avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 809 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Refuzul acordarii CO si concediului fara plata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Refuzul acordarii CO si concediului fara plata

Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu un sfat, eu si sotul meu ne confruntam cu urmatoarea problema: sotul meu a cerut patronului sau 6 zile de concediu - fie din concediul de odihna restant pe anul trecut (are 11 zile de concediu pe 2012 si concediu complet neefectuat pe 2013, fiind angajat in iunie anul trecut) fie acordarea de concediu fara plata, pentru a ma putea insoti la un tratament in afara tarii.

Patronul i-a refuzat concediul, cerand o copie dupa buletinul de trimitere de la medic (lucru care dupa mine incalca Drepturile pacientilor cu privire la confidentialitatea datelor si a diagnosticului), desi i s-a explicat ca fiind vorba despre un tratament intr-o clinica privata, nu este necesara decat programarea, nicidecum trimiterea. Chiar dupa ce am anexat cererii confirmarea programarii interventiei, primita pe e-mail de la medicul din strainatate, a refuzat motivand ca sotul era programat in concediu in luna mai - lucru de care nici macar nu fusese instiintat. Bineinteles, toata luna mai el a fost la serviciu.

Ce se poate face intr-o asemenea situatie? Ramane exclusiv la decizia angajatorului sa stabileasca perioada concediului, fara sa consulte salariatul? Avand in vedere ca are 11 luni de la angajare, nu poate solicita cel putin o parte din CO, macar cel pe 2012? Va multumesc!

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:31, 18 Iunie 2013
Cele 11 zile de CO restante trebuia sa fie efectuate in 2012, iar in 2013 are dreptul la concediul complet.

Codul muncii:

ART. 144
(1) Dreptul la concediu de odihnă anual plătit este garantat tuturor salariaţilor.
(2) Dreptul la concediu de odihnă anual nu poate forma obiectul vreunei cesiuni, renunţări sau limitări.
ART. 145
(1) Durata minimă a concediului de odihnă anual este de 20 de zile lucrătoare.
(2) Durata efectivă a concediului de odihnă anual se stabileşte în contractul individual de muncă, cu respectarea legii şi a contractelor colective aplicabile, şi se acordă proporţional cu activitatea prestată într-un an calendaristic.
(3) Sărbătorile legale în care nu se lucrează, precum şi zilele libere plătite stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil nu sunt incluse în durata concediului de odihnă anual.
ART. 146
(1) Concediul de odihnă se efectuează în fiecare an.
(2) Prin excepţie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului în anul următor este permisă numai în cazurile expres prevăzute de lege sau în cazurile prevăzute în contractul colectiv de muncă aplicabil.
(3) Angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
(4) Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
ART. 147
(1) Salariaţii care lucrează în condiţii grele, periculoase sau vătămătoare, nevăzătorii, alte persoane cu handicap şi tinerii în vârstă de până la 18 ani beneficiază de un concediu de odihnă suplimentar de cel puţin 3 zile lucrătoare.
(2) Numărul de zile lucrătoare aferent concediului de odihnă suplimentar pentru categoriile de salariaţi prevăzute la alin. (1) se stabileşte prin contractul colectiv de muncă aplicabil şi va fi de cel puţin 3 zile lucrătoare.
ART. 148
(1) Efectuarea concediului de odihnă se realizează în baza unei programări colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, după caz, a reprezentanţilor salariaţilor, pentru programările colective, ori cu consultarea salariatului, pentru programările individuale. Programarea se face până la sfârşitul anului calendaristic pentru anul următor.
(2) Prin programările colective se pot stabili perioade de concediu care nu pot fi mai mici de 3 luni pe categorii de personal sau locuri de muncă.
(3) Prin programare individuală se poate stabili data efectuării concediului sau, după caz, perioada în care salariatul are dreptul de a efectua concediul, perioadă care nu poate fi mai mare de 3 luni.
(4) În cadrul perioadelor de concediu stabilite conform alin. (2) şi (3) salariatul poate solicita efectuarea concediului cu cel puţin 60 de zile anterioare efectuării acestuia.
(5) În cazul în care programarea concediilor se face fracţionat, angajatorul este obligat să stabilească programarea astfel încât fiecare salariat să efectueze într-un an calendaristic cel puţin 10 zile lucrătoare de concediu neîntrerupt.
ART. 149
Salariatul este obligat să efectueze în natură concediul de odihnă în perioada în care a fost programat, cu excepţia situaţiilor expres prevăzute de lege sau atunci când, din motive obiective, concediul nu poate fi efectuat.
ART. 150
(1) Pentru perioada concediului de odihnă salariatul beneficiază de o indemnizaţie de concediu, care nu poate fi mai mică decât salariul de bază, indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent cuvenite pentru perioada respectivă, prevăzute în contractul individual de muncă.
(2) Indemnizaţia de concediu de odihnă reprezintă media zilnică a drepturilor salariale prevăzute la alin. (1) din ultimele 3 luni anterioare celei în care este efectuat concediul, multiplicată cu numărul de zile de concediu.
(3) Indemnizaţia de concediu de odihnă se plăteşte de către angajator cu cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de plecarea în concediu.
ART. 151
(1) Concediul de odihnă poate fi întrerupt, la cererea salariatului, pentru motive obiective.
(2) Angajatorul poate rechema salariatul din concediul de odihnă în caz de forţă majoră sau pentru interese urgente care impun prezenţa salariatului la locul de muncă. În acest caz angajatorul are obligaţia de a suporta toate cheltuielile salariatului şi ale familiei sale, necesare în vederea revenirii la locul de muncă, precum şi eventualele prejudicii suferite de acesta ca urmare a întreruperii concediului de odihnă.
ana_cer a scris:

...
Cele 11 zile de CO restante trebuia sa fie efectuate in 2012, iar in 2013 are dreptul la concediul complet.
....



Potrivit art.146 alin.3 C.mun., angajatorul este obligat să acorde concediu, până la sfârşitul anului următor, tuturor salariaţilor care într-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihnă la care aveau dreptul.
Prin urmare, CO neefectuat in 2012 se poate lua pana la 31.12.2013.
====

Angajatorul nu poate ingradi sau refuza dreptul angajatului la efectuarea concediului de odihna.
Codul Muncii prevede conditiile in care se acorda concediile. Daca angajatorul refuza sa acorde angajatilor concediul de odihna anual, angajatul este indreptatit sa introduca actiune la instanta competenta, in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu odihna negut_dorina negut_dorina buna ziua.am 3 cazuri am contract pe perioada determinata expira 17.04 2012 intrebarea este cate zile de concediu de odihna pot sa le dau de ex pe luna ... (vezi toată discuția)
Co neefectuat 2009,2010,2011 ContSters75393 ContSters75393 Ce se intimpla cu zilele restante de co in anii 2009,2010,2011..Care sunt pasii de urmat pentru a cere aceste drepturi ? (vezi toată discuția)
Concediu cristinablazs cristinablazs buna ziua, as avea o intrebare legata de concediu de odihna...in 7.12.2012 am revenit la munca din CCC(2ani) si as dorii sa stiu dupa cat timp as putea sa ... (vezi toată discuția)