avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 543 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Se poate vinde, ipoteca un imobil cu nuda proprietate?!

Buna,

Detin un apartament cumparat de la bunicii mei iar pe contractul de vanzare cumparare este trecut Nuda Proprietate si "Noi,vanzatorii, declaram ca ne rezervam dreptul de folosinta cu privire la apartamentul care face obiectul contractului". Intrebarea mea este daca pot sa vand acest apartament fara consimtamantul bunicei?! ( Bunicul a decedat cu ceva timp in urma) iar relatia cu bunica este una dificila. Precizez ca de cand s-a incheiat contractul ea nu a locuit in apartament. Daca nu se poate vinde acesta se poate ipoteca la banca?

Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 11:26, 10 Septembrie 2014
milicadamian a scris:

este...ca rezulta ca pricipiul care este cu prioritate ca nu poate decat fi pe viata uzufructuarului
adica un fel de "Sa mor io":rofl:


Vezi art 708 NCC.

Dar invers, se poate? Adica cel care detine uzufructul(posesia), poate vinde fara acordul cumparatorului care detine nuda proprietate?
Uzufructuarul poate vinde dreptul de uzufruct pe care-l are, fără nici o legătură cu proprietarul care deține doar nuda proprietate, la fel cum nuda proprietate poate fi vândută numai de nudul proprietar fără nici o legătură cu cel ce are dreptul de uzufruct.

Sunt două drepturi diferite din acest punct de vedere care pot fi înstrăinate independent unul de celălalt.

Discuția era doar referitor la durata dreptului de uzufruct, care este stabilită doar o singură dată la constituirea acestuia și nu se modifică indiferent de câte ori se va înstrăina dreptul respectiv.

Nuda proprietate, spre deosebire de uzufruct, nu are o limitare în timp, deci este perpetuă, fiind de fapt vorba de chiar dreptul de proprietate asupra acelui bun și care durează atât cât durează bunul.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunica are uzufruct viager asupra unor proprietăți. se poate cumpăra acest drept? Adrian Jurca Adrian Jurca In ce conditii pot cumpara dreptul de uzufruct viager pe care il are bunica mea asupra unor proprietati? (vezi toată discuția)
Vindere imobil cu drept uzufruct o1973v o1973v Buna ziua, sunt proprietar de 7 ani pe un imobil cu drept de uzufruct al unui pensionar de 81 ani, fara urmasi, care si-a facut dosarul pentru azilul de ... (vezi toată discuția)
Uzufruct viager elgrecos elgrecos sotia mea a cumparat casa bunicilor ei achitata de tatal acesteia cu titlu de donatie pentru sotie - nuda proprietate iar parintii uzufructul viager asupra ... (vezi toată discuția)