avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Perioada de proba/training
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Perioada de proba/training

Buna ziua,de cateva zile ma aflu intr-o mare dilema,am fost la un interviu pentru un post de receptioner,nu am experienta in domeniu si am spus asta angajatorului a doua zi am fost chemat sa stau sa vad cum merg lucrurile pe acolo,mentionez ca nu am vorbit nimic legat de program sau salariu,apoi acest lucru s-a repetat si urmatoarele zile.Apoi am fost chemat pe noapte o ora,apoi urmatoarele 3 nopti am intrat in program normal de 8 ore,dintre care doar prima noapte am fost alaturi de un alt coleg care mi-a facut un training pe parcursul noptii,urmatorele 2 nopti am fost singur,in tot acest timp mi s-a spus ca sunt in training/proba cand se mentiona proba cand training.Acum la finalul celor 3 nopti apare seful si spune ca ei sunt multumiti de mine si sa mai vin inca 5 nopti dupa o zi de pauza dar ca pentru aceste zile/nopti petrecute la hotel eu nu pot fi platit pentru ca ei au mai avut receptioneri care au plecat dupa ce ei i-au instruit.A mai spus ca acum urmeaza training-ul cu el pe ziua,insa nu a spus nimic legat de salariu sau mai departe de cele 5 nopti legat de program,nu am mai pus intrebari atunci pentru ca eram prea obosit si am zis sa ma mai gandesc si sa ma consult
Multi imi spun ca trebuie sa las lucrurile asa pentru ca nu am experienta,dar mie nu mi se pare in regula,pentru ca am muncit de unul singur chiar fiind proba/training si nu am primit si nu voi primi nici un ban pentru zilele/noptile astea,acolo este un fel de job 5 in 1,adica faci mult mai multe decat doar munca de receptioner
De cele 5 nopti ce urmeaza sa le fac iar nu a mentionat nimic legat de salariu.
Ce ar trebui sa fac in continuare? ce sfat imi puteti oferi? sa mai continui la cest job?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 19:20, 25 Iunie 2013
Codul Muncii Legea 53/2003 :
Art. 31. [perioada de proba]
(1) Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
(2) Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
(3) Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
(4) Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
(5) Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
(6) Modalitatea de efectuare a stagiului prevazut la alin. (5) se reglementeaza prin lege speciala.
Ok mersi de raspuns,la alineatul 5 nu inteleg treaba cu stagiul de 6 luni pentru cei cu studii superioare,de exemplu in cazul meu,eu am licenta in sociologie,iar acest job este in turism,ma incadrez in perioada de stagiu? iar aceasta perioada trebuie platita? apoi in contractul de munca care sa spunem ca mi-ar fi oferit,unde as fi incadrat la studii superioare sau la necalificat deoarece nu am studii in domeniu?
Aliniatul 5 este pt. cei care termina facultatea si se angajeaza pe post conform diplomei de facultate
Doar la cerere se elibereaza aceasta adeverinta, nu? La ce foloseste?
Adeverinta respectiva atesta faptul ca s-a efectuat perioada de stagiu.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajare persoana la primul contract andronicloredana andronicloredana Buna, Un absolvent de studii superioare , care nu a mai fost angajat niciodata ,poate fi angajat cu contract pe perioada nedeterminata ? Perioada de proba ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! tocmai ce m-am angajat si am o nelamurire legata de ... Marian996 Marian996 Buna ziua! Tocmai ce m-am angajat si am o nelamurire legata de contractul de munca. Am observat ca nu apare nicaieri perioada de proba, contractul fiind pe ... (vezi toată discuția)
Perioada de proba pt muncitorii necalificati delia25 delia25 Conform noului cod al muncii muncitorii necalificati ce perioada de proba vor avea? Multumesc. (vezi toată discuția)