avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 192 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj in cazul CIM cu 4 ore/zi
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj in cazul CIM cu 4 ore/zi

Buna ziua,
Am avut o salariata care a lucrat din 15.06.2013 pana la 17.06.2013 (ultima zi lucrata) si careia i s-a desfiintat postul. Cei de la somaj i-au respins dosarul pentru ca, spun ei ca la contract de 4 ore/zi nu se iau in calcul decat lunile intregi, chiar daca are efectiv 24 de luni. Eu nu am gasit asa ceva in lege. Mă puteți ajuta?
De asemenea, i-au mai zis ca ar trebui sa o reangajam o luna la 8 ore si apoi poate beneficia. Problema mea: daca am concediat-o cu art. 65 alin 1, pot s-o reangajez si apoi sa o concediez din nou?
Mulțumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:12, 18 Iulie 2013
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...

(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...

(1.2) Pentru persoanele încadrate cu contract individual de muncã cu timp parţial, stagiul de cotizare prevãzut la alin. (1) lit. a) se stabileşte proporţional cu timpul efectiv lucrat, prin cumularea stagiilor realizate în baza contractelor individuale de muncã cu timp parţial.

2.- Asadar daca in cele 24 de luni premergatoare inregistrarii la Agentia de Somaj are 24 de luni lucrate cu 4 ore atunci inseamna ca re 12 luni stagiu de cotizare la somaj si poate beneficia de indemnizatie de somaj.
- Nu spune nicaieri ca se iau in calcul numai lunile intregi.

3. Puteti sa-i faceti un CIM pe perioada deteminata de o luna, cu 8 ore pe zi, si la expirarea termenului de o luna ii inceteaza CIM, de drept, cu art.56(1), lit.i) din Codul muncii, ceea ce ii permite sa beneficieze de indemnizatie de somaj.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor somaj sorinmarius sorinmarius Buna seara, Am si eu o nelamurire.Mama lucreaza la o agentie CEC din 1991.De la 1 ianuarie agentia va fi desfiintata iar ea si colega ei vor fi ... (vezi toată discuția)
Indemnizație de șomaj normă parțială de timp lt lt Bună ziua, O persoană care are a fost angajată în luna noiembrie 2019 cu normă întreagă de 8 ore/zi (înainte de noiembrie era neîncadrată muncă ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj norma partiala silvia99 silvia99 cum se calculeaza indemnizatia de somaj la un c.i.m cu 4h/zi, 20h/ sapt? se injumatatesc cei 500 lei?si mai departe, proportional, pt 2h/zi, ... (vezi toată discuția)