avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 157 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturi si obligatii proprietar apartament si ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturi si obligatii proprietar apartament si presedinte asociatie

as dori sa-mi specificati ce lege prevede drepturile si obligatiile unui propietar de apartament?sau,daca puteti sa mi le scrieti si mie.
care sunt drepturile si obligatiile unui presedinte de asociatie si ce lege le prevede?
cu stima,cristi.
Legea nr.230 /2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Asociatiilor de Proprietari, coroborate cu dispozitiile codului civil.
mai concret va rog.
doresc sa-mi scrieti:articol,si ce mai exista.
cu multumiri,cristi.
Poate incercati d-voastra sa va referiti in concret la problema pe care o aveti. Daca nu doriti sa o faceti, atat legea 230/2007 cat si codul civil va stau la dispozitie online .
poate un propietar de apartament(cu studii de administrator imobile) sa verifice evidenta contabila a asociatiei?are aceasta calitate,el,ca simplu membru?
asociatia are cenzor aprobat de adunarea generala si de comitetul executive.
Oricare proprietar, cu studii sau fara studii de administrator de imobile, poate avea acces la documentele asociatiei.
Ideea e ca are acces sa vada cum s-a calculat lista de intretinere, nu sa verifice dosarul, asa cum o face cenzorul.
Articolul care il indreptateste la cele spuse este in legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
CAPITOLUL III
Drepturile si obligatiile proprietarilor
...............
Art. 10. - Proprietarii au dreptul sa cunoasca toate aspectele ce tin de activitatea asociatiei si au acces, la cerere, la orice document al acesteia
.
In HG 1588/2007 cu normele de aplicare a legii se spune:
Art. 12. - Proprietarii membri ai asociatiei, pe langa drepturile si indatoririle prevazute in statutul asociatiei de proprietari, au si urmatoarele drepturi si obligatii:
A. Drepturi:
.................
d) sa primeasca explicatii cu privire la calculul cotei de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari si, eventual, sa o conteste la presedintele asociatiei de proprietari, in termen de 10 zile de la afisarea listei de plata. Presedintele asociatiei de proprietari este obligat sa raspunda la contestatie in termen de 7 zile;


Interventie moderator
Daca doriti amanunte, puteti citi si singur legea. Nu se pot copia in forum extrase intregi din lege. Va rog sa nu mai insistati pe acest aspect.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Iunie 2013
elga50, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conditii cenzor udau_1966 udau_1966 as vrea sa stiu ce conditii trebuie indeplinite ,din punct de vedere legal,sa fii cenzor al unei asociatii de propietari? cu stima ,cristi (vezi toată discuția)
Contract de munca cenzor andregh andregh Buna ziua, La Asociatiile de Proprietari pentru cenzori se fac contracte de mandat insa la Asociatia noastra cenzorul solicita CIM. Se poate ? (vezi toată discuția)
Cati cenzori poate avea o asociatie de proprietari??? stelutamaria stelutamaria buna ziua tuturor. in L 230/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de proprietari la art. 21 alin.1este prevazut : La adunarea ... (vezi toată discuția)