avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 478 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Verificarea datelor cu caracter personal
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Verificarea datelor cu caracter personal

Buna ziua,
Conform legislatiei in vigoare, bancile au dreptul de a verifica datele cu caracter personal pe care noi le oferim la incheierea unui contract de credit de exemplu?
Si aici ma refer la date de genul: salar, vechime in munca, stare civila, etc....veridicitatea datelor date de noi la incheierea unui contract de credit sau modificari ale acestor date pe perioada derularii contractului de credit
Au bancile dreptul de a obtine aceste informatii sau mai bine zis ITM-ul, firma unde lucram sau Primaria,etc au dreptul de a oferi aceste informatii cu caracter personal unei terte parti fara acordul nostru?
Din moment ce noi le oferim actele originale sau copiile, se incalca legislatia privitoare la Protectia Datelor cu Caracter Personal prin verificaea acestor date de catre banci?
Pentru ca in acest fel Legea e facuta degeaba, oricine poate oricand obtine datele noastre personale.
Ma gandesc atunci ca oricine poate suna la ITM, sa spuna ca e de la Banca X si sa imi afle salarul....nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:39, 20 Martie 2009
In cererea de credit este cu siguranta inserat acordul dvs. in privinta verificarii. De ce nu cititi mai atent ceea ce semnati?
Banuiesc ca stiti de asemenea, ca in cazul in care datele oferite de dvs. nu se pot verifica de catre personalul bancii, cererea dvs. de credit se va respinge. Oricate documente originale si copii ati furniza dvs. La cati falsificatori si hoti au obtinut credite, nu doar cu acte de venit false, dar si cu acte de identitate falsificate, bancile au tot dreptul sa verifice, nu credeti? Daca aveti alta parere sunteti liber sa nu contractati nici un credit. Sau sa o faceti in momentul in care veti gasi o institutie bancara in care sa nu se faca verificari, sa nu se consulte nici Biroul de credit nici CRB...
Atata timp cat se verifica aceste informatii legal, pe baza actelor semnate de catre noi, nu e nici o problema.
Problema apare in momentul in care aceste informatii se verifica telefonic, sau prin intermediul internetului, fara a exista posibilitatea prezentarii actului prin care noi ne dam acordul ca banca sa verifice datele respective.
Caz concret: Banca suna la ITM, se prezinta si cere sa i se spuna salariul de incadrare al persoanei X...
In acest caz nu se arata nici un act prin care cel verificat si-a dat acordul, si mai grav e ca, oricine poate suna si se poate prezenta ca fiind de la banca X , ca sa ne afle datele respective.
Acest lucru vi se pare in regula?
Cu alte cuvinte, cu sau fara acordul nostru, datele cu caracter personal se pot afla usor...adica legea e facuta doar pentru cei care vor s-o respecte!
Iar acele baze de date (cu datele noastre personale) pe care le verifica bancile, se acceseaza fara a le cere cineva sa le arate actul semnat de catre noi.
1. in primul rand in momentul in care va deschideti un cont la o banca, oricare ar fi ea, veti semna un document ( de regula conditiile generale de afaceri sau se stipuleaza expres in cererea de deschidere de cont,) prin care va dati acordul de folosire a datelor personale si acela de a verifica aceste baze de date ori de cate ori banca considera necesar.
2. ITM-ul nu furnizeaza date despre o persoana unei banci, si deasemenea banca nu are dreptul sa ceara asemenea informatii. daca s-a intamplat, probabil ca exista o "relatie" mai putin formala intre un angajat al unei banci si unul de la ITM.
3. la contractarea unui credit va dati acordul de a fi verificat la angajator, de altfel cum se pot verifica inscrisurile pe care le aduceti? cel care semneaza pe acea adeverinta de venit este raspunzator pentru veridicitatea acelor date. pe fiecare adeverinta de venit se va trece o persoana de contact, numarul de telefon si un numar de intrare/iesire.
Cred ca de asemenea, va scapa ceva esential: nu e o infractiune/contraventie sa intrebi, sa verifici, sa te interesezi, ci sa divulgi ceva confidential, secret, atunci cand esti obligat sa pastrezi secretul cu privire la acea informatie.
Astfel, in ecuatia dvs., problema este la cei care isi incalca obligatiile in privinta confidentialitatii datelor cu caracter personal pe care le detin.
Buna ziua
Ceea ce ma intereseaza pe mine tine mai mult de secretul bancar...
In cazul unei urmarii penale care este procedura prin care se poate solicita un extras de cont? Este suficienta o cerere din partea politiei (organul de cercetare), trebuie intreprins ceva de procuror sau numai hotararea unui judecator este valabila?
Va multumesc

Alte discuții în legătură

Divulgarea datelor cu caracter personal highlife highlife Buna ziua, Conform legislatiei in vigoare, bancile au dreptul de a verifica datele cu caracter personal pe care noi le oferim la incheierea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Legea pentru diaspora . Posobescu Posobescu Buna ziua. Ma puteți ajuta și pe mine va rog , nu sunt exact in tema cu legea pentru cei din diaspora care fac transferuri mai mari de 1999€ banii vor fi ... (vezi toată discuția)
Declararea sumelor peste 15.000 euro bibicu_56 bibicu_56 Buna ziua! va rog sa ma ajutati sa inteleg daca, prin Legea 656/2002, privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, o persoana juridica este obligata ... (vezi toată discuția)