avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 206 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Taxa de timbru si acordarea de despagubiri
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Taxa de timbru si acordarea de despagubiri

Exista un proces inceput in 2011 , care se judeca dupa vechiul cod de procedura civila , care are ca obiect revendicare si acordare de despagubiri pentru lipsa de folosinta pe o durata de 16 ani .
Dupa efectuarea expertizei agricole care a stabilit valoarea acestor despagubiri ca fiind mai mare decat am solicitat noi , ni s-a pus in vedere ca pana la urmatorul termen sa achitam taxa de timbru la valoarea stabilita de expert , insa instanta nu a stabilit suma exacta de plata .
1. Avand in vedere ca s-a schimbat legea taxelor de timbru , iar eu nu am platit inca taxa , pentru ca urmatorul termen va fi in septembrie , la stabilirea taxei va trebui sa tin seama de legea in vigoare la momentul platii , sau de legea in vigoare de la momentul cand instanta mi-a pus in vedere sa o platesc ?

2.Se pot acorda despagubiri pentru lipsa de folosinta a unui teren pentru o durata de 16 ani ?

Mentionez ca cel care a posedat terenul fara nici un drept , l-a posedat cu rea credinta , fara nici un titlu ,existand dovezi in acest sens .

Multumesc pentru raspuns !
x trebui calculata dupa legea in igoare la intreoducerea actiunii, deoarece legea civila nu reptroactiveaza. oricum o sa v-o calculeze judectoarul.
2. se pot cere si obtine despagubiri, insa si acestea trebuie timbrate la valoare si solicitate in suma exacta.Depinde de cazul in speta daca vi se admite cererea. consultati un specialist.
Actiunea am introdus-o in anul 2011 , iar acolo am solicitat despagubiri de 5000 lei sub rezerva majorarii . Insa expertiza agricola s-a efectuat in 2013 , iar taxa de timbru pentru noua valoare a despagubirilor trebuie platita pana in septembrie 2013 .
Iar in ceea ce priveste plata lipsei de despagubiri pe o perioada de 16 ani , sunt voci care sustin ca nu mai pot solicita despagubiri decat pentru cel mult 3 ani dinaintea introducerii cererii ...

Daca poate cineva sa-mi ofere un raspuns la aceaste intrebari , ii multumesc !
Legea aplicabila este cea din momentul sesizarii instantei de judecata.
Daca instanta va gresi, deoarece poate sa greseasca, puteti cere reexaminarea.

Lipsa de folosinta in cazul dvs. se poate cere numai pentru ultimii 3 ani.
Vedeti sa nu invoce uzucapiunea si sa castige procesul.
Daca se pot cere despagubiri pentru lipsa de folosinta a unui teren doar pentru ultimii 3 ani , atunci nu mai are nici un rost sa platesc taxa de timbru la valoarea indicata de expert pentru lipsa de folosinta pe 16 ani , nu ?

Ati spus ca in cazul meu se poate cere lipsa de folosinta doar pe ultimii 3 ani ...Exista si alte cazuri in care se poate cere pe mai multi ani ?

Multumesc pentru raspuns !

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cat costa si cat dureaza procedura de iesire din indiviziune morosanucarmen morosanucarmen Sintem 3 frati. parintii au decedat acum multi ani dar nu am facut iesirea din indiviziune pentru terenurile agricole mostenite. Unul dintre frati nu vrea ... (vezi toată discuția)
Evaluarea dreptului de folosinta folosinta folosinta Coproprietarii au folosit abuziv ( fapt dovedit) cuta mea de teren ijntravilan - 4000mp- .Doresc sa cer despagubiri . Credeti ca valoarea de 0,009 lei / mp / ... (vezi toată discuția)
Utilitatile altora pe terenul meu batzik batzik Am un teren pentru care doresc sa fac un puz. Problema mea e urmatoarea: Vecinii si-au tras utilitatile prin el, si acum imi cer sa le donez bucata pe care ... (vezi toată discuția)