest fapt) si ca datorita faptului ca in acel moment se afla in imposibilitatea de a-l cumpara (sic .... nu explica de ce, dar stim ca era casatorita) i-a dat presupusi bani primiti la de la parinti, cu titlu de imprumut fratelui sau pt ca el sa cumpere imobilul in locul ei.
Vanzatorii initiali au recunoscut in declaratie ca Y (fosta sotie) este adevarata cumparatoare si au povestit tot aranjamentul, precum ca fratele a fost doar un cumparator interpus. Intre timp fratele a decedat si nu a declarat. Spre surpriza fostului sot, procurorul considera ca nu este penal si este trimis la o actiune civila. Fostul sot deschide actiune civila in declararea simulatiei dar judecatorul respinge actiunea si sustine ca nu se intrunesc elementele simulatiei !!!!
Cel mai recent răspuns: Carmen Faur , Mediator 11:11, 24 Aprilie 2013
:D
Cred ca ar fi bine sa faceti partaj, pentru suma de 80000 suma pe care fosta sotie recunoasta ca a primit-o, fara sa va mai bagati peste apartament.
Daca afirma ca fostul sot avea datorii sa le probeze, dvs probati trimiterea sumei de 80000.
In situatia dvs. cred ca este vorba de un contract de interpunere de persoane pentru a eluda legea , in speta pentru a eluda ( a ocoli ) normele legale care prevad ca orice bun cumparat in casatorie este bun comun .
Conventia de interpunere nu este prin ea insasi ilicita , dar , daca a fost intrebuintata in scopuri ilicite , pentru incalcarea sau eludarea ( ocolirea) unor dispozitii legale imperative sau prohibitive (frauda la lege) , atat conventia dintre mandant (fosta sotie ) si mandatarul ocult( fratele fostei sotii) , cat si actul incheiat cu tertul cocontractant (vanzatorii ) vor fi nule , mai ales ca si vanzatorii au avut cunostinta despre aceasta dorinta a fostei dvs sotii de a ocoli legea si de a nu imparti cu dvs. imobilul .

Avand in vedere cele aratate mai sus ,cred ca a-ti putea initia o actiune in anularea contractului de vanzare cumparare care a avut loc intre frate si vanzatori , precum si cel dintre frate si sora (fosta sotie ) , intrucat acestea au avut o cauza ilicita , in sensul ca tot acest sir de acte au fost incheiate cu scopul ca fosta sotie sa se sustraga de la impartirea bunurilor comune potrivit legii . Si totodata puteti solicita restituirea sumei de 80.000 euro pe care puteti dovedi cu chitante ca a-ti trimis-o sotiei , precum si daune morale (retineti ca pentru daunele morale nu se plateste taxa de timbru ) .

PS . Insa inainte de toate consultati-va cu mai multi avocati , carora sa le puneti la dispozitie toate actele pe care le aveti .
Si poate dupa o asemenea actiune sotia va dori mediere ! :thumbup:

Va tin pumnii !

Bafta !
FranciscGerber a scris:

:D
Cred ca ar fi bine sa faceti partaj, pentru suma de 80000 suma pe care fosta sotie recunoasta ca a primit-o, fara sa va mai bagati peste apartament.
Daca afirma ca fostul sot avea datorii sa le probeze, dvs probati trimiterea sumei de 80000.

da. m-am gandit la asta din primul moment, dar in acest caz se pierde pt ca valoarea actuala de vanzare a imobilului este dubla. In momentul cumpararii era un mare chilipir.

Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
ContSters101235, utilizator
Ceea ce propuneti d-voastra (@carmenfaur) s-a incercat:
"Fostul sot deschide actiune civila in declararea simulatiei dar judecatorul respinge actiunea si sustine ca nu se intrunesc elementele simulatiei !!!!"
Propuneti o noua incercare?

[Interventie moderator - va rog nu mai citati raspunsul primit din partea altor utilizatori ci doar postati comentariul dvs. - va multumesc pentru intelegere]
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
Ceausescu Liliana - Birou de Mediator, Mediator
Cred ca e tot ce puteti scoate, dar vedeti sa nu treca mai mult de trei ani de la data divortului, ca se prescrie dreptul de a solicita suma.
Din pacate modul cum a procedat precum si solutiile pronuntate nu va permit alte demersuri cu sanse semnificative de castig.
Pentru a beneficia de cresterea valorii imobilului ar trebui sa fiti coproprietar si nu vad acest lucru decat daca obtineti anularea divortului, pentru cine stie ce motive, si anularea casatoriei actuale, ceea ce implica multe eforturi si sanse micute de castig.
Ultima modificare: Joi, 18 Aprilie 2013
Francisc Gerber, Avocat

Alte discuții în legătură

Sentinta civila incorecta? ulises10 ulises10 intr-o actiune in \\\\"declararea simulatiei-constare nulitate absoluta contract vanzare cumparare imobil\\\\" instanta respinge actiunea cu argumentul ca nu a ... (vezi toată discuția)
Partaj bun propriu, cumparat dupa divort, dar platit inainte de divort cu banii comuni ContSters101235 ContSters101235 Sunt disperat si scriu in acest forum cu speranta ca totusi cineva ma poate sfatui cum sa procedez pt a introduce intre bunurile partajabile unicul bun cu ... (vezi toată discuția)
Partaj, intr-o situatie mai putin intalnita cuziamusia cuziamusia In timpul casatoriei, in anul 2006, sotia A da cu titlu de imprumut fratelui sau C suma de 50.000€ (desigur ca din banii comuni cu sotul B), bani cu care ... (vezi toată discuția)