avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfacerea contractului de muncã cu acrodul pãrtilor ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfacerea contractului de muncã cu acrodul pãrtilor fãra preaviz.Angajatorul este obligat sã plãteascã banii de concediu ?

Bună ziua.
Am înaintat solicitarea de desfacere a contractului de muncă cu acrodul părtilor(art. 55 lit. b)).Până la urmă s-a convenit că se va desface mnâine contractul de muncă deci cererea a fost aprobată de către firmă.
Firma este obligată să îmi plătească și banii de concediu pe lângă salarul ce rezultă din prestarea muncii pe luna trecută?
Sunteți amabili să îmi spuneți și temeiul legal(ca să rezolvăm treaba asta în mod legal și fără a avea firma de suferit, că până la urmă văzând că nu are câștig de cauză s-a dat bătută,eu fiind de acord încă de prima dată să facem asta pașnic fără „înțepături} legale, dar ce să fac dacă nu am avut cu cine...) care îl obligă și procedura de desfacere a contractului de muncă în acest caz
Mulțumesc mult pentru suportul oferit
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:44, 13 August 2013
Conform art. 146, alin. 4 din Codul muncii - ”Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii CIM”.
1. La incetarea contractului individual de munca (CIM) angajatorul trebuie sa va compenseze in bani zilele de concediu de odihna cuvenite si neefectuate pana la data incetarii CIM.

2. Din Codul muncii:

Art. 146
(1) Concediul de odihna se efectueaza in fiecare an.

(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), efectuarea concediului in anul urmator este permisa numai in cazurile expres prevazute de lege sau in cazurile prevazute in contractul colectiv de munca aplicabil.

(3) Angajatorul este obligat sa acorde concediu, pana la sfarsitul anului urmator, tuturor salariatilor care intr-un an calendaristic nu au efectuat integral concediul de odihna la care aveau dreptul.

(4) Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.



La incetarea raportului de munca, angajatorul are urmatoarele obligatii:
- inmanarea unui exemplat de pe decizia de incetare a c.i.m.
- inmanarea adev. de vechime
- inmanarea adev. pentru somaj.
- sa achite drepturile salariale aferente pana la data incetarii c.i.m. Acest lucru se poate face, in functie de decizia angajatorului, fie la data incetarii c.i.m. , fie la data stabilita prin c.i.m. pentru plata salariului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acordare concediu odihna olguta79 olguta79 O firma este obligata sa acorde concediu de odihna unui salariat care a fost angajat in perioada mai 2012-noiembrie 2012 , tinand cont ca desfacerea ... (vezi toată discuția)
Concediu maria2222 maria2222 buna ziua, am 59 de ani si 10 luni, la 59 ani si 6 luni am iesit la pensie la limita de varsta dar m-am angajat in continuare la aceasi firma la care lucram ... (vezi toată discuția)
Banii pentru concediu neefectuat mogutz mogutz buna ziua lucrez de aproape doi ani in cadrul unei firme si de curand am hotarat sa imi inchei activitatea la aceasta firma. precizez ca pana acum nu am luat ... (vezi toată discuția)