avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Oferta de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Oferta de donatie

In cazul unei oferte de donatie ,dupa ce aceasta a fost acceptata ,de cine trebuie facuta comunicarea acceptarii catre donator ?

De notar, sau de persoana care a primit donatia ?

Si contextul in care in acceptarea de donatie nu este mentionata in scris obligatia de a comunica donatorului ,iar persoana care a acceptat oferta a donat la randul lui unei alte persoane......!



Cel mai recent răspuns: sorin cercel , utilizator 22:28, 26 Mai 2013
Donatarul are obligatia de a comunica acceptarea ofertei.
Dar donatorul la randul lui a vandut. Notarul a intocmit un act fara sa ceara donatorului aceasta confirmare.
Intrebare : ...Celui care a cumparat i se poate anula un ACT perfect valabil.....si cu ce temei ?

" Capitolul III

Despre donatiunile intre vii



Art. 814

(1)Donatiunea nu obliga pe donator si nu va produce nici un efect decât din ziua in care va fi fost acceptata.

(2)Acceptarea poate fi facuta sau in act, sau printr-un act autentic posterior, mai inainte insa de moartea celui ce daruieste; in acest din urma caz, donatiunea n-are efect decât din ziua din care se va fi comunicat donatorelui actul de acceptare. "



Eu cred ca notarul ar fi trebuit sa faca comunicarea !....sau sa se asigure ca aceasta comunicare exista......si abia dupa aceea sa intocmeasca un nou act de vanzare-cumparare.

Cumparatorului de buna credinta nu i se poate imputa nimic....el are in mana un act notarial perfect valabil si in care nu se face nici o mentiune cu aceasta obligatie de "confirmare"....!
Daca tot ati citat din Cod ....cititi cu atentie! In primul rand donatorul este cel care da si donatarul cel care primeste! Este obligatia donatarului sa faca acceptareabsi sa I o comunice normal printr un act notarial simetria formelor fiind respectata! Oferta oface donatorul acceptarea o face donatarul! La acceptare s a format contractul de donatie! Abia atunci se trimite la Cartea funciara pt intabulare si se percepe onorariul in functie de valoarea imobilului.
Ultima modificare: Duminică, 26 Mai 2013
ContSters250994, utilizator
Sa ma explic:

O persoana "X" dobandeste un teren printr-o oferta de donatie si pentru care face acceptarea printr-un act notarial.
Persoana "X" vinde terenul persoanei "Y" si se intocmeste la notar un act de vanzare cumparare.
La intocmirea actului de vanzare cumparare ,notarul nu cere persoanei "X" nici un fel de act prin care sa dovedeasca ca a comunicat donatorului acceptarea ofertei. Avand in vedere ca vazarea a fost facuta cand inca nu se facea intabularea , notarul intocmeste actul de vanzare cumparare.
Persoana "Y" intra in posesia bunului ,iar dupa 12 ani decide sa-l vanda.
In acest timp intra in vigoare obligativitatea intabularii terenurilor fara de care nu se poate face un act de vanzare cumparare.
Numai ca persoanei "Y" i se cer documente legalizate antecedente actului de vanzare cumparare prin care a intrat in posesie pentru a putea face cartea funciara ,printre care si aceasta confirmare pe care persoana "X" ar fi trebuit sa o faca acum vre-o 15 ani cand el a intrat in posesia terenului.

Intrebare:

In cazul in care persoana "Y" nu poate face rost de acest inscris ,i se anuleaza actul de vanzare cumparare ?.....si cu ce temei ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare ce tine loc de act autentic???de ce.. nicusorilinca nicusorilinca ar putea vreodata admisa cererea de emitere a unui act care sa tina loc de act autentic pe un antecontract de DONATIE!? speta pe scurt este_ vand un bun ... (vezi toată discuția)
Donatie teren - donatorul in strainatate Andreeaf Andreeaf Buna ziua, am o intrebare legata de donarea unui teren, mai exact, o cunostinta care nu este in tara ar dori sa doneze un teren, de aici din Ro, unei ... (vezi toată discuția)
Donatie facuta din sua Lucian S Lucian S Buna seara, am si eu o intrebare: Barbat 92 ani , domiciliat in USA vrea sa doneze proprietatile din Romania compuse din casa de locuit si teren arabil, unei ... (vezi toată discuția)