avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 769 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Profesia de grefier: pro ºi contra
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Profesia de grefier: pro ºi contra

Bună ziua! Adresez următorul mesaj studenţilor sau absolvenţilor SNG.
Am 23 de ani şi mă atrage mult meseria de grefier, deşi ştiu că implică multă muncă şi responsabilitate. Nu am studii superioare juridice, dar sunt din familie de absolvenţi de Drept, salariaţi în cadrul M.A.I. şi am avut, aşadar, oarece contact cu domeniul juridic. Momentan sunt încadrată ca şi cadru didactic, dar am citit pe site-ul SNG că absolvirea studiilor superioare juridice nu (mai) este o condiţie obligatorie pentru admitere. Totuşi, am unele nelămuriri... De exemplu, ştiu că toate cursurile vor avea loc în Bucureşti, cu prezenţa obligatorie şi cu stagii de practică. Mai ştiu şi că în perioada cursurilor, cei admişi primesc o indemnizaţie echivalentă cu salariul unui grefier debutant, însă nu primesc locuinţă de serviciu sau decont pentru chirie. Prima întrebare: indemnizaţia (a cărei valoare nu o cunosc) este suficientă pentru a locui în Bucureşti timp de un an? Venituri din alte părţi nu am, familia nu mă poate susţine financiar în momentul de faţă. ªtiu că meseria de grefier este compatibilă cu ocuparea unui post de cadru didactic, dar nu ştiu în ce măsură timpul mi-ar permite să am un loc de muncă.
A doua întrebare: muncă este destulă, responsabilitate şi mai şi. DAR merită? Beneficiile sunt pe măsură? Dacă fac efortul de a locui în Bucureşti timp de un an de zile, cât ţin cursurile SNG, remuneraţia ulterioară îmi va permite să duc mai departe un trai decent? Sunt conştientă că în orice carieră trebuie să începem de jos, să urcăm câte o treaptă pe rând. Nici nu am dorinţe de lux şi măreţie, doar o speranţă de mai bine, aşa cum bănuiesc că nutreşte fiecare dintre noi.
ªtiu că este o competiţie acerbă pe locurile SNG şi lupta e şi mai mare la repartizarea pe posturi, dar învăţatul nu reprezintă pentru mine o problemă. Vreau să fac asta, sunt capabilă, dar am nevoie de sfatul sincer şi onest al cuiva din interiorul sistemului: merită să lupt, să fac acest efort?
Dacă cineva e dispus să îmi ofere şi alte detalii, despre programul de lucru al unui grefier, posibilităţi de avansare şi alte lucruri cunoscute mult mai bine din interior decât de pe site-uri şi din broşuri, aş fi recunoscătoare.

Vă mulţumesc anticipat tuturor!
Cel mai recent răspuns: maia89 , utilizator 16:50, 17 Iunie 2013
Personal nu cred ca ar merita sa fiti grefiera.
@ GoodnightLady

Este mult relativism in terminologia pe care o avansezi: beneficii pe masura, trai decent, merita acest efort...etc...Ce inseamna pentru tine spre exemplu trai decent? Mie cel putin 3000-3500 lei / luna nu mi se pare suficient pentru a putea spune ca asigura un trai decent. Ca pentru painea de zi cu zi/imbracamintea si , in fine, necesitatile de baza ale unui trai civilizat este indeajuns, da, insa trai decent...adica sa-ti permiti sa achizitionezi macar un automobil nou in rate (nu mai zic de imobil), sa-ti permiti cate o excursie prin Europa, sa-ti mai poti schimba una alta prin casa fara sa rupi cardul/CAR-ul in doua indatorandu-te pe ani de zile, in conditiile unei familii (copii...etc), atunci nu, nu este suficient. Lasand aprecierile de ordin personal la o parte, am avut o ruda fosta grefier sef la DNA si cred ca avea pana in 4000 de lei. Dar imagineaza-ti ca este cale lunga pana acolo.
Din ce scrii capabila si determinata esti, tineretea iti apartine, poate ar trebui sa consideri si alte posibilitati care pe termen lung te-ar conduce mult mai sus.

Succes!
Ultima modificare: Marți, 2 Iulie 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Dacă nu ai studii superioare juridice nu poti da examen la SNG.,poți deveni grefier participând la examen direct pe post (concursurile care se organizează de către Curțile de apel pentru posturile vacante de grefier)
Niciodată SNG nu a organizat concurs de admitere pentru cei fără studii juridice.
Cursurile la SNG durează 6 luni,nu 1 an.
Bursa lunară este de 940 Ron,nu îți permiți să te întreții cu ea 6 luni în Buc.,nu se decontează chiria.
După ce termini cursurile ai decontată chiria integral și un salariu între 2400-3000 Ron,în funcție de vechimea pe care o ai și de nivelul instanței/parchetului.
Dacă merită tu decizi,eu zic că da.
Cele 6 luni de școală sunt f.grele și stresante,nici nu se pune problema să mai ai și alt loc de muncă,nu vei avea timp nici să respiri,va fi mai greu decât îți imaginezi.
Merită să fii grefier la parchet,este program 8-16,f.rar se stă după program,admosfera de lucru este mai relaxată decâ la instanță,este mult de lucru și la parchet dar nu se compară cu volumul de lucru de la instanță.
Ultima modificare: Luni, 17 Iunie 2013
maia89, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sng tblack21 tblack21 te poti inscrie la INM daca esti absolvent al SNG(parctica Judiciara 5 ani dupa terminare SNG) si ai studii superioare nu de specialitate juridica,orice alta ... (vezi toată discuția)
Bursa grefier Lavinia Buturuga Lavinia Buturuga Stie cineva cat este bursa pentru cei care urmeaza SNG -ul? mai poate da mai multe detalii despre ce presupune acest SNG? Multumesc! (vezi toată discuția)
Admitere scoala nationala de grefieri roxana91 roxana91 Buna, sunt noua pe aici, si am si eu o mare intrebare. Am terminat Stiinte Ecomonice si vreau sa stiu daca pot sa ma inscriu pentru la anul la SNG. In ... (vezi toată discuția)