avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 365 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exista posibilitatea de a fi actionat in instanta fara ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exista posibilitatea de a fi actionat in instanta fara instiintare prealabila?

Buna ziua!

Ma confrunt cu o problema destul de delicata si va rog foarte mult sa ma ajutati cu cateva lamuriri. In anul 2007 matusa mea a contractat un credit de nevoi personale de la un IFN. Din cate stiu, a reusit sa achite ratele vreme de 2 ani, dupa care nu a mai putut face acest lucru.
Intre timp, i-a fost pusa poprire pe contul in care achitam ratele unui credit ipotecar.
Zilele trecute am primit la adresa de domiciliu a matusii (adresa la care eu locuiesc in prezent) o instiintare din partea unui birou executor judecatoresc prin care ma informau ca urmeaza ca un evaluator autorizat sa se prezinte si sa intocmeasca raportul de evaluare a apartamentului in vederea stabilirii valorii de piata a acestuia, apartament aflat in procedura de executare. Am citit contractul de nenumarate ori si reiese clar ca matusa nu a oferit apartamentul drept garantie. In cadrul rubricii "Garantii" se specifica faptul ca, in caz de neachitare, se pot solicita garantii MOBILE.. De altfel, asa -zisa instiintare nu are nici un fel de antet, sa nu mai zic de alte date de contact, continand doar stampila evaluatorului , un PFA, si o semnatura.
Desi nu am cunostinte juridice, ma gandesc ca ar fi trebuit mai intai sa fie actionata in instanta, ca aceasta sa emita hotararea de executare. Din cate am observat, respectivul contract nu are un titlu executoriu.
Este posibil sa fi fost "implicata" in proces fara sa fi fost informata in prealabil??
Este posibil ca acestea sa fie masuri de intimidare, menite sa duca la o recuperare mai rapida a datoriei??

Sunt constienta de faptul ca nu au fost repspectate obligatiile contractuale si ca datoria trebuie achitata, dar as vrea sa fiu mai bine informata cu privire la subiect.
Va multumesc anticipat!
Ultima modificare: Vineri, 9 August 2013
mint_chocolate, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 22:58, 1 Septembrie 2013
Buna ziua!
Contractul de credit constituie titlu executoriu, iar dreptul bancii de a solicita executarea s-a nascut din momentul in care debitorul nu a platit cel putin 3 rate. Daca in contract se specifica faptul ca in caz de neplata, se poate trece la executarea silita a unor bunuri mobile, atunci banca este indreptatita sa recurga la acest gest. Totusi, este foarte posibil ca executorul despre care se pare ca nu aveti suficiente date sa actioneze in baza creditului ipotecar (spuneati ca i s-a pus poprire pe contul in care achitati ratele unui credit ipotecar, deci banii nu au mai acoperit ratele catre acel credit).
Procedura este urmatoarea: Creditorul se duce cu titlul executoriu la un executor judecatoresc. Acesta verifica daca este un titlu executoriu si daca sunt indeplinite conditiile cerute de lege, daca nu s-a prescris etc. Daca toate conditiile sunt indeplinite se va adresa instantei in vederea “incuviintarii executarii”. Daca instanta a incuviintat executarea, dvs trebuia sa primiti o somatie prin care sa vi sa ceara indeplinirea obligatiei intr-un termen acordat cu precizarea ca in caz contrar se va proceda la executarea silita. Deci nu s-ar putea trece la o executare fara ca dvs sa fiti pusa in intarziere, fara sa vi se acorde un termen rezonabil de acoperire a datoriei etc.
In plus, fara suficiente date nu puteti stii nici daca executorul este sau nu competent sa initieze procedura. Va recomand sa faci demersuri pentru a verifica toate informatiile legate de executor pentru ca daca el nu este competent, actele de procedura efectuate de el sunt nule absolut.

Cu deosebita consideratie
Av. Bogdan Dobrescu
Va multumesc foarte mult pentru raspunsurile oferite!
Va instiinteaza conform legii si asa cum prevede legea.

Calea de atac se exercita in termen de 15 zile de la comunicare.
Restul aspectelor sunt concrete si depind de la caz la caz...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executare silita bunuri mobile marilin marilin Am un credit de nevoi personale fara garantii de aproximativ 5000 lei la care nu am platit ratele de 5 luni, sunt bugetar si de cand mi s-a micsorat salariul ... (vezi toată discuția)
Debitor sau nu ? Irina S. Irina S. Titlu executoriu: contract de garantie imobiliara cu ipoteca . Garantul ipotecar o persoana fizica, garanteaza cu bunul imobil pentru o persoana juridica ... (vezi toată discuția)
Executare silita ioana71 ioana71 Buna ziua. Am un credit la un IFN si am fost anuntata ca dosarul pt poprire pe salariu a plecat spre Executorul judecatoresc. Am fost anuntata telefonic, nu ... (vezi toată discuția)