avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Plangere impotriva unui minor sub 14 ani
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Plangere impotriva unui minor sub 14 ani

Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu niste informatii.

Un minor terorizeaza o scoala gimnaziala. Are sub 14 ani si a fost dus de mai multe ori la neuropsihiatrie infantila de unde i se dau niste medicamente.
Copilul face niste crize de nervi incredibile, arunca tot ce prinde in cale, loveste copiii foarte agresiv iar ultima data a lovit profesorii, pe un copil de la grupa pregatitoare care doar a trecut pe langa el, fara sa il cunoasca, fara sa il provoace in vreun fel l-a trantit pe ciment cu mare forta, arunca cu obiecte grele inspre copii, teama cea mai mare este ca acest copil poate sa comita un act de violenta extrema. Daca se apropie cineva de el, spune ca el stie ca oamenii mari nu au voie sa-i faca nimic. Mama lui nu intelege problema lui si ii acuza pe ceilalti ca-l provoaca, este invatata cu procesele si da in judecata pe oricine se apropie de el (copilul a schimbat deja vreo 3 scoli). S-a ajuns sa se tina copiii inchisi in clase de frica lui pentru ca iese pe hol, racneste si loveste pe toata lumea, de la copilul de gradinita la directoare. Are iesiri de-a dreptul psihopatice. Ultima data s-a chemat salvarea pentru ca nu s-a stiut ce sa-i mai faca. Scoala este terorizata si legal se spune ca nu se poate face nimic pentru ca este minor si are dreptul la educatie.

Ce se poate face in acest caz? Copilul este un pericol real la siguranta celorlalti copii in primul rand si apoi a celorlalti.
Are rost sa facem plangeri impotriva lui, mai ales ca e minor sub 14 ani?

Cum se poate scoala, parintii, profesorii apara? De unde sa incepem?

Orice informatie legata de aceasta situatie ar ajuta mult. Multumesc.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
Josephiine, utilizator
Cel mai recent răspuns: anaililenache , utilizator 17:24, 9 Octombrie 2018
Minorii sub 14 ani nu raspund penal.O plangere formulata impotriva copilului pentru distrugere, va duce la obligarea parintilor sa plateasca pentru daunele materiale provocate, deoarece ei sunt cei care raspund pentru faptele copilului.
Incercati sa sesizati autoritatea tutelara cu aceste aspecte pentru ca ei sunt singurii care pot lua masuri in acest sens.
Succes
av.M.Hornea
Parerea mea e ca ati putea incepe prin strangerea dovezilor care sa ateste cele relatate de dvs. Apoi ar trebui ca mai multi parinti sa faca o cerere catre conducerea scolii prin care sa se ceara luarea unor masuri. In functie de raspunsul pe care il ofera scoala s-ar putea merge in instanta, fiindca conducerea scolii are obligatia de a rezolva astfel de probleme. Va reamintesc ca in regulamentele scolare sunt prevazute anumite fapte care conduc la scaderea notei la purtare dar si fapte care atrag exmatricularea. Deci solutii exista.
Daca scoala nu ia masuri din oficiu poate ca ar trebui sa-i stimulati putin printr-o cerere sau plangere. Iar dreptul la educatie il au si colegii nebunului, precum si dreptul la siguranta si la o viata sanatoasa.
Succes !

PS: d-na avocat, raspunderea parintilor pentru faptele copiilor la scoala este subsidiara raspunderii institutorilor. Adica, raspunderea o au mai intai profesorii...:D Doar daca ei dovedesc ca nu sunt vinovati, atunci ....etc. etc.
Ultima modificare: Marți, 21 Mai 2013
LuchianSeb, utilizator
daca conducerea scolii nu este capabila sa ia masuri pentru rezolvarea situatiei faceti o instiintare catre autoritate superioara adica inspectoratul scolar judetean sau ISMB depinde unde se afla scoala, eventual si la ministerul educatiei si invatamantului.
in mod cert inspectoratul/ministerul va declansa o ancheta la scoala si se vor dispune masurile in consecinta. nu trebuie asteptat pana se produce o tragedie din cauza unui individ cu probleme psihice.
Profesorii nu sunt vinovati, sunt vinovati poate ca au avut prea multa toleranta. Copilului nu i s-a scazut nota la purtare pe sem 1 si nici nu i s-a intocmit un dosar pentru acte de violenta in scoala pe motiv ca e bolnav, ca a mers la spital iar acum manifestarile lui au depasit orice limita. Profesorul de serviciu pe scoala este depasit de situatie. Daca cineva se atinge de copil tipa ca este agresat iar mama lui ameninta cu judecata.
Pe semestrul II s-a inceput strangerea de declaratii, de dovezi si i se va scade nota la purtare, parintii scriu deja un memoriu pe care sa il inainteze inspectoratului, au fost depuse si sesizari la conducerea scolii. Mama lui insa si-a angajat un avocat si vrea sa dea scoala in judecata pt ca i se agreseaza copilul de catre ceilalti copii (pentru ca la inceputul scolii copiii de varsta lui au reactionat si au avut conflicte dar minore in comparatie cu ce sustine mama si copilul), se leaga de orice chichita din lege ca sa isi sustina punctul de vedere si contracareaza masurile care incercam sa le luam.

atat parintii cat si profesorii, chiar si psihologii care au lucrat cu acest caz considera ca acest copil nu poate fi scolarizat intr-o scoala normala ci ar trebui scolarizat intr-un spital sau la domiciliu, numai ca nu exista lege in Romania pentru asa ceva. comunitatea locala din zona scolii e disperata cu acest caz, un asemenea copil nu s-a mai pomenit, nu stim de ce va fi in stare cand va fi adult.

cand va fi adult raspunderea va fi alta iar metodele de rezolvare mai multe fata de cele din perioada cand este considerat minor.

Alte discuții în legătură

Limitare exercitare autoritate parinteasca petana petana Va supun atentiei urmatoarea speta: In timpul casatoriei, au rezultat 2 copii; parintii au divortat iar in urma divortului, instanta a hotarat ca ... (vezi toată discuția)
Copil problema desperadoxyz desperadoxyz Va salut! M-as bucura daca ma-ti putea ajuta cu o problema. Este vorba de un copil minor de 15 ani care fuge noaptea din casa, nu vrea sa mearga la scoala, se ... (vezi toată discuția)
Doua intrebari care cred ca ar trebui sa isi gaseasca raspunsul ! davidpaulclaudiu davidpaulclaudiu Care credeti ca sunt diferenţele majore din punct de vedere al comportamentului si al educaţiei şcolare între un copil de 13-14 ani al anilor \'89 şi unul ... (vezi toată discuția)