avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 614 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu de odihna dupa concediu medical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu de odihna dupa concediu medical

Buna ziua. Am un cadru didactic in concediu medical, cod de indemnizatie 14, in perioada 01.09.2012-30.06.2013. De la data de 01.07.2013 solicita concediu legal de odihna. Va rog sa-mi raspundeti daca are dreptul la acest concediu.
Cel mai recent răspuns: anairam64 , utilizator 11:57, 19 Iulie 2013
Potrivit art. 145 alin. (2) din Codul muncii republicat, durata efectiva a concediului de odihna anual se stabileste prin contractul individual de munca cu respectarea legii si a contractelor colective aplicabile, si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic.

Aceasta dispozitie legala nu mai este aplicabila, in ceea ce priveste concediul medical, dupa ce Curtea Europeana de Justitie, printr-o hotarare preliminara pronuntata la data de 20 ianuarie 2009, a dat o interpretare a dispozitiilor art. 7 din Directiva 2003/88.

Nici Directiva si nici hotararea nu stabileste durata concediului medical care nu afecteaza CO.

Detalii gasiti si aici
[ link extern ]

Prin urmare, desi art. 145 alin. (2) din Codul muncii nu a fost modificat, durata concediului de odihna nu mai este afectata de concediul medical.
ORDONANTA DE URGENTA nr. 158 din 17 noiembrie 2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

ART.(3) Durata de acordare a concediului si a indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca este mai mare in cazul unor boli speciale si se diferentiaza dupa cum urmeaza:
b)un an, cu drept de prelungire pana la un an si 6 luni de catre medicul expert al asigurarilor sociale, in intervalul ultimilor 2 ani, pentru tuberculoza meningeala, peritoneala si urogenitala, inclusiv a glandelor suprarenale, pentru SIDA si neoplazii, in functie de stadiul bolii;


Cod 14 indemnizatie=neoplazii,SIDA.
Asadar,in opinia mea are dreptul.
Era vorba despre CO si nu despre concediu medical , in mesajul initial.
Nu uitati, este cadru didactic. Concediile legale de odihna in invatamant se acorda pe an scolar, 01.09.2012-31.08.2013. In acest an scolar profesorul nu a prestat nici o zi de activitate.
Nu are nicio relevanta faptul ca este cadru medical sau ca CO se acorda numai intr-o anumita perioada din an.

Hotararea Curtii Europene de Justitie este obligatorie si pentru instantele din Romania, fapt pentru care, dispozitiile art. 145 alin. (2) din Codul muncii potrivit carora concediul de odihna se acorda proportional cu timpul efectiv lucrat nu mai sunt aplicabile pentru situatiile in care salariatii au fost in concediu medical.
In concluzie, concediul medical nediminuand durata concediului de odihna, salariata va avea dreptul la concediul de odihna pentru anul 2013 si pentru perioada in care se afla in concediu medical.

Alte discuții în legătură

Concediul medical afecteaza concediul de odihna? Erika13 Erika13 Buna ziua, M-am intors recent la munca dupa o perioada de 8 luni de concediu medical (precizez ca nu a fost vorba de accident de munca, ci cancer). Pentru ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna LEOOOO LEOOOO Daca am avut concediu medical timp de 1 an cod 14/cancer am dreptul la concediul de odihna sau plata acestuia .mentionez ca sunt profesor de 30 de ani si nu am ... (vezi toată discuția)
Concediu de odihna dupa concediu medical? marinanicolae marinanicolae Buna ziua, Va mai adresez o intrebare - concediu medical 13 iulie 2012 - 13 iulie 2013 - TBC . Lucrez in in invatamant, cadru didactic auxiliar, bibliotecar ... (vezi toată discuția)