avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 706 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Functionar public sau functionar?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Functionar public sau functionar?

Buna ziua,
Am o disputa cu niste colegi, referitor la:
Art. 145 - Public
Prin termenul „public“ se înţelege tot ce priveşte autorităţile publice, instituţiile publice, instituţiile sau alte persoane juridice de interes public, administrarea, folosirea sau exploatarea bunurilor proprietate publică, serviciile de interes public, precum şi bunurile de orice fel care, potrivit legii, sunt de interes public.

Nelamurirea este:
- o universitate/facultate privata, poate fi socotita institutie publica?
- un profesor al universitatii/facultatii private, poate fi socotit functionar public, sau nu?
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
sake, utilizator
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 13:21, 16 Iunie 2013
Functionarul public este persoana care exercita permanent sau temporar, cu orice titlu, indiferent cum a fost investita, o insarcinare de orice natura, retribuita sau nu, in serviciul institutiilor publice sau altor persoane juridice de interes public.
Merci pentru copy/paste la art. 147. Intentia conteaza, dar nu ajuta.

O universitate si un profesor se inacreaza la "public" sau nu?
Personal sunt de parere ca nu. Fiind o institutie privata nu poate fi si publica, deci nici personalul angajat nu poate fi public, fiind angajat la privat.
Un alt copy/paste util:
Art. 2 din LEGEA nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici:

”(1) Functia publica reprezinta ansamblul atributiilor si responsabilitatilor, stabilite in temeiul legii, in scopul realizarii prerogativelor de putere publica de catre administratia publica centrala, administratia publica locala si autoritatile administrative autonome.
(2) Functionarul public este persoana numita, in conditiile legii, intr-o functie publica. Persoana care a fost eliberata din functia publica si se afla in corpul de rezerva al functionarilor publici isi pastreaza calitatea de functionar public.
(3) Activitatile desfasurate de functionarii publici, care implica exercitarea prerogativelor de putere publica, sunt urmatoarele:
a)punerea in executare a legilor si a celorlalte acte normative;
b)elaborarea proiectelor de acte normative si a altor reglementari specifice autoritatii sau institutiei publice, precum si asigurarea avizarii acestora;
c)elaborarea proiectelor politicilor si strategiilor, a programelor, a studiilor, analizelor si statisticilor necesare realizarii si implementarii politicilor publice, precum si a documentatiei necesare executarii legilor, in vederea realizarii competentei autoritatii sau institutiei publice;
d)consilierea, controlul si auditul public intern;
e)gestionarea resurselor umane si a resurselor financiare;
f)colectarea creantelor bugetare;
g)reprezentarea intereselor autoritatii sau institutiei publice in raporturile acesteia cu persoane fizice sau juridice de drept public sau privat, din tara si strainatate, in limita competentelor stabilite de conducatorul autoritatii sau institutiei publice, precum si reprezentarea in justitie a autoritatii sau institutiei publice in care isi desfasoara activitatea;
h)realizarea de activitati in conformitate cu strategia de informatizare a administratiei publice.
(4) Functiile publice sunt prevazute in anexa la prezenta lege .
(5) In sensul prezentei legi, totalitatea functionarilor publici din cadrul autoritatilor administrative autonome si din cadrul autoritatilor si institutiilor publice din administratia publica centrala si locala constituie corpul functionarilor publici.”
NU ma intereseaza copy/paste!
Tu cam ce deduci din acel copy/paste?
E functionar public sau nu?

Ma intereseaza interpretarea acelor legi, articole, etc, NU copy/paste!
Ultima modificare: Sâmbătă, 15 Iunie 2013
sake, utilizator

Alte discuții în legătură

Profesorii sunt functionari publici ? mihaelay mihaelay Buna ziua , profesorii sunt functionari publici ? pot fi incadrati la purtare abuziva ? merci (vezi toată discuția)
Abuz profesor facultate ady76 ady76 sunt student anul 3 fr drept la facultatea x in cluj am sustinut sesiunea de vara cu succes in afara unui examen unde s_au intamplat urmatoarele>am predat ... (vezi toată discuția)