avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 211 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme contract vanzare cumparare cu clauza de uzufruct viager

Am si eu o mare problema si sper sa gasesc un raspuns sau un ajutor la problema mea.
In 2005 locuind cu chirie cu sotia mea, mama a insistat sa ne mutam cu ea si cu promisiunea ca ne face contract de vanzare cumparare cu dreptul de uzufruct viager pentru ea.Problema e ca la vremea respectiva nu stiam exact ce inseamna aceasta clauza, iar notarul in cauza nu ne-a informat.Pretul stipulat in contract este de 21000 euro, bani pe care noi nu ii am dat, intelegerea verbala cu ea fiind ca sa renovam apartamentul,lucru pe care l-am realizat anul trecut cu ajutorul unui credit ipotecar, suma luata de la banca, adica 23000 euro, investind-o in totalitate in apartament,lucru care se poate dovedi cu chitante si facturi. Din momentul in care am facut contractul ea nu a mai platit nimic la apartament, nelocuind in tot acest timp aici. Locuim intr-un apartament cu doua camere una in care locuiesc cu sotia si mai nou cu fetita noastra de un an, iar in cealalta locuieste ea atunci cand vrea si este in zona. Din cauza unor neintelegeri a inceput sa ne ameninte ca ne da afara cu politia ajungandu-se sa ne aduca injurii. As dori sa stiu daca pot sa atac dreptul ei de uzufruct deoarece noi nu mai suportam sa fim jigniti in casa pe care o intretinem si in care ea nu mai vrea sa achite nimic din cheltuielile de intretinere, si daca ea poate sa ne dea afara cum doreste, chiar daca cea care nu locuieste numai aici este ea?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 16:07, 6 August 2009
Eu unul nu sunt sigur ca am intels exact despre ce e vorba... Adica dvs. cu sotia si copilul locuiti in apartamentul cu pricina (cumparat de la mama), desi uzufrunctul si-l rezervase in mod viager mama dvs, dansa NU locuieste in acel apartament decat sporadic , iar dvs. sunteti suparati ca nu contribuie cu nimic la cheltuielile de intretinere ?!
Nu sunt suparat ca nu contribuie la nimic. Sunt suparat ca ne ameninta ca ne da afara chiar daca noi am respectat intelegerea cu ea. Si cred ca nu e prea placut sa platesti si o rata de vreo 600 ron dar sa stai si cu chirie. M-ar interesa in principiu sa stiu daca pot sa ii atac calitatea de uzufruct daca nu locuieste aici in permanenta si nu suporta partea ei de cheltuieli.
Situatia nu e tocmai roz. Sfatul meu prietenesc este sa va impacati cu mama d-voastra. Sa stricat acel contract inseamna sa pierdeti si d-voastra calitatea de proprietar. Intradevar conform legii mama d-voastra poate fi obligata la unele reparatii mici facute in apartament, si ar trebui sa plateasca taxele aferente intretinerii imobilului.
Ca vine si pleaca, din pacate este dreptul ei prin contract sa aiba uzufructul, adica se se foloseasca de apartament.
Numai daca nu si-ar exercita dreptul timp de 30 de ani conf art 557 C.civ s-ar putea stinge acest uz.

av ZAHARIA F.
Intrebarile nu vi le pusesem de curiozitate... , ci pentru a fi in masura sa va dau un raspuns corect. Si un avocat nu poate face asta sau nu ar trebui sa o faca decat dupa ce se asigura ca a inteles corect situatia de fapt.
Deci, cu rezerva generata de posibilitatea de a nu fi inteles corect situatia ( nu am inteles nici macar despre ce chirie e vorba cand inteleg ca dvs. stati in apartamentul vandut de mama dvs.; va percepe aceasta chirie?)...lucrurile, in opinia mea , stau cam asha:
Sumele (care nu sunt "taxe" nici pe departe!!) care se platesc la Asociatia de proprietari sunt obligatii ale celor care locuiesc efectiv in imobil. Deci daca la astea va referiti cand spuneti "cheltuieli de intretinere", iar mama dvs nu locuieste in imobil, nu prea vad ce sume vreti sa suporte...
Chelltuielile cu intretinerea curenta a apartamentului iar sunt in sarcina celor care il utilizeaza. Daca situatia de fapt ar fi totuna cu cea de drept, adica daca mama dvs care are dreptul sa foloseasca acest ap tot restul vietii ar si locui acolo, atunci si acestea ar treb ui suportate de ea. Dar daca dvs. sunteti cei care locuiti in apartament (adica daca il folositi in mod gratuit, fara a-i plati mamei chirie), aceste cheltuieli sunt tot in sarcina dvs.
Rezolutiunea partiala a contractului de vanzare-cumparare, adica eliminarea dreptului de uzufruct viager al mamei, nu o puteti obtine in niciun caz pt motive de genul: ne certam, vrea sa ne dea afara din casa etc.
Macar pt simplul motiv ca, pana la urma, nu aveti decat sa plecati din casa. pt ca in acea casa ar putea sa locuiesca doar mama pana la sfarsitul vietii...
Mult succes, rabdare si intelegere!
pt dl. Zaharia : :O:O:O uzufructul viager = habitatie viagera ,spuneti dvs.:O:O:O :hm::hm:
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2009
mars_on_line, utilizator

Alte discuții în legătură

Contract intretinere ContSters292785 ContSters292785 Buna ziua! Am un contract de intretinere cu mama mea care traieste.In contract se stipuleaza ca eu sa ii asigur cele necesare traiului: mancare , haine ... (vezi toată discuția)
Pot exista 3 uzufructuari in acelasi timp? Bogdan_P Bogdan_P Buna ziua! Tatal meu a decis sa imi doneze mie si sorei mele 10% din apartamentul nostru, si sa facem clauza de uzufruct viager pentru fiecare dintre noi 3 ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. ma numesc gheorghe cristian si as vrea sa va adresez ... Gheorghecristian663 Gheorghecristian663 Buna ziua. Ma numesc Gheorghe Cristian si as vrea sa va adresez urmatoarea problema: Tatal meu a primit un apartament de la mama lui, printr-un contract de ... (vezi toată discuția)