avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 429 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu paternal in caz ca mama nu e incadrata in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu paternal in caz ca mama nu e incadrata in munca

Buna ziua :mothersday:
M-a rugat o viitoare mamica, cu domiciliul in comuna Dalga, mama a unui baietel si a unei fetite, sa va pun o intrebare. Va multumesc anticipat pentru sprijin.
Viitoarea mamica este casnica, nu lucreaza. Sotul ei lucreaza ca sofer la o societate. Daca dupa nasterea viitorului copil prin noiembrie, taticul respectiv poate beneficia de cate zile de concediu paternal? Daca medicul de familie din comuna ar face cursuri de puericultura ar putea beneficia de mai multe zile ? ce acte sunt necesare ? unde se pot depune in acest caz? Zilele de concediu paternal se adauga celor 3 zile ce se acorda cu ocazia nasterii unui copil? al treilea...de fapt al doilea pentru tata, un copil fiind nascut in casatoria anterioara, dar este crescut de mama si de sotul actual pentru ca tatal natural l-a parasit, nu-i pasa, nu da pensie ca nu lucreaza... Va multumesc
:vishenka:.
Ultima modificare: Duminică, 21 Iulie 2013
hacman, utilizator
Cel mai recent răspuns: hacman , utilizator 08:59, 24 Iulie 2013
1. Din Legea 210/1999 privind concediul paternal:

Art. 1.
(1) Concediul paternal se acordă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în scopul de a asigura participarea efectivă a tatălui la îngrijirea noului-născut.
(2) Tatăl copilului nou-născut are dreptul la un concediu paternal de 5 zile lucrătoare, în condiţiile prevăzute de prezenta lege.

Art. 2.
(1) În cazul în care titularul dreptului la concediu paternal este asigurat în cadrul sistemului asigurărilor sociale de stat, el are dreptul la un concediu paternal plătit de 5 zile lucrătoare.
(2) Concediul paternal se acordă la cerere, în primele 8 săptămâni de la naşterea copilului, justificat cu certificatul de naştere al acestuia, din care rezultă calitatea de tată a petiţionarului.
(3) Indemnizaţia pentru concediul paternal se plăteşte din fondul de salarii al unităţii şi este egală cu salariul corespunzător perioadei respective.

Art. 4.
(1) În cazul în care tatăl copilului nou-născut a obţinut atestatul de absolvire a cursului de puericultură, durata concediului paternal, acordat în condiţiile art. 2, se majorează cu 10 zile lucrătoare.
(2) Tatăl poate beneficia de prevederea cuprinsă la alin. (1) numai o singură dată.

2. Pentru cursul de puericultura sa se adreseze medicului de familie.

3. Daca in Contractul colectiv de munca(CFCM) aplicabil unitatii sau in Regulamentul intern este prevazuta acordarea a trei zile libere platite la nasterea unui copil atunci se acorda si acestea.

4. - Dar tatal copilului poate beneficia si de stimulentul de insertie de 500 lei lunar de la data nasterii copilului si pana implineste copilul 2 ani (fara sa intre in conecdiu crestere copil).
- Adica primeste salariu pentru munca depusa iar statul ii mai da 500 lei lunar.
- Pentru aceasta se mearga la Primarie sa solicite lista cu actele necesare.
Multumesc mult.
Total de 15 zile lucratoare; mai are drept la concediu de crestere copil daca doreste.
multumesc:vishenka:

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu tata dupa nasterea copilului GabriellaS GabriellaS Buna ziua, La cate zile de concediu are dreptul tatal, dupa nasterea copilului? Are acest drept si daca firma nu are un Contract Colectiv de Munca? Cererea ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil comandiana84 comandiana84 Buna ziua..Am si eu o intrebare: tatal poate intra in CCC incepand cu data nasterii copilului sau trebuie sa astepte sa treaca cele 42 de zile? Tin sa ... (vezi toată discuția)
Zile libere pentru tata la nasterea unui copil owebv2014 owebv2014 De la locul de munca mi s-a spus ca imi vor oferi doar 3 zile libere in urma nasterii copilului. Asa prevede legea? (vezi toată discuția)