avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 285 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Schimbare nume de familie dupa casatorie pentru amandoi
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Schimbare nume de familie dupa casatorie pentru amandoi

Buna ziua,

Anul trecut m-am casatorit aici in Romania (Cluj) cu un cetatean olandez. Sotul a vrut sa isi ia numele meu de familie, astfel incat pe certificatul de casatorie la numele dupa casatorie apare numele meu de fata, urmand ca el sa-si schimbe pasaportul cu prima ocazie cu care se va afla in Olanda.

Ulterior, cand am fost in Olanda, am aflat ca e destul de greu- aproape imposibil sa isi schimbe numele. In plus, intre timp , si-a facut aici in Romania PFA , care normal poarta numele sau din nastere.

Acum am vrea sa trec si eu pe numele lui de familie, dar nu stiu cui sa ma adresez mai ales ca , asa cum ziceam pe certificatul de casatorie apare numele meu ca fiind numele de familie dupa casatorie pentru amandoi.

Multumesc.

Sonia Turczi
Banuiesc ca dupa casatorie, atat dvs, cat si sotul v-ati schimbat actele de identitate in care vi s-a mentionat numele preluat de ambii dupa incheierea casatoriei.Nu inteleg de ce vi s-a spus ca e imposibil ca dumnealui sa isi schimbe pasaportul in care sa i se treaca numele preluat dupa incheierea casatoriei, cata vreme aveti actele de identitate schimbate?
Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Luciana Guraliu-Macovei, Avocat
Pt ca probabil legislatia lor nu permite sa ia numele nevestei.
Aveti posibilitatea sa va schimbati numele pe cale administrativa, procedura si acte necesare, gasiti in link.
[ link extern ]
Din cate observ in mesajul doamnei, casatoria s-a realizat sub imperiul legislatiei romane, asa incat,schimbarea actelor de identitate si implicit a numelor din casatorie se rezolva tot in Romania chiar daca sotul este cetatean olandez.Procedura intradevar, este cea administrativa insa, corect pentru dumneaei era sa i se specifice de catre angajatii serviciului de stare civila exact procedura de urmat si nu sa i se spuna ca este practic imposibil sa se realizeze acest lucru.Stim cu totii cred , ca sunt state in care exista posibilitatea sa nu ii fie recunoscut acest drept de schimbare a numelui de familie prin casatorie.Cata vreme legea aplicabila casatoriei este cea romana, si cea valabila si pentru schimbarea actelor de identitate este aceeasi.Cu alte cuvinte, schimbarea numelui de familie se face tot in Romania.



Ultima modificare: Luni, 12 August 2013
Luciana Guraliu-Macovei, Avocat
Casatoria nu trebuie inregistrata si la ei si actele mirelui nu le schimba la ei ? Fie la ambasada sau direct in Olanda ?
Cred ca de la ambasada sau direct de la starea civila olandeza ar fi putut oferi o solutie.
Sotul este cetatean olandez, el inca are Paspaortul ca si act de identitate (in Olanda, este obligatoriu pasaportul nu carte de identitate ca si in Romania). Deci el nu si-a schimbat actul de identitate.
Nu stiam daca trebuie sa ma adresez primariei sau pasii standard din linkul pe care mi l-ati dat pentru ca acolo nu am gasit exact cazul nostru , cel mai asemanator dar nu identic fiind punctul :
" i) cand sotii au convenit cu ocazia incheierii casatoriei sa poarte numele de familie reunite si ambii solicita schimbarea acestuia pe cale administrativa, optand pentru numele de familie dobandit la nastere de catre unul dintre ei ori sa revina fiecare la numele avut anterior casatoriei;"

Multumesc,
Ultima modificare: Marți, 13 August 2013
gi-jane2, moderator

Alte discuții în legătură

Schimbare nume de familie (fara divorț). este posibil în românia pentru soțul cetățean străin? dan_daniel dan_daniel Sotia mea este cetatean strain (non-UE), suntem casatoriti de 9 ani de zile, iar pe certificatul de casatorie, la numele de familie dupa casatorie, este trecut ... (vezi toată discuția)
Schimbare de nume in acte - dupa casatoria cu un cetatean german petro_lore petro_lore buna, in august ma casatoresc in germania cu cetatean german; as dori sa stiu ce acte trebuie schimbate dupa casatorie(in urma schimbarii numelui) si cat ... (vezi toată discuția)
Cum se poate lua numele de dinainte de casatorie TANASENASTASA TANASENASTASA buna seara.sant casatorita cu sotul meu din 2009 si am luat numele lui.cum as putea sa am si numele meu cel de dinainte de casatorie?trebuie neaparat sa dam ... (vezi toată discuția)