avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!

Buna,

Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si "Noi,vanzatorii, declaram ca ne rezervam dreptul de folosinta cu privire la apartamentul care face obiectul contractului". Intrebarea mea este daca pot sa vand acest apartament fara consimtamantul bunicei?! ( Bunicul a decedat cu ceva timp in urma) iar relatia cu bunica este una dificila. Precizez ca de cand s-a incheiat contractul ea nu a locuit in apartament. Daca nu se poate vinde acesta se poate ipoteca la banca?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:26, 10 Septembrie 2014
Buna ziua,
Da, la ambele intrebari dar cu acordul si semnatura bunicii data in fata notarului.
av. Gabriel Klein Kiritescu
Mutumesc de raspuns. Dar in cazul in care bunica nu doreste si refuza inclusiv comunicarea? Se mai poate face ceva?!

Multumesc
Buna ziua,
din pacate, NU!
av. Gabriel Klein Kiritescu
Multumesc si va doresc o zii buna.
Bună ziua,

Îmi permit să fiu de o părere "oarecum" contrară de a Dl-lui Klein-Kiriţescu, dar contrară numai în teorie: potrivit legii, nudul proprietar îşi poate vinde sau greva dreptul său. În practică însă, deznodământul este, de cele mai multe ori, în sensul părerii D-lui avocat. Asta pentru că dreptul nudului proprietar este ... tocmai nuda proprietate (adică un drept "suspendat" pentru o anumită perioadă de timp) şi se găsesc destul de greu cumpărători / creditori care să accepte să cumpere / ia în garanţie un asemenea drept. Mai clar spus, Arsys va putea vinde / greva bunul respectiv "la pachet" cu bunica în cauză iar cumpărătorul / creditorul nu o va putea "scoate" pe aceasta din imobil decât dacă aceasta va accepta să plece. Ceea ce nu poate părea o afacere prea grozavă decât, eventual, pentru un speculator sau pentru un amator de chilipiruri, care dispune de timp şi de bani. Evident, la decesul bunicii respective nuda proprietate va (re)deveni proprietate deplină. Există şi varianta ipotecării dreptului de uzufruct/abitaţie al bunicii, dar asta implică acordul său expres de voinţă, lucru despre care înţeleg că nu poate fi vorba.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Panoiu, utilizator

Alte discuții în legătură

Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)
Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager elgrecos elgrecos sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)