avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice PFA, II, AF - Persoana fizica ... Impozite/contributii obligatorii P.F.A
Discuție deschisă în PFA, II, AF - Persoana fizica autorizată, Întreprindere individuală, Asociaţie familială

Impozite/contributii obligatorii P.F.A

Buna ziua,

As avea si eu cateva intrebari legate de obligatiile unui P.F.A:

-dupa cat timp de la infiintare P.F.A trebuie sa depun la ANAF declaratia 220?
-daca in data de 16.04.2013 primesc de la ORC actele ce certifica faptul ca sunt P.F.A din ce data va incepe calculul impozitului pe venit respectiv obligatia platii contributiilor sociale? mentionez ca inca sunt angajat la firma, dar in viitorul apropiat vrem sa schimbam raportul de munca (va deveni firma -p.f.a)
-ce taxa, contributii , impozite sunt obligat sa platesc ca P.F.A? Care ar fi formula de calcul pentru un venit brut de 4500 ron/luna.

Va multumesc anticipat!

Cel mai recent răspuns: NICULIN , utilizator 16:53, 25 Mai 2013
In maxim 15 zile de la iesirea actelor de infiintare pfa depuneti declaratia 220 cu venitul estimat pentru acest an si apoi asteptati pana va vine acasa decizia de impunere unde veti avea trecuta valoarea ratelor anuale la impozitul pe venit si contributiei la sanatate. Pentru ca inca figurati ca avand acel contract de munca in alta pate, nu veti plati deocamdata contributie la pensie.
Astea sunt valabile daca ati declarat pfa ca platitor pe venitul real si nu pe norma de venit.
Procentul de impozit e de 16%.
Acum , daca platiti la venit real, din incasarile exmplificate puteti scadea o serie de cheltuieli admise in codul fiscal ca fiind deductibile total sau altele deductibile partial.La rt 48 din codul fiscal aveti trecute toate tipurile de cheltuieli. Vezi la urmatoarea adresa [ link extern ]
Daca ati optat ca sa platiti impozitul pe norme de venit, indiferent ce incasari aveti in timpul anului fiscal, veti plati impozitul pe venit si contributiile la sanatate si pensie la acea norma de venit stabilita de administratia financiara in fiecare an la nivelul fiecarui judet fara a putea scadea ceva cheltuieli.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
george-neagu, moderator
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspuns.

As mai avea totusi o intrebare:dupa ce voi incheia contractul ca angajat la firma voi fi obligat prin lege sa platesc contributia la pensie?Si daca da ,care este procentul pentru aceasta contributie?

Va multuemsc anticiat!

Da, veti depune declaratia 600 dupa ce va va inceta acel contract de munca. Contributia va fi minim 244 lei lunar pentru acest an.
Ultima modificare: Miercuri, 15 Mai 2013
george-neagu, moderator
Buna ziua,

Va multumesc inca odata pentru raspunsuri.
Din discutiile avute mai sus , inteleg un lucru: dupa infiintare P.F.A trebuie sa completez si sa depun o serie de declaratii( 220, 600 etc) . Corect?
Imi puteti spune , va rog , care ar fi toate aceste declaratii care trebuie sa le depun dupa infiintare si unde/cand anume trebuiesc depuse?

Va multumesc, anticipat!

Astea doua in acest an. In anul viitor, pana pe 31 ianuarie veti depune din nou declaratia 220 si 600 (daca veti renunta la acel contract de munca) cu venitul estimat pentru anul viitor si apoi , pana pe 25 mai 2014 veti depune declaratia 200 cu inchiderea anului fiscal 2013.

Alte discuții în legătură

Contabilitate pfa maryana28 maryana28 Buna ziua! Mi am deschis un _PFA (magazin haine) si as vrea sa stiu ce autorizatii imi trebuie si de unde, ptr a deschide magazinul? Ce contributii, taxe, etc. ... (vezi toată discuția)
Completare declaratia 220 pfa ASPAZIA ASPAZIA Buna Ziua, va rog frumos sa ma indrumati si pe mine in completarea Declaratiei 220 PFA. Mentionez ca voi obtine venituri din profesii libere ( expert ) ... (vezi toată discuția)
Declaratii anaf, pfa neplatitor tva, impozitare in sistem real johnalexander johnalexander Buna ziua, Tocmai ce am infiintat un PFA, am ridicat actele de la ONRC pe 05.03.2015 iar astazi am fost la ANAF sa ma ia in evidenta. Acolo am depus copie ... (vezi toată discuția)