avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 530 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Verificarea datelor cu caracter personal
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Verificarea datelor cu caracter personal

Buna ziua,
Conform legislatiei in vigoare, bancile au dreptul de a verifica datele cu caracter personal pe care noi le oferim la incheierea unui contract de credit de exemplu?
Si aici ma refer la date de genul: salar, vechime in munca, stare civila, etc....veridicitatea datelor date de noi la incheierea unui contract de credit sau modificari ale acestor date pe perioada derularii contractului de credit
Au bancile dreptul de a obtine aceste informatii sau mai bine zis ITM-ul, firma unde lucram sau Primaria,etc au dreptul de a oferi aceste informatii cu caracter personal unei terte parti fara acordul nostru?
Din moment ce noi le oferim actele originale sau copiile, se incalca legislatia privitoare la Protectia Datelor cu Caracter Personal prin verificaea acestor date de catre banci?
Pentru ca in acest fel Legea e facuta degeaba, oricine poate oricand obtine datele noastre personale.
Ma gandesc atunci ca oricine poate suna la ITM, sa spuna ca e de la Banca X si sa imi afle salarul....nu?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: trope_doi , utilizator 00:39, 20 Martie 2009
Din cate stiu, pt ca un magistrat sa poata afla miscarile de sume dintr-un cont, atunci cand are indicii ca s-ar fi savarsit anumite infractiuni de catre persoana careia ii apartine respectivul cont, trebuie sa se adreseze cu o solicitare Oficiului National de Prevenire si Combatere a Spalarii Banilor (ONPCSB). In respectiva solicitare, procurorul (sau judecatorul dupa caz) este obligat sa demonstreze existenta unor conditii obligatorii pentru a obtine "spargerea" secretului bancar. Potrivit Legii nr. 230/2005, care a modificat si completat Legea 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, procurorul trebuie sa demonstreze doua aspecte: 1 - ca s-a inceput urmarirea penala a persoanei care detine contul; 2 - ca exista indicii temeinice ca persoana respectiva a savarsit infractiunea de spalare de bani sau cea de finantare a actelor de terorism, cu indicarea datelor operative. Legea impune, imperativ, existenta unor indicii temeinice de comitere a cel putin uneia dintre cele doua infractiuni. Orice alta infractiune din Codul penal (spre exemplu: evaziunea fiscala, inselaciune etc.) nu poate fi invocata ca motiv pentru infrangerea secretului bancar, intrucat conform legilor sus-mentionate, accesul la secretul bancar se poate face numai prin intermediul ONPCSB si doar pentru infractiunile de spalare de bani sau de finantare a unor acte de terorism.
Trebuie sa fie inceputa urmarirea penala. In faza actelor preliminare un astfel de demers este ilegal. Pt a obtine asemenea informatii este necesar sa existe indicii temeinice ca banii din contul respectiv sunt “rodul” unor activitati ilicite – de coruptie sau spalare de bani…

Daca s-a schimbat de curand ceva…

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divulgarea datelor cu caracter personal highlife highlife Buna ziua, Conform legislatiei in vigoare, bancile au dreptul de a verifica datele cu caracter personal pe care noi le oferim la incheierea unui contract de ... (vezi toată discuția)
Legea pentru diaspora . Posobescu Posobescu Buna ziua. Ma puteți ajuta și pe mine va rog , nu sunt exact in tema cu legea pentru cei din diaspora care fac transferuri mai mari de 1999€ banii vor fi ... (vezi toată discuția)
Declararea sumelor peste 15.000 euro bibicu_56 bibicu_56 Buna ziua! va rog sa ma ajutati sa inteleg daca, prin Legea 656/2002, privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, o persoana juridica este obligata ... (vezi toată discuția)