avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 434 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Stimulent insertie 2013
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Stimulent insertie 2013

Buna ziua. Sunt o mamica care a nascut pe 11 aprilie 2012. Am optat pentru CIC de 1 an. M-am intors la munca cu o luna si jumatate mai devreme, respectiv pe 4 martie 2013. Deoarece dupa doua luni de la depunerea actelor nu mi-a fost virat stimulentul de insertie pe contul specificat am sunat la Agentia de Protectie Sociala din str. Ion Cimpineanu. Am aflat cu stupoare ca am dreptul sa beneficiez la stimulent doar din 11.04 (data nasterii copilului) desi m-am intors la munca din 04.03. Ca puteam beneficia de acest stimulent de la data intoarcerii la locul de munca doar daca ma intorceamcu min 3 luni inainte de a implini copilul un an. Ca legea ar fi fost modificata undeva prin octombrie 2012 si ca ei doar aplica legea (desi nu a fost in stare sa precizeze ce ordonanta ar fi aparut). Conform legislatiei in vigoare orice mamica care a optat pt un an si se intoarce mai devreme, chiar si cu o zi, are dreptul la acest stimulent de insertie de la data in care incepe sa realizeze venituri pina cind copilul implineste 2 ani. Va rog sa imi spuneti daca a aparut o modificare la aceasta legislatie. Vreau sa imi cunosc drepturile si sa stiu daca trebuie sa insist la Agentia de Prestatii Sociale. Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: catabota , utilizator 14:12, 25 Aprilie 2013
Stimulentul de insertie se acorda de la data revenirii la munca si nu de la data implinirii de catre copil a varstei de1 an ...

Uitati modificarea de care se face referire :
Legea nr. 166/2012 - modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala
Art. I. - Se aproba Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 124 din 27 decembrie 2011 pentru modificarea si completarea unor acte normative care reglementeaza acordarea de beneficii de asistenta sociala, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 938 din 30 decembrie 2011, cu urmatoarele modificari si completari:
.........
Art. 7. -
(1) Persoanele care in perioada in care sunt indreptatite sa beneficieze de concediul pentru cresterea copilului, prevazut la art. 2 alin. (1), obtin venituri supuse impozitului prevazute la art. 3 au dreptul la un stimulent de insertie in cuantum lunar de 1 ISR
(2) Stimulentul de insertie prevazut la alin. (1) se acorda dupa cum urmeaza:
a) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), daca acestea obtin venituri supuse impozitului inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani;

b) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b), daca acestea obtin venituri supuse impozitului, dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, pentru perioada ramasa pana la implinirea de catre acesta a varstei de 2 ani;
c) pentru persoanele care beneficiaza de concediul pentru cresterea copilului cu handicap in varsta de pana la 3 ani, prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a), oricand, pe toata perioada
(3) In cazul persoanelor care beneficiaza de indemnizatia lunara si solicita dreptul la stimulent de insertie, plata acestei indemnizatii se suspenda.
....


Din textul de lege reiese clar ca nu se acorda de la data implinirii varstei de1 an de catre copil ...
multumesc pentru rapiditate si profesionalism. toate cele bune
Buna ziua,

Va rog sa verificati informatia urmatoare (primita de la APSMB in aceasta dimineata). Mentionez ca m-am intors la locul de munca cu o luna si aproape jumatate mai devreme fata de data la care cel mic ar fi facut un an si sunt in discutii cu aceasta agentie pentru plata stimulentului de insertie de la data reintoarcerii la locul de munca si nu de la data cind copilul face un an.....

Multumesc,

................................
Stimata doamna, art. 12 din Hotărârea Nr. 52 din 19 ianuarie 2011 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul şi indemnizaţia lunară pentru creşterea copiilor prevede:
(4) … , stimulentul de inserţie se acordă începând cu împlinirea de către copil a vârstei de un an persoanei îndreptăţite care a solicitat iniţial dreptul, dacă aceasta realizează venituri profesionale.”
Toate dosarele de stimulent de insertie ai caror parinti au copii nascuti dupa data de 01.03.2012 sunt puse in plata conform prevederilor legale in vigoare, adica cu ziua implinirii varstei de un an a copilului. Exceptie fac persoanele care si-au reluat activitatea profesionala cu 3 luni inainte de implinirea varstei de un an a copilului si persoanele a caror partener (celalalt parinte al copilului) nu indeplineste conditiile de acordare a indemnizatiei.

Agentia de Plati si Inspectie Sociala
a Municipiului Bucuresti
Ultima modificare: Luni, 22 Aprilie 2013
catabota, utilizator
1.- In raspunsul primit de la AMPIS Bucuresti s-a redat trunchiat acel articol.
- Raspunsul primit de la AMPISB este valabil numai daca celalalt parinte solicita CCC in ultima luna de CCC solicitat de primul parinte.

2. Va redau eu din Normele de aplicare a OUG 111/2010 (HG 52/2011) articolele care va intereseaza.

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.

(5) In situatia in care persoana indreptatita opteaza potrivit alin. (2) la concediul fara plata, cererea pentru acordarea acestuia se depune si se inregistreaza la angajator, pe aceasta perioada aplicandu-se corespunzator prevederile art. 21 alin. (3) si art. 22 din ordonanta de urgenta.

(6) Prevederile alin. (1)-(5) nu se aplica in situatia in care persoana indreptatita solicita numai acordarea stimulentului de insertie sau acesta este solicitat cu cel putin 3 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an ori cu 6 luni inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap.

(7) Solicitarea concediului prevazut la alin. (1) se face pe baza de cerere si documente doveditoare, in conditiile prezentelor norme metodologice, cu cel putin 30 de zile inainte de intrarea efectiva in acest concediu.

(8) In situatia in care persoana indreptatita prevazuta la alin. (1) nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, aceasta are obligatia de a anunta in scris agentia pentru plati si inspectie sociala judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti, denumita in continuare agentie teritoriala, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, daca nu se inregistreaza situatia prevazuta la alin. (6).

(9) In situatia suprapunerii drepturilor de concediu si indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile art. 8, drepturile prevazute in prezentul articol pot fi solicitate de celalalt parinte care indeplineste conditiile de acordare la finalizarea concediului si a indemnizatiei pentru cresterea celui din urma copil, drepturile respective fiind netransferabile pentru o perioada de cel putin doua luni, cuprinsa in perioada totala a concediilor suprapuse si cumulate.


Art. 12.
(1) Stimulentul de insertie prevazut la art. 7 alin. (1) din ordonanta de urgenta se acorda lunar persoanelor indreptatite care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei lunare prevazute la art. 2 alin. (1) din ordonanta de urgenta, daca acestea realizeaza venituri supuse impozitului, dupa cum urmeaza:
a) inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta;
b) dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, in situatia prevazuta la art. 2 alin (1) lit. b) din ordonanta de urgenta.

(2) Acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie se face la cererea scrisã a persoanei îndreptãţite, ori de câte ori aceasta solicitã, cu respectarea condiţiilor prevãzute de ordonanţa de urgenţã.

(3) Daca persoana indreptatita care a optat pentru concediul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. a) din ordonanta de urgenta, in perioada in care beneficiaza de stimulentul de insertie, solicita acordarea concediului fara plata prevazut la art. 6 din ordonanta de urgenta, nu mai beneficiaza de stimulentul de insertie la reluarea realizarii de venituri supuse impozitului.

(4) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se acorda incepand cu implinirea de catre copil a varstei de un an persoanei indreptatite care a solicitat initial dreptul, daca aceasta realizeaza venituri profesionale, cu respectarea prevederilor art. 7 alin. (1).(din OUG 111/2010)?

(5) In situatia prevazuta la art. 4.1 alin. (1) si (2), daca solicitarea concediului de cel putin o luna se produce in ultima luna inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, stimulentul de insertie nu se mai acorda.

(6) In cazul in care persoana indreptatita care a solicitat concediul prevazut la art. 2 alin. (1) lit. b) din ordonanta de urgenta realizeaza venituri profesionale inainte de implinirea de catre copil a varstei de un an, stimulentul de insertie se va acorda numai dupa implinirea de catre copil a varstei de un an.

(7) In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie acordat in conditiile alin.(1) lit. a) si celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, stimulentul de insertie se acorda pana la implinirea de catre copilul anterior a varstei de 2 ani.

(8) In situatia in care unul dintre parinti se afla in plata stimulentului de insertie acordat in conditiile alin.(1) lit. b) si celalalt parinte se afla intr-o situatie de natura a genera un nou concediu pentru cresterea copilului, plata stimulentului de insertie se suspenda si se acorda indemnizatia pentru cresterea copilului, cu respectarea prevederilor art. 8, majorata cu suma prevazuta la art. 9 alin. (4) din ordonanta de urgenta.

catabota

Ceea ce ati primit se afla in contradictie cu prevederile OUG nr.111/2010 care nu face nicio astfel de precizare expresa de cand se plateste stimulentul de insertie.

Solutia ar fi promovarea unei actiuni in instanta, intrucat Normele de aplicare nu pot adauga la lege, orice ar sustine altcineva.

Alte discuții în legătură

Acordare stimulent de insertie hogye lavinia hogye lavinia In cazul acordarii stimulentului de insertie angajata trebuie sa se intoarca la locul de munca inaintea implinirii 1 si 11 luni sau in ziua urmatoare ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie - concediu paternal irinao irinao Buna ziua. Nu am reusit sa identific in forum raspunsul la urmatoarea intrebare. Imi cer scuze daca se repeta. In cazul in care parintele aflat in CCC revine ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie si concediu fara plata pentru crestere copil geoanda geoanda Buna ziua, Doresc sa ma ajutati cu un raspuns legat de stimulentul de insertie. Eu am optat pentru CCC de un an iar potrivit legii ar trebui sa ma intorc ... (vezi toată discuția)