avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Modificari in domeniul rutier
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Modificari in domeniul rutier

daca î-mi expira permisul in 2017 si îl pierd in 2016 mi se elibereaza altul fara a se cere examinari medicale . dar pe ce perioada 1an sau 10 ani?
Cel mai recent răspuns: cyan , moderator 18:14, 8 August 2013
oug195
Art. 24. -
(5) Valabilitatea administrativă a permiselor de conducere, pe categorii de vehicule, este următoarea:
a) 5 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv;
b) 10 ani pentru permisele de conducere eliberate pentru vehiculele din categoriile AM, A1, A2, A, B, Bl şi BE.
(5^1) În cazul pierderii, furtului sau al deteriorării permiselor de conducere ori al schimbării numelui titularului, autorităţile competente eliberează, după caz, un duplicat a cărui valabilitate nu poate depăşi valabilitatea administrativă a documentului înlocuit sau alt permis de conducere.
(5^2) Eliberarea unui nou permis de conducere cu o nouă valabilitate administrativă se realizează la expirarea valabilităţii documentului, după efectuarea examinării medicale prevăzute la art. 22.
(5^3) În cazurile prevăzute la alin. (5^1) şi (5^2), eliberarea permiselor de conducere respective se realizează fără susţinerea unui nou examen, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului administraţiei şi internelor, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Formularea de la alin. (5^1) e cam aiurea ptr ca ar fi trebuit sa se inteleaga ca se elibereaza doar duplicatul permisului de conducere si nu ca exista posibilitatea eliberarii unui "alt" permis de conducere, un "alt"permis se presupune ca este "nou" si atunci trebuie examinarea medicala.

In concluzie se elibereaza un duplicat in cazul pierderii, furtului sau deteriorarii cu aceeasi valabilitate cu a celui pierdut, furat, deteriorat.

Eliberarea "altui" permis conform prevederilor alin. (5^1) nu stiu in ce conditii se poate produce deoarece in Cererea din Anexa la Ordinul MAI 123/2013 (care a a intrat in vigoare astazi, 08.08.2013) nu sunt prevazute decat doua posibilitati (casute), eliberarea unui duplicat sau a unui permis cu o noua valabilitate administrativa!

www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

La expirarea valabilitatii se elibereaza un nou permis dupa efectuarea vizitei medicale.
Ultima modificare: Joi, 8 August 2013
cyan, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Permis conducere Brleanuaurel1981 Brleanuaurel1981 buna ziua o intrebare mai trebuie sa fac fisa medicala daca vreau sami schimb prmisul nu il am expirat trebuie sal schimb pentru adresa (vezi toată discuția)
Permis conducere ContSters269846 ContSters269846 la casatorie trebiue sa-mi schimb si permisul dat fiind ca am schimbat numele...multumesc (vezi toată discuția)
Preschimbarea permisului auto Meina Meina In urma divortului am ramas fara masina si fara posibilitatea de a-mi achizitiona una in viitorul apropiat. Daca CNP-ul si adresa au ramas neschimbate, ... (vezi toată discuția)