avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 610 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul pentru cresterea copilului obligatoriu ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul pentru cresterea copilului obligatoriu pentru tata

Buna ziua,
In situatia in care tatal nu a lucrat in ultimele 12 luni inainte de nasterea copilului, se considera neindeplinita conditia de acordare a concediului de crestere a copilului si prin urmare neobligatorie?

Am inteles ca daca tatal nu solicita dreptul la concediul propriu de cel putin o luna, el trebuie sa anunte in scris agentia pentru plati si inspectie sociala a municipiului Bucuresti, cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de un 1 an (in cazul meu); in situatia in care nu e indeplinita condita de acordare a CCC mai este cazul sa anunte in scris?

De asemeni, am inteles ca daca tatal nu solicita dreptul la concediul care ii revine, din concediul mamei se scade o luna. Asadar, ea va fi obligata sa se intoarca la serviciu cu o luna inaintea implinirii de catre copil a varstei limita de acordare a concediului.

In aceasta situatie mama poate opta pentru intoarcerea la serviciu sau pentru concediu fara plata, cererea pentru acordarea acestuia depunandu-se si inregistrandu-se la angajator.

In situatia mea, presupunand ca tatal nu are dreptul si deci nu este nici obligat la acest CCC, neindeplinind conditiile necesare, eu cand ar trebui sa ma intorc la servici?

Va multunesc!
Alina Alecu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:17, 5 Iulie 2013
1. Ce ati exprimat in primele 4 paragrafe este corect.

2. - Daca ati optat pentru CCC pana la 1 an iar tatal copilului nu indeplineste conditiile pentru a beneficia de CCC atunci dvs. veti avea dreptul la CCC panainclusiv in ziua in care copilul implineste copilul 1 an.
- Incepand cu ziua urmatoare aceleia in care copilul implineste 1 an inceteaza plata indemnizatiei pemntru CCC si puteti sa reluati activitatea.

3. - Deoarece ati optat pentru CCC pana la 1 an puteti beneficia de stimulentul de insertie de 500 lei lunar pana implineste copilul 2 ani, adica primiti si salariu pentru munca depusa iar statul va mai da si 500 lei lunar.
- Pentru aceasta trebuie sa reluati activitatea inainte de a implini copilul 1 an.
- Legea nu precizeaza cu cat timp inainte de aceea puteti relua activitatea cu o zi-doua inainte de a implini copilul 1 an.
Ultima modificare: Vineri, 5 Iulie 2013
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intoarcerea la serviciu inainte de incheierea ccc MCO MCO Buna ziua. Daca mama opteaza pt CCC de 2 ani, se poate intoarce la servici mai devreme de 2 ani? De exemplu la 1 an jumate cu stimulent de insertie? Sau ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Oana1987Oana Oana1987Oana Buna ziua.Ma poate lamurii si pe mine cineva in legatura cu intoarcerea la munca?Am optat pentru concediu crestere copil 1 an pentru a beneficia de stimulentul ... (vezi toată discuția)
Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)