avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 198 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exista posibilitatea de a fi actionat in instanta fara ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exista posibilitatea de a fi actionat in instanta fara instiintare prealabila?

Buna ziua!

Ma confrunt cu o problema destul de delicata si va rog foarte mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri. In anul 2007 matusa mea a contractat un credit de nevoi personale de la un IFN. Din cate stiu, a reusit sa achite ratele vreme de 2 ani, dupa care nu a mai putut face acest lucru.
Intre timp, i-a fost pusa poprire pe contul in care achitam ratele unui credit ipotecar.
Zilele trecute am primit la adresa de domiciliu a matusii (adresa la care eu locuiesc in prezent) o instiintare din partea unui birou executor judecatoresc prin care ma informau ca urmeaza ca un evaluator autorizat sa se prezinte si sa intocmeasca raportul de evaluare a apartamentului in vederea stabilirii valorii de piata a acestuia, apartament aflat in procedura de executare. Am citit contractul de nenumarate ori si reiese clar ca matusa nu a oferit apartamentul drept garantie. In cadrul rubricii "Garantii" se specifica faptul ca, in caz de neachitare, se pot solicita garantii MOBILE.. De altfel, asa -zisa instiintare nu are nici un fel de antet, sa nu mai zic de alte date de contact, continand doar stampila evaluatorului , un PFA, si o semnatura.
Desi nu am cunostinte juridice, ma gandesc ca ar fi trebuit mai intai sa fie actionata in instanta, ca aceasta sa emita hotararea de executare. Din cate am observat, respectivul contract nu are un titlu executoriu.
Este posibil sa fi fost "implicata" in proces fara sa fi fost informata in prealabil??
Este posibil ca acestea sa fie masuri de intimidare, menite sa duca la o recuperare mai rapida a datoriei??

Sunt constienta de faptul ca nu au fost repspectate obligatiile contractuale si ca datoria trebuie achitata, dar as vrea sa fiu mai bine informata cu privire la subiect.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
mint_chocolate, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:58, 1 Septembrie 2013
Este imperios necesar sa luati legatura cu banca la care s-a incheiat contractul de imprumut si acolo ve-ti obtine raspuns la toate nelamuririle care va framanta.
Problema este ca nu eu sunt titulara contractului, ci matusa, care se afla in strainatate. Nu cred ca imi vor da informatiile necesare, dar totusi voi incerca. In ultima vreme am tot auzit de situatii similare, unde tot mai multi debitori au probleme cu acest IFN, fiind amenintati cu executarea silita. De altfel, tot mai multi se plang de practicile nu tocmai legale ale acestuia.
Nu cunosc care sunt indatoririle unui executor judecatoresc, de aceea va intreb cum ar trebui sa procedez?
Din experienta Dvs, au fost cazuri in care s-a ajuns la executarea silita a unui imobil, desi acest lucru nu era prevazut in contract? Se poate face acest lucru fara hotarare judecatoreasca?
De ce suma este vorba ?
Va puteti uita pe portalul instantelor de judecata sa vedeti daca s-a depus si incuviintat vreo cerere de executare silita pe numele matusii.
Daca s-a instituit poprire pe cont, cred c-o gasiti pe matusa pe site.
Contractul constituie titlu executoriu si in principiu , poate fi executat imobilul daca datoria e mai mare de 10 mii lei.
Incercati sa ajungeti la o intelegere de plata.
Se pare ca la momentul actual datoria insumeaza 14100 lei.. De vreme ce contractele constituie titluri executorii, sa inteleg ca imobilul poate fi executat fara hotarare judecatoreasca si implicit fara actionare in instanta??
Daca matusa nu face ceva sa plateasca risca sa i se vanda imobilul, la un pret derizoriu. E adevarat, contractul de credit este titlu executoriu.

Alte discuții în legătură

Executare silita bunuri mobile marilin marilin Am un credit de nevoi personale fara garantii de aproximativ 5000 lei la care nu am platit ratele de 5 luni, sunt bugetar si de cand mi s-a micsorat salariul ... (vezi toată discuția)
Debitor sau nu ? Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie imobiliara cu ipoteca . Garantul ipotecar o persoana fizica, garanteaza cu bunul imobil pentru o persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Executare silita ioana71 ioana71 Buna ziua. Am un credit la un IFN si am fost anuntata ca dosarul pt poprire pe salariu a plecat spre Executorul judecatoresc. Am fost anuntata telefonic, nu ... (vezi toată discuția)