avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 380 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Student facultatea de drept cu taxa - pensie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Student facultatea de drept cu taxa - pensie de intretinere

1.Daca fiul meu reuseste la facultatea de drept cu taxa fie la stat sau la privat eu mai sunt obligat sa-i platesc pensie de intretinere in continuare?
2.Dar daca termina si face licenta si masteratul mai sun obligat sa platesc pensie de intretinere?
va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Martonze , utilizator 09:44, 3 August 2013
Codul Civil prevede:

"CAPITOLUL II
Drepturile şi îndatoririle părinteşti
Art. 499
Obligaţia de întreţinere

(1) Tatăl şi mama sunt obligaţi, în solidar, să dea întreţinere copilului lor minor, asigurându-i cele necesare traiului, precum şi educaţia, învăţătura şi pregătirea sa profesională.
(2) Dacă minorul are un venit propriu care nu este îndestulător, părinţii au obligaţia de a-i asigura condiţiile necesare pentru creşterea, educarea şi pregătirea sa profesională.
(3) Părinţii sunt obligaţi să îl întreţină pe copilul devenit major, dacă se află în continuarea studiilor, până la terminarea acestora, dar fără a depăşi vârsta de 26 de ani.
(4) În caz de neînţelegere, întinderea obligaţiei de întreţinere, felul şi modalităţile executării, precum şi contribuţia fiecăruia dintre părinţi se stabilesc de instanţa de tutelă pe baza raportului de anchetă psihosocială."
dar daca fiul meu a intrat la fac la drept la taxa si daca el nu vrea sa vb cu mine in afara de pensia pe care trebuie sa o platesc comform legii ,eu mai am obligatia sa-i platesc si alti bani(bani pt taxe , cursuri,camin,mancare )?
dvs. aveti o decizie judecatoreasca care a stabilit ca platiti X lei copilului, pana la majorat? daca da, atunci obligatia dvs de a plati suma respectiva inceteaza, cand el implineste 18 ani.
de la acea data, copilul poate sa-si dea personal parintele in judecata pentru a-l obliga la plata pensiei de intretinere pe timpul scolii. e dreptul lui. insa instanta nu va poate obliga sa platiti mai mult de 25% din venituri.
am inteles ca noul cod accepta si plata in natura. solicitati instantei sa va acorde dreptul de a plati in produse (haine, hrana) pentru a intari/relua relatia cu fiul dvs.
Aveti obligatia sa-i platiti strict pensia stabilita de instanta in urma cererii baiatului.
Daca aveti si alte persoane in intretinere, trebuie sa dovediti in instanta(sotie fara venit, parinti fara pensie, alti copii) si in functie de asta, se stabileste pensia de intretinere pentru baiatul student.
Nu se iau in considerare ratele la banca sau cheltuielile gospodariei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie alimentara vasilemunteanu vasilemunteanu un copil care implineste 18 ani in 2013 aprilie si este in clasa a x a,pana la ce varsta mai primeste pensie alimentara? multumesc (vezi toată discuția)
Pensie întreținere major MarcoIasmina MarcoIasmina Bună ziua. Am 19 ani și sunt primul an la facultatea de sport și în același timp și la un club sportiv cu contract încheiat de FRH. TATA A SISTAT PENSIA ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara MuresanI MuresanI pana la ce varsta se acorda pensie alimenara pentru studenti si care este articolul care specifica acest lucru din noul cod civil.doresc numarul ... (vezi toată discuția)