avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune dupa 10 ani
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune dupa 10 ani

Parintii socrului meu au murit acum cativa ani buni. De atunci el se chinuie sa faca succesiunea, dar un nepot de pe frate care a murit nu se implica si nu a dat nici un rezultat, iar o sora care intre timp a si murit nu raspundea la nici o incercare a acestuia de a imparti ce aveau ei. Acum situatia s-a mai complicat deoarece nepotul este in Canada si nu poate lua legatura cu el, iar cu mama acestuia nu are relatii(poate avea si ea dreptul la succesiune?), sora lui a murit si nepotul de pe sora a decedat si el si a ramas numai cumnatul de pe sora. Din cate stiu dupa 6 luni de la decesul parintilor socrului, se prescrie mostenirea in favoarea mostenitorului de drept, dar in acest caz nici el nu a cerut oficial prin instanta sau notariat succesiunea.Cumnatul de pe sora are drept la succesiunea de pe urma parintilor socrului daca a murit si sotia lui si copilul?Ce ar trebui sa faca socrul meu in acest caz, daca au trecut vreo 10 ani de la moartea parintilor. Inteleg ca daca s-a prescris dreptul la mostenire, nepotul de pe frate care e in Canada si-a pierdut dreptul daca nu a cerut succesiunea si cumnatul la fel? Multumesc, sper ca nu a fost prea incalcita situatia si ca am prezenat-o cat mai explicit.
Cel mai recent răspuns: AVOCAT ZAHARIA CALIN FLORIN , Avocat 17:57, 16 Martie 2009
irisp a scris:

..., dar un nepot de pe frate care a murit nu se implica si nu a dat nici un rezultat, iar o sora care intre timp a si murit nu raspundea la nici o incercare a acestuia de a imparti ce aveau ei...

Pai daca a murit, cum sa se implice? Scuze de gluma!
Nu s-a pierdut decat dreptul de a accepta succesiunea. Dar ei pot cere oricand deschiderea succesiunii. Poate face o cerere in instanta, daca la notar nu reuseste pentru ca ceilati mostenitori nu sunt de acord.
Iesirea din indiviziune este o actiune imprescriptibila. Nu are importanta cati ani au trecut de la deschiderea succesiunii. Daca unul din mostenitori nu este de acord sau nu este prezent partajul poate fi facut prin instanta chiar si in lipsa acelei parti. Nimeni nu este obligat sa stea in indiviziune.. Acceptarea succesiunii nu trebuie sa fie neaparat expresa ea poate fi si tacita. Daca vreti sa invocati exceptia neacceptarii mostenirii in termen trebuie sa aveti si acest lucru in vedere.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune simina carmen simina carmen Buna ziua, Am de pus in discutie aspectele a doua succesiuni- cea din partea parintilor mei si cea din partea socrilor mei si va rog sa-mi dati raspunsul cu ... (vezi toată discuția)
Succesiune dupa frate necasatorit 2014Elena 2014Elena Daca unul dintre frati necasatorit si fara copii decedeaza, cu parintii decedati , ceilalti 4 frati pot deschide succesiunea dupa el. Dar daca nu se ... (vezi toată discuția)
Dovada acceptarii succesiunii ContSters48919 ContSters48919 in cazul in care o parte din mostenitori (frati) nu pot face dovada acceptarii sucesiunii tacite sau expres, in termenul legal de 6 luni, in cazul deschiderii ... (vezi toată discuția)