avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 692 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Lichidare la zi
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Lichidare la zi

Buna ziua,

Am o nelamurire si de aceea m-as bucura mult daca m-ar putea ajuta cineva in acest sens. Situatia e urmatoarea: in data de 09.05.2013, mi-am dat demisia de la locul de munca, demisie cu preaviz de 20 de zile. Deci in data de 6 iunie, se termina cele 20 de zile de preaviz. Eu mai am de efectuat 9 zile de concediu de odihna, iar angajatorul mi-a spus ca dupa ce va gasi o inlocuitoare, imi va da concediul care mi se cuvine sau daca nu, o sa mi-l dea incepand cu data de 7 iunie (caci in 6 iunie mi se termina preavizul). Deoarece a gasit o inlocuitoare, astazi mi-a spus ca pot sa imi fac cererea de concediu incepand cu data de 4 iunie (deci am concediu pana in 14 iunie), iar in ultima zi de concediu sa vin la firma sa imi fac lichidarea la zi. Ce nu inteleg eu: de ce mai trebuie in 17 iunie (ca 15/16 e week-end) sa vin sa imi fac cererea de lichidare la zi, din moment ce exista deja o cerere de demisie, cu preaviz de 20 de zile? Pana la urma cum se va considera, ca mi-am dat demisia frumos si normal, cu preaviz de 20 zile, sau ca am cerut lichidarea la zi? Ma afecteaza asta in vreun fel pe viitor?
In speranta ca au mai fost cazuri similare, si ma puteti ajuta, va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:00, 3 Iunie 2013
In perioada de preaviz aveti toate drepturile de salariat, deci si pe cel de a beneficia de concediul de odihna care vi se cuvine.
In data de 6 iunie expira preavizul si CIM va inceta, deci nu veti mai putea lua CO dupa aceasta data, angajatorul urmand sa va plateasca in bani CO restant.

Codul muncii:
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
Tamara1987


Cred ca este vorba despre un preaviz de 20 de zile lucratoare si nu de 20 de zile calendaristice.
Ce preaviz aveti trecut in c.i.m.?

Incetarea c.i.m. prin demisie nu va poate afecta decat la acordarea ajutorului de somaj . Intrucat acest mod de a inceta c.i.m. exclude aceasta posibilitate.
Da, este vorba despre preaviz de 20 zile lucratoare.

Va multumesc pentru raspunsul acordat.

Toate cele bune.
Doamna Ana-cer, da, asa stiam si eu. Problema insa este ca angajatorul mi-a spus ca si concediul de odihna afecteaza preavizul, nu doar concediul medical (in sensul intreruperii preavizului si reluarii acestuia dupa zilele de concediu). Si eu m-as fi asteptat sa primesc bani pe cele 9 zile de concediu ramase, insa mi sa spus ca , acum imi iau concediul (de maine 4 iunie) si la sfs concediului imi scriu cererea de lichidare. Cred ca asa este mai ok pt ei... Dar pentru perioada asta de concediu, normal eu ar trebui sa iau salariul in continuare, nu? Ca ei cred ca asta urmaresc de fapt, sa imi iau concediu, sa nu imi dea in loc de concediu bani, iar zilele de CO sa nu mi le mai plateasca...
Concediul de odihna nu afecteaza preavizul , numai concediul medical afecteaza preavizul - in sensul suspendarii acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Demisie si concediul de odihna in acelasi timp ? danyk1 danyk1 Sunt in preaviz , iar in aceasta perioada am luat 8 zile de concediu de odihna . intrebarea mea este : daca mi s-a acordat legal CO ? ,sau mi se va ... (vezi toată discuția)
Preaviz si c.o. Viovas Viovas Buna ziua. Am o cerere de concediu de 10 zile de concediu aprobata, pentru perioada 06.10 - 24.10. dar azi, daca imi depun demisia cu preaviz si angajatorul ... (vezi toată discuția)
Depunerea cererii de demisie, comunicarea deciziei, concediu de odihnã în preaviz ada-2000 ada-2000 buna seara.va rog sa ma ajutati cu cateva informatii.poate par ciudate intrebarile mele dar va rog sa ma ajutati.daca cineva vrea sa isi dea demisia pe data de ... (vezi toată discuția)