avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 393 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... adeverinte de la ultimul loc de munca!!!!!!!!!!!!11
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

adeverinte de la ultimul loc de munca!!!!!!!!!!!!11

angajatorul refuza sa imi elibereze o caracterizare si Adeverinta de stagiu de cotizare de la locul de munca anterior, pentru cei care au mai lucrat cu contract individual de munca

este obligat sa mi le dea? ce pot face?? ca am nevoie de ele
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:05, 6 Iulie 2013
Potrivit art. 34 alin. (5) din Codul muncii , republicat, la solicitarea salariatului sau a unui fost salariat, angajatorul este obligat sa elibereze un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate.

Conform art. 260 alin. (1) lit. b) din Codul muncii , republicat, constituie contraventie încalcarea de catre angajator a prevederilor art. 34 alin. (5) si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei.

Totodata, art. 40 alin. (2) lit. h) din acelasi cod, prevede, printre obligatiile angajatorului, aceea privind eliberarea, la cerere, a tuturor documentelor care atesta calitatea de salariat a solicitantului.
Drept urmare, in cazul in care angajatorul refuza sa elibereze actele solicitate de dumneavoastra, puteti face o sesizare la ITM
Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Adeverinta de stagiu de cotizare nu se elibereaza de catre angajator , ci de catre Casa de Pensii.


:offtopic:
Va rog respectuos sa respectati Regulamentul de postare pe Forum, astfel incat sa nu mai deschideti mai multe topicuri cu aceesi problema.
In caz contrar, topicurile si/sau raspunsurile in plus vor fi sterse de administratori sau moderatori.

In loc de adeverinta cu stagiul de cotizare cred ca ati vrut sa spuneti adeverinta de vechime pe care angajatorul este obligat sa o elibereze, asa cum v-au spus colegii mei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare adeverinta salariat invatamant ContSters284944 ContSters284944 Care este termenul in care se poate elibera o adeverinta de salariat ? Este stipulat undeva, in cate zile se poate elibera si la cate adeverinte ai dreptul? ... (vezi toată discuția)
Adeverinte de la locul de munca euangajat euangajat Urmeaza sa-mi dau demisia de la actualul loc de munca, eu semnand deja o oferta de munca primita de la alta firma, urmand sa incep peste 2 luni. Acestia mi-au ... (vezi toată discuția)
Carte de munca, dovada vechimii ContSters151108 ContSters151108 as dori va rog sa aflu cum pot dovedi vechimea in munca si ca am cotizat la pensie in perioada 1.01.2011-1.01 .2014(avand in vedere faptul ca s-au scos de ... (vezi toată discuția)