avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 522 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua! As avea si eu o mare nelamurire legata de primirea indemnizatiei crestere copil pana la varsta de 2 ani. Situatia mea este urmatoarea: Din februarie 2012 am fost angajata cu carte de munca, dar din decembrie 2012 firma mi-a cerut sa imi infiintez un pfi si astfel sa trec de pe carte de munca la un contract de prestari servicii. Nu am intrerupere nici o singura zi; la finante sunt inregistrata si mi-am platit impozit pe venit si sanatatea (5,5%) , doar ca, la casa de pensii, fiind sub plafon nu am platit nimik. Cand am fost sa intreb de situatia mea, o doamna mi-a spus ca neplatind la pensii, nu pot beneficia de indemnizatie crestere copil.Este adevarat? Mentionez ca sunt insarcinata in 3 luni jumate si ar trebui sa nasc in decembrie. In cazul in care apar complicatii in sarcina si nu mai pot merge la servici, mi se ia in considerare si perioada in care am fost angajata cu contract de munca? Din toate partile aud interpretari diferite....
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 10:55, 14 Iulie 2013
1. Pentru a beneficia de indemnizatie pentru concediu crestere copil (CCC) trebuie ca in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului (inclusiv luna nasterii) sa aveti venituri din salarii, din activitati independente sau agricole sau perioade asimilate (somaj indemnizat, concedii medicale, concediu de maternitate etc.).

2. Daca veti naste in decembrie atunci cele 12 luni eligibile pentru a beneficia de indemnizatie pentru CCC sunt ianuarie - decembrie 2013.

3. Din cele relatate de dvs. reiese ca in aceste 12 luni aveti venituri din activitatea de PFA, adica activitate independenta, deci veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.

4. - Plata indemnizatiei pentru CCC nu este conditionata de plata impozitelor si a contributiilor la pensie, sanatate si somaj ci numai de obtinerea de venituri profesionale (din prestarea unei activitati).
- Cine v-a spus asa ceva sa va spuna si care este textul de lege care prevede asta.
- Faptul ca legea spune ca nu trebuie sa platiti contributie la pensie in cazul dvs. este in favoarea dvs.
Multumesc mult pentru raspuns. As mai avea o intrebare legata de concediu de maternitate....Stiu ca se calculeaza in functie de media veniturilor pe ultimele 6 luni. Eu fiind infiintata ca pfi din decembrie 2012, in octombrie 2013 pot intra in concediu matern? sau trebuie sa cotizez 12 luni din care se iau in calcul ultimele 6?Mentionez ca am contract 0,85 cu casa de sanatate.
1. Pentru a beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) este deajuns o singura luna de cotizare a cotei de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii.

2. Din OUG 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate:

Art. 2. - (1) Concediile medicale şi indemnizaţiile de asigurãri sociale de sãnãtate, la care au dreptul asiguraţii, în condiţiile prezentei ordonanţe de urgenţã, sunt:
a) concedii medicale şi indemnizaţii pentru incapacitate temporarã de muncã, cauzatã de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii;
b) concedii medicale şi indemnizaţii pentru prevenirea îmbolnãvirilor şi recuperarea capacitãţii de muncã, exclusiv pentru situaţiile rezultate ca urmare a unor accidente de muncã sau boli profesionale;
c) concedii medicale şi indemnizaţii pentru maternitate;
d) concedii medicale şi indemnizaţii pentru îngrijirea copilului bolnav;
e) concedii medicale şi indemnizaţii de risc maternal.
...

Art. 7. - Stagiul minim de cotizare pentru acordarea drepturilor prevãzute la art. 2 alin. (1) lit. a)-d) este de o lunã realizatã în ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acordã concediul medical.

Art. 8. - (1) Stagiul de cotizare în sistemul de asigurãri sociale de sãnãtate, prevãzut la art.7, se constituie din însumarea perioadelor:
a) pentru care s-a achitat contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii de cãtre angajator sau, dupã caz, de cãtre asigurat, respectiv de cãtre fondul de asigurare pentru accidente de muncã şi boli profesionale sau bugetul asigurãrilor pentru şomaj;
...

Art. 10.
(1) Baza de calcul a indemnizaţiilor prevãzute la art. 2 se determinã ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, pânã la limita a 12 salarii minime brute pe ţarã lunar, pe baza cãrora se calculeazã contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.
...

3. Daca aveti mai mult de o luna de plata a contributiei atunci se vor lua in calcul cele 2-6 luni anterioare lunii in care ati intrat in concediu de maternitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil pfi + cm malina19 malina19 buna ziua,am o problema mare. nu sunt de profesie contabil si nu ma lamureste nimeni. am un PFI (persoana fizica independenta) de un an. lucrez si cu ... (vezi toată discuția)
Stagiu cotizare concediu prenatal / postnatal AndreiBogdanG AndreiBogdanG Buna ziua, Sotia mea este insarcinata si cu 1 Martie a intrat in concediu prenatal. Pana pr 1 Nov 2013 a fost angajata si de la 1 Nov 2013 a avut activitate ... (vezi toată discuția)
Concediu de maternitate dupa concediu fara plata anic anic Buna ziua! Pe 28 septembrie 2012 mi s-a terminat concediul de 2 ani pt ingrijirea copilului (al patrulea copil). Am lucrat pana pe 15 noiembrie 2012 dupa ... (vezi toată discuția)