avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Donatie catre mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Donatie catre mostenitor

Buna ziua,

Parintii sotiei mele detin un apartament impreuna(actul este pe numele amundorura).
As dori sa stiu daca ar fi posibila cedarea(donarea)partii pe care mama ei o detine din apartament catre sotia mea fara acordul tatalui ei.

Va multumesc pentru ajutor.
Cel mai recent răspuns: mariusdd , utilizator 22:40, 16 Iunie 2013
Parintii sotiei dvs sunt coprorpietari in devalmasie, aceasta forma de coproprietate rezulta din casatorie din regimul matrimonial unic pana la data de 1 oct 2011, si anume al comunitatii legale. Daca erau coproprietari pe cote parti se putea dona cota parte ideala ce I se cuvenea mamei sotiei dvs din apartament, insa daca nu au achizitionat imobilul in coproprietate de cote parti ci pur si simplu a fost achizitionat in timpul casatoriei nu se poate.
Ce se poate face este doar ca ambii parinti sa doneze intreg imobilul sotiei dvs cu rezerva uzufructului, adica sa folosesasca si sa posede imobilul pana la decesul ultimului dintre ei. Atentie daca mai exista si alti copii, aceasta donatie poate sa fie supusa reductiunii la decesul parintilor. In acest caz cel mult daca se doreste intocmirea actului se poate face donatia cu scutire de raport.
Va multumesc pentru raspunsul promt.
In acest caz poate ar fi ideal un testament al mamei catre sotia mea.
Care credeti ca ar fi puterea legala(in luarea unei decizi cu privire la imobil) a acestuia in cazut decesului mamei sotie mele?

Cu stima
Testamentul ca si donatia este supusa reductiunii . Reductiunea poate fi ceruta de mostenitorii rezervatari adica copii, sot sau parinti. In cazul decesului mamei sotiei la mostenire vine Sotul supravietuitor si copii.
Am inteles,se pare ca din pacate nu pot face nimic util momentan.

Va multumesc pentru raspuns,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Va rog un sfat StanescuMihai StanescuMihai Buna ziua, Detin un apartament cumparat inaintea casatoriei si sunt interesat sa il impart in mod egal 1/2, legal, cu sotia mea. Ma puteti sfatui va rog, ce ... (vezi toată discuția)
Intrebare despre donatie cota de apartament Dorky Dorky Situatia sta in felul urmator. Apartament pe numele sotilor, sotia decedeaza, finalmente dupa cativa ani se face dezbaterea succesorala. Fiecare dintre sot si ... (vezi toată discuția)
Actul de donatie - dreptul de proprietate si mostenitor Marioni Marioni Buna ziua, As dori sa stiu daca poate fi realizat un act de donație pentru unul din fiii mei pentru anumite bunuri pentru care nu s-a efectuat un agrement ... (vezi toată discuția)