avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 632 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Obligativitatea cunoasterii codului fiscal
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Obligativitatea cunoasterii codului fiscal

Buna ziua,
trimit in acest mesaj in speranta primirii unui raspuns la urmatoarea speta. In perioada 2006-2007 am oferit spre inchiriere apartamentul propietate personala,in baza unui contract de inchiriere. Am platit la momentul respectiv impozitul aferent acestei chirii. Mentionez faptul ca am vandut apartamentul respectiv in anul 2012. Din pacate insa, in Decembrie 2012 am fost informat de catre Casa de Sanatate de faptul ca datorez o suma (cca,700 Lei) aferenta aceste chirii din 2006. Ulterior, am primit de la ANAF si o somatie pentru acest lucru. In acest cuantum,cca 250 Lei reprezinta suma initiala de plata,iar diferenta o reprezinta penalizarile acumulate. In urma cercetarilor remarc faptul ca exista un suport legal pentru aceasta somatie,insa nu inteleg de ce nu am fost niciodata informat de aceasta datorie de nimeni.
Asadar, va adresez urmatorea intrebare: in ce masura pot contesta aceasta datorie in lipsa unei informari in prealabil? Cred ca pot demonstra foarte simplu faptul ca nu am fost niciodata informat.
Mai mult,mergand pe acelasi principiu al lor de functionare, de ce m-a informat acum si nu peste 10 ani? Suma de recuperat ar fi fost astfel, mult mai mare.
Consider de bun simt informarea in prealabil a contribuabilului, indiferent de institutia catre care s-a creeat datoria,mai ales ca nu este vorba de o suma mare.
Va multumesc mult pentru rabdare si pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Hiloyo1978 , utilizator 15:01, 16 Iulie 2013
Imi cer scuze, nu am priceput prea bine ce reprezinta aceasta creanta...dar la o prima analiza, vorbiti despre o creanta din 2006, pentru care ati fost somat in 2012...in cazul sumelor datorate catre stat, termenul de prescriptie este de 5 ani...poate aveti noroc...si s a prescris...
C.proc.fisc. prevede:
Art. 131 Începerea termenului de prescripţie
1) Dreptul de a cere executarea silită a creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere acest drept.
...

Asadar, intrucat dvs ati primit somatia in decembrie 2012 si nu in 20013 va trebui sa le platiti.
Da,aveti perfecta dreptate. Intrebarea mea era legata mai mult de posibilitatea contestarii acestei plati,sau macar a penalitatilor intrucat eu nu am fost informat despre aceasta datorie la momentul respectiv,adica la momentul constituirii datoriei si anume in 2008. Nu exista nici un act normativ sau vreo lege care sa prevada faptul ca institutiile statului sa fie obligate sa anunte debitorii la momentul constituirii datoriei ?
In aceeasi ordine de idei, scrie undeva ca debitorul trebuie anuntat in termen de 5 ani de la constituirea datoriei?

va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Suma accesorii de plata pentru cass dariad dariad Sotul meu a primit o decizie de plata sub forma de suma accesorii de plata pentru CASS constand din dobanzi si penalitati pentru perioada 01.01.1998 - ... (vezi toată discuția)
Impozite pe teren si cladiri/ termen de prescriere laurashield laurashield Buna, Am un SRL care detine in proprietate un teren de 6000 mp., cu cladiri (magazii, depozite , hala de lucru). Nu am mai platit impozitele la primarie ... (vezi toată discuția)
Prescriptie executare silita/drept la actiune PERESCU ANDREEA PERESCU ANDREEA Buna ziua, speta este urmatoarea: - in iunie 2007 o persoana ia amenda pe autobuz, pt. ca circula fara bilet - i se intocmeste un proces verbal pe care ... (vezi toată discuția)