avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Sotie maltratata de sot
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Sotie maltratata de sot

Buna ziua,

Va rog sa ma ajutati cu un sfat, o recomandare pentru un caz de sotie de varsta a doua, maltratata de catre sot, victima a violentei psihice (jigniri, amenintari, sicane, reprosuri) si al violentei fizice (inclusiv hartuire sexuala), la care este supusa aproape zilnic de sot, fiind sau nefiind sub influenta alcoolului, dupa caz. Sotul are un comportament deviant si in urma unor probleme psihice netratate, refuzand sa mearga la medic. Mentionez ca aceasta situatie se desfasoara de multi ani, intr-unul din episoade chiar s-a apelat la politie pentru a calma atitudinea sotului insa nu s-a facut nici un fel de plangere. Sotia, pensionata pe caz de boala, nu mai poate duce povara si doreste sa iasa cat mai urgent din aceasta relatie. In comun sotii au apartamentul in care locuiesc si 2 credite la banca (intr-unul titular este doar sotul, in celalat sotia debitor, sotul codebitor). Sotul beneficiaza atat de pensie cat si de salariu, fiind angajat intr-o SC. Se pune problema ca acesta nu va accepta sub nici o forma un divort decent si o impartire a casei. Mai mult de atat, sotia se teme pentru viata ei in momentele de furie ale sotului, care evident se vor agrava cand va afla despre intentia de divort, mai ales ca pana la pronuntare vor fi nevoiti sa locuiasca impreuna in casa. Cum se poate proceda, care este cea mai buna si simpla cale de urmat astfel incat sa inceteze casatoria si sa se faca partajul (respectiv vanzarea casei)? Este indicat sa se faca la Tribunal sau la Notar divortul. Cat ar putea dura in ambele variante? Cum se vor imparti creditele? La momentul acesta stim cu certitudine ca el nu va fi de acord. Daca refuza sa se prezinte, se poate continua demersul? Faptul ca exista martori care pot declara despre comportamentul lui violent poate simplifica situatia sotiei?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 10:28, 19 Iunie 2013
Este foarte dificila situatia.
Divortul il pot face doar in instanta, tinand cont ca sotul nu este de acord si procesul dureaza destul de mult.
Doamna trebuie sa se mute din apartament, pentru ca daca acum o maltrateaza, ganditi-va cum va reactiona sotul la vestea unui divort.
In ce priveste partajul, cel mai mare dusman sunt bancile, pentru ca doamna va ramane cu creditul ei si va fi si "garant" al creditului sotului. O alta impartire a creditelor la banci se va putea face doar cu acordul bancilor.
Apartamentul daca este bun comun se va imparti 50/50 si fie ca va fi atribuit unuia dintre sori cu plata unei sulte, fie va fi pus in vanzare si sotii isi vor imparti banii.
Toate aceste procese: divort si partaj pot dura si 2 ani.
Oricum, cea mai importanta este viata si sanatatea sotiei, deci va trebui sa-si gaseasca o alta locuinta cu chirie sau la rude si sa inceapa demersurile legale sa scape de nebun.
Puteti cere evacuarea sotului turbulent pe perioada procesului de divort.
La notar puteti divorta si face si partajul daca va intelegeti, daca nu .. va adresati instantei.
Poate un mediator ar putea convinge partile sa ajunga la un consens si in ce priveste divortul si partajul. daca niciunul din soti nu poate pastra ap si da sulta celuilalt, ar fi logic ca sotul sa fie de acord sa vindeti si sa impartiti banii pt ca n-are sens sa platiti taxa de timbru la partaj ca apoi ap sa fie vandut la licitatie, veti avea de platiti si impozitul pe tranzactie, onorariu executor, onorariu expert evaluator, onorariu avocat daca va fi cazul.. mai fara stres ar fi sa-l dati de pomana ca nu veti mai apuca niciun leu din el.
Pt credite, daca sunt apropiate ca suma, fiecare va ramane cu al lui de platit.

Ca sa obtina evacuarea sotului cat se desfasoara divortul, ce dovezi ar trebui aduse instantei? Sunt suficienti martorii? Sotia nu a scos certificat medico-legal care sa certifice abuzurile fizice. In cazul in care apartamentul nu se partajeaza, pentru a nu mai plati taxa, este recomandat sa il vanda dinainte sau dupa divort? Daca il vinde dinainte se vor imparti banii, daca il vinde dupa divort, banuiesc ca in acte se va specifica faptul ca ramane fiecare proprietar a unei cote de 50% iar dupa divort vor semna amandoi pentru vanzare cf cotei sale. Cat poate dura un divort fara procesul de partaj?
Va multumesc.
Ramane de vazut daca ii sunt sufiecinti martorii. Ar fi trebuit sa depuna plangere.
De vandut poate fi vandut oricand cat exista intelegere, oricand ar vinde , vor vinde impreuna. Dupa divort insa vor primi banii separat, recunoscand ca fiecare din ei are jumatate de ap.
Daca ajung la un acord, divortul se poate pronunta de la prima infatisare.. daca nu, poate dura nu stiu.. si 3 ani sau mai putin sau mai mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj hadrian74 hadrian74 Ce se intimpla daca in urma unui proces de partaj urmeaza sa-i platesc fostei sotii ca sulta cota parte din valoarea apartamentului dar nu am posibilitate? voi ... (vezi toată discuția)
Partaj pe bun ipotecat Tempo Tempo Am pe cineva care se confrunta cu urmatoarea problema la care va rog daca ma puteti ajuta cu sfatul Dvs. Sotia a avut dinainte de casatorie un apartament ... (vezi toată discuția)
Partaj voluntar bunuri imobile sadcorason sadcorason Buna ziua!Sora mea se afla in situatia urmatoare.Sora mea si sotul acesteia au vandut un apartament cu 4 camere si au cumparat 2 apartamente cu 2 camere,unul ... (vezi toată discuția)