avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Doctorat - vechime in munca la pensie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Doctorat - vechime in munca la pensie?

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare:
daca studiile de doctorat nu se finalizeaza cu sustinerea tezei de doctorat, dar in cei 4 ani de stagiu facuti (doctorat pe sistem vechi) s-au platit contributiile sociale la stat (de catre universitate, ca pentru bursa), se vor considera acesti 4 ani vechime la pensie?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:49, 15 Decembrie 2011
Da, se considera vechime in munca dar nu constituie vechime in specialitate.
Vechimea in munca este conditionata doar de plata contributiilor.
Vechimea in specialitate este conditionata de sustinerea tezei.

Doar dupa sustinerea tezei de doctorat, Universitatea va elibera doctorandului o adeverinta care sa ateste ca perioada in care acesta a urmat programul de pregatire la forma cu frecventa constituie vechime in specialitate.

Alberto Kurtyan
Se aplica prevederile din H.G. Nr. 567 din 15 iunie 2005,publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 540/2005
privind organizarea şi desfăşurarea studiilor universitare de doctorat, actualizata:
Art.23.
(3) După susţinerea tezei de doctorat, I.O.S.U.D. (Instituţia organizatoare de studii universitare de doctorat - nota noastra) eliberează o adeverinţă care atestă că perioada în care doctorandul a urmat studiile universitare de doctorat în forma de învăţământ cu frecvenţă constituie vechime în muncă.

Prin urmare, conditia sine qua non este sustinerea tezei de doctorat.
Nu sunt de acord.
Ar insemna ca toate acele contributii au fost platite degeaba, lucru care este ilegal.
Art. 23 alin. (3) arata doar momentul in care elibereaza adeverinta. Dupa sustinerea tezei.

Dar daca nu s-a sustinut teza, sau s-a intrerupt doctoratul ... atunci adeverinta se elibereaza inainte de teza.

Dreptul comun in legislatia muncii este codul muncii, nu HG 567 iar Legile asigurarilor sociale au prioritate.

De fapt, puteam sa dau raspunsul extrem de simplu> Oricine contribuie la fondul de pensii ... va avea dreptul la pensie.
Putin imi pasa ce zice HG567. Nu este singurul exemplu de neconcordante.

Alberto Kurtyan
Daca am urmat cursuri universitare de doctorat in perioada 2008-2011, aceasta perioada este recunoscuta ca vechime in munca si specialitate conform legii nr 1/2011, art. 164 (2)? De la universitate mi s-a comunicat ca HG 567 a fost abrogata.
Intr-adevar, HG nr.567/2005 a fost abrogata de H.G.nr.681/2011 privind aprobarea Codului studiilor universitare de doctorat ...

Porivit Legii nr.1/2011, pe parcursul desfasurarii studiilor universitare de doctorat, studentul-doctorand beneficiaza de recunoasterea vechimii in munca si specialitate si de asistenta medicala gratuita, fara plata contributiilor la asigurarile sociale de stat, la asigurarile pentru somaj, la asigurarile sociale de sanatate si pentru accidente de munca si boli profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca razvandp razvandp Intrebarea mea este urmatoarea; In perioada 2008-2011, mai exact 1octombrie 2008-30 septembrie 2011 am fost inscris la un program de doctorat, zi, cu bursa. In ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca divele divele Perioada in care o persoana a fost doctorand cu frecventa este considerata vechime in munca ? - dar in specialitate, daca este un profesor de liceu? - dar ... (vezi toată discuția)
Doctoratul la zi este considerat ca experienta in campul muncii?? iulaina iulaina Daca o persoana este doctorand la zi se considera forma de angajare? Din cate stiu nu exista posibilitatea cartii de munca in perioada doctoratului la zi (asta ... (vezi toată discuția)