avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 733 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz si concediu - conditionarea demisiei
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz si concediu - conditionarea demisiei

Buna, am o mica problema, sunt angajata la o firma de 5 ani de zile, astazi 22 iunie vroiam sa-mi semnez demisia. Am primit raspunsul urmator: Acuma nu este posibil, nu o sa fie aprobat de conducere, ca acuma nu de mult a mai plecat cineva, si nu mai au angajati destule...deci trebuie sa mai astept pana cand se mai fac angajari (aprx. 2 saptamane) dupa ce o sa-mi deie 5 zile concediu(ce mai a pe anul asta) si dupa concediu o sa intru in preaviz de 15 zile.... Intrebarea mea este, daca exista asa ceva ca nu vreau sami dau demisia cand vreu eu, sau sa nu fie aprobata????? Si asa mi s-a comunicat ca nu este posibil, sa fiu in concediu in timpul preavizului...exista??????????? Ms
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 09:11, 22 Iunie 2013
Nu exista asa ceva. Angajatul isi poate depune demisia oricand doreste, iar angajatorul este obligat sa o inregistreze, nu are ce sa aprobe.
In timpul preavizului aveti toate drepturile unui angajat, deci si dreptul la concediul de odihna.

Codul muncii:
ART. 81
(1) Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat să înregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a înregistra demisia dă dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de probă.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de părţi în contractul individual de muncă sau, după caz, cel prevăzut în contractele colective de muncă aplicabile şi nu poate fi mai mare de 20 de zile lucrătoare pentru salariaţii cu funcţii de execuţie, respectiv mai mare de 45 de zile lucrătoare pentru salariaţii care ocupă funcţii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de muncă continuă să îşi producă toate efectele.
(6) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător.
(7) Contractul individual de muncă încetează la data expirării termenului de preaviz sau la data renunţării totale ori parţiale de către angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fără preaviz dacă angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă.

ART. 260
(1) Constituie contravenţie şi se sancţionează astfel următoarele fapte:
......
n) nerespectarea prevederilor legale privind înregistrarea de către angajator a demisiei, cu amendă de la 1.500 lei la 3.000 lei;
.......
@ helcsike

1. Demisia opereaza incetarea contractului de munca, in mod unilateral, fara a fi necesara aprobarea acesteia de catre angajator.

2. Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
Refuzul angajatorului de a inregistra demisia poate face obiectul unei sesizari la ITM -ul in raza caruia isi are sediul social angajatorul.

3. Practic, salariatul va prezenta demisia scrisă direct şi personal angajatorului si o va inregistra in registrul de intrare/iesire documente sau o poate trimite prin posta printr-o scrisoare recomandata cu confirmare de primire.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz raluk89 raluk89 Va rog sa imi spuneti daca mai este obligatoriu sa stai in preaviz in caz de demisie! Astazi mi-am prezentat demisia dar vrea sa stau in preavz. Ce sanse am ... (vezi toată discuția)
Demisie bilibokzsuzsa bilibokzsuzsa Buna ziua, vreau sa demisionez de la firma la care lucrez din luna mai anul curent. Inca nu am avut nici o zi de concediu. Intrebarea mea este, ca daca trebuie ... (vezi toată discuția)
Intrebare b-8 b-8 Demisia este totuna cu incetarea contractului de munca cu acordul partilor? Eu mi-am dat demisia si angajatorul m-a pus sa completez un formular de incetarea ... (vezi toată discuția)