avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Poliţe de asigurare, reasigurare ... Incadrarea in clasa malus
Discuție deschisă în Poliţe de asigurare, reasigurare şi probleme juridice conexe

Incadrarea in clasa malus

Buna ziua si Hristos a-inviat!

Va scriu cu o intrebare referitoare la o polita RCA si incadrarea acesteia intr-o anumit clasa de malus. Personal nu consider sa fie corecta incadrarea realizata de asigurator.

Este vorba despre un autoturism folosit pentru taxi si inregistrat pe persoana juridica. Polita s-a incheiat pentru 6 luni pe data de 3 mai 2013 si clasa de malus comunicata a fost M8.

Din istoricul disponibil pe CEDAM se observa ca masina a avut doua daune.
Una pe 6.12.2011 si alta pe 2.06.2012.

Polita incheiata anterior, in noiembrie 2012 figureaza cu clasa de bonus B2. Nelamurirea mea vine de la faptul ca de la o polita cu clasa bonus B2 se ajunge la malus M8 desi in perioada de referinta calendaristica (1 an, conform ordinului 14/2011 al CSA) a fost inregistrata doar o dauna. Daca ar fi sa iau in considerare tabelul de calcul anexat la acelasi ordin ar rezulta ca pentru o singura dauna in anul de referinta 2012 ar trebui sa fiu incadrat la clasa M2, iar daca ar fi sa luam in considerare doua daune ar trebui sa sara la M5, dar nici vorba de M8.

Am discutat cu reprezentantii noului asigurator si mi-au comunicat ca se ia in considerare valoarea daunei in stabilirea clasei de malus. Este corect? In lege nu se specifica nimic despre acest lucru sau despre libertatea asiguratorilor de a jongla cu acest factor. Mai mult, noul asigurator m-a indrumat sa discut cu vechiul asigurator pentru a afla de ce s-a ajuns la clasa M8. Mi se pare ca se arunca pisica in mod original.

Orice comentariu lamuritor este apreciat.

Multumesc frumos,
Buna ziua,
Adevarat a Inviat,
la doua daune clasa de bonus/malus trebuia sa fie M5
conform tabelului
[ link extern ]
Sunteti sigur asupra faptului ca ati fost implicat doar in 2 accidente?
Daca sunteti sigur puteti face o sesizare la CSA - Comisia de supraveghere a asigurarilor si prezentati toate informatiile pe care le detineti si sunt obligati sa va raspunda,
veti primi raspuns oficial din partea lor detaliat

in legatura cu valoarea daunei nu este adevarat, dar se ia in calcul numarul de dosare de daune deschise.
Multumesc frumos pentru raspuns. Cedam imi confirma faptul ca exista evidenta a doua daune produse. Banuiesc ca nu ar putea exista daune care sa fie luate in considerare la calculul RCA si sa nu apara in baza de date Cedam. Nu am condus eu masina in acea perioada insa as fi stiut daca erau mai multe daune produse. Le voi scrie celor de la CSA.
De multe ori trece si mai mult de un an, pana o dauna ajunge si in baza de date. Pentru incadrarea in M8, ar fi trebuit sa aveti 3 daune. Sigur nu a mai fost si a treia, chiar daca e mai veche, dar nu ati primit inca malus la ea, deoarece abia acum a ajuns in sistem?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clasa bonus lorette2013 lorette2013 Buna ziua, cand am avut un accident aveam clasa de bonus B3, acum la reinoire imi da B6? Nu trebuia sa scada? Sau e o greseala din CEDAM? Dar trebuia macar B4 ... (vezi toată discuția)
Bonus malus... mars_on_line mars_on_line Buna seara, ma poate lamuri cineva intr-o chestiune ? De la 01.01.2010 a intrat in vigoare si pe rca bonus malus. Daca in anul 2009 nu ai avut nicio dauna ... (vezi toată discuția)
Polita rca cu malus cole10 cole10 Buna ziua! Am nevoie de un sfat in privinta politelor RCA. Acum mai bine de 2 ani, in septembrie 2009 am avut un accident foarte usor, eu fiind vinovatul. ... (vezi toată discuția)