avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 799 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Anomalie - Tranzactie imobiliara efectuata la un pret ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Anomalie - Tranzactie imobiliara efectuata la un pret cu mult mai mic decat grila notariala

De luna asta, in Galati, au intrat in vigoare noile grile notariale. Se pare ca notarii nostri au exagerat si au marit inexplicabil valorile unor proprietati. Astfel ca s-a modificat clasificarea unor cartiere, iar in final am ajuns sa vad un apartament de 28mp cu doua camere (confort 3), evaluat la 91,000lei, in conditiile in care eu il vand in piata libera cu 45,000lei.
E de inteles reticenta, atat a proprietarilor, cat si a cumparatorilor, in a plati aproape dublu impozit pe tranzactie si taxe notariale.
Ce spune legea? Am dreptul sa folosesc o contraexpertiza, in speta un raport de evaluare, intocmit de catre un evaluator ANEVAR? Diferenta dintre aceste doua cifre, imi permite sa platesc un expert, insa vad ca notarii sunt cam rezistenti la aceasta procedura...
Ce e de facut?
Ultima modificare: Marți, 7 Mai 2013
floraur, utilizator
Cel mai recent răspuns: floraur , utilizator 13:23, 11 Mai 2013
In cazul dvs exista o expertiza sau un raport de evaluare imobiliara ?
Teoretic ,pentru a putea solicita o contraexpertiza,trebuie sa fi fost dispusa o expertiza,in cadrul careia aveati dreptul sa solicitati expert parte care sa va sustina si sa va reprezinte interesele
Pai toata lumea stie, exista o evaluare globala ceruta de catre Camera Notarilor Publici. E facuta la norma, tot de catre un expert ANEVAR si nu are cum sa distinga corect preturile pentru proprietatile din tot orasul. Cel putin nu atunci cand se exagereaza si se cauta valorile efective de piata.
Deja s-a exagerat cu aceste evaluari fortate, am intalnit multe cazuri de genul celei de mai sus si asta doar in cateva zile... Aceste grile trebuiesc sa contina in ele valoarea minima la care un imobil se poate vinde. Aici trebuie tinut cont ca, la momentul evaluarii, acele proprietati nu beneficiaza de niciun fel de imbunatatiri sau avantaje. Deci un minim real, nu o tentativa de a mari valorile de tranzactionare si implicit onorariile notariale. Cine o sa accepte sa plateasca impozit de 3% pe o proprietate de 100,000euro, vazuta de grila la 150,000euro?!
Am facut tranzactia, la pretul real al vanzarii, in baza unui raport de evaluare, intocmit de catre un evaluator ANEVAR

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Drept la mostenire marcsani marcsani Buna ziua,am o intrebare Sotul meu a mostenit o casa inpreuna cu sora sa, de la parinti lor.Anul mostenirii este 1998.In casa stam noi cu sotul si un ... (vezi toată discuția)
Grile notariale exagerate Lucican2010 Lucican2010 Buna ziua, Sunt si eu curios cum se concep grilele astea notariale, daca ar putea sa ne explice cineva? De ce intreb... Am o casa intr-un sat din Banat. ... (vezi toată discuția)