avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Factura apa prea mare
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Factura apa prea mare

Buna ziua,as dori o lamurire daca se poate,locuiesc intr-un bloc al primariei,avem toti montate apometre individuale,dar de fiecare data cand ne vine factura la apa apar niste cantitati anorme cu titlul de piuerderi,pierderi care ajung uneori si la 7-8 mc de persoana.au venit cei de la apa-canal,cei de la primarie,au controlat tot ce se putea dar nu au gasit nici o pierdere,totusi luna de luna suntem taxati in plus.asa se face ca apar diferente intre consumul de pe apometre si apometrul blocului,diferente enorme,de cate 100-200 mc.daca ar fi asa,dupa atatea luni dl nostru ar trebui sa fie situat in mijlocul unui lac mare....ma intreb daca e legal sa ni se bage asa cu nerusinare pe gat atat amar de apa la plata
Cel mai recent răspuns: johnpescar , utilizator 14:21, 22 August 2013
Pierderile sunt calculate separat in factura de furnizor sau apar cand se scade din total factura consumul raportat de fiecare apartament ?Cine va face calculele ?
Suplimentul de consum poate sa se datoreze mai multor factori
Unul dintre factori,foartea important este diferenta de clasa metrologica intre contorul de bransament clasa de precizie maxima si contoarele individuale clasa de precizie medie
Diferenta de clasa de precizie consta in aspectul ca in timp ce contorul de bransament inregistreaza orice fel de consum indiferent cat de mic,conntorul individual nu inregistreaza consemul redus gen picatura-dupa cum exista multe pierderi la bateriile de la bucatari,baie sau WC
Suplimentul de consum se poate recupera prin repartizare tuturor proprietarilor prin aplicarea uneia dintre cele 4 variante de calcul-fiecare dintre variante avand avantaje si dezavatanjele si
Daca au venit cei de la regie sau de la primarie si nu au gasit pierderi, inseamna ca acela este consumul dvs. total, care trebuie platit conform aparatului de masura verificat de metrologie.

Asa reusiti dvs. sa va gospodariti acolo, asa intelegeti sa impartiti intre proprietari consumul. Ce vreti ?. Sa vina regia sa va faca discount la cantitate ?.Cat discount doriti sa va fie acordat ?.
Este o dilema, poate va ajuta cu ceva cele intamplate in blocul in care locuiesc, se pare ca nu suntem singurii unde sa intampla asa ceva. Eu caut in continuare solutii pentru identificarea si indepartarea acestor "pierderi", consumuri ilicite sau cine mai stie cum sa le spunem...

La noi in bloc, inca din luna aprilie consumul blocului a fost calculat, conform apometre, sub valoarea facturii cu 234 mc, la luna mai 239 mc.... Nu avem probleme cu conductele, toate sunt in regula. Din aceeasi luna, furnizorul a redimensionat contorul de la DN 50 initial, la DN 40, ceea ce inseamna o mai mare acuratete in inregistrarea picaturilor.

Culmea, in aceeasi perioada am realizat, cu mare bataie de cap, si verificarea metrologica a apometrelor expirate din acest punct de vedere.

Am cerut verificarea metrologica a contorului general si a rezultat conform iar din discutia cu un reprezentant al BRML, am aflat ca, in conditiile in care am 5 apartamente necontorizate, excedentul de apa provine de la acestia dar, hotul neprins e negustor cinstit, ca la noi....
M-am intrebat totusi, cata apa ar putea consuma 20 de persoane pentru a ajunge la peste 200 mc consum/luna, locatari care oricum au repartizat deja consum maxim prevazut de lege.

Avem 2 procese pe rol cu unul dintre cei la pausal si il banuim ca lasa apa sa curga intentionat. Este o banuiala pe care nu as putea s-o probez deocamdata ci doar peste 1 luna, avand in vedere ca de pe data de 24 nu va mai beneficia de apa.

Poate faceti o verificare a apometrelor, o citire cu adminsitratorul nu ar strica, poate contorul general nu este conform. Daca rezulta conform, verificarea metrologica o plateste asociatia daca nu, compania de apa care, ar trebuie sa-i asume si acei mc in plus. Noi am platit cca. 250 lei (demontare, montare alt contor si verificare).

@johnpescar
Daca am avut sau avem experiente similare poate dam o mana de ajutor.
Oamenii platesc ce consuma dar ceea ce nu consuma nu e firesc sa plateasca, asadar e normal sa-si puna intrebarea "de ce?" Si eu doresc sa descopar de unde provine acest excedent de apa ca si @sebastian. Toti locatarii sunt suparati, chiar furiosi pentru aceste pierderi pe care le platesc absolut degeaba plus ca acest lucru se intampla de 3 luni continuu.
L.C.
Cititi Regulamentul de la HOTARIRE 41 din 14/02/2002
PRIVIND CONTORIZAREA CONSUMURILOR DE APA RECE, APA CALDA MENAJERA SI CALDURA LA APARTAMENTELE DIN CADRUL ASOCIATIILOR DE LOCATARI/ ASOCIATIILOR DE PROPRIETARI DIN MUNICIPIUL BUCURESTI
EMITENT : C.G.M.B.
si o sa vedeti ca nu exista un maxim sau limita pentru cei necontorizati.

Daca aveti nelamuriri discutam

Alte discuții în legătură

Pierderi de apa la o asociatie de proprietari calin felicia calin felicia De un an in fiecare luna la asociatia mea de proprietari imi pune pierderi de apa 16-22 lei/ luna. Acestea se calculeaza la suprafata apartamentului sau la ... (vezi toată discuția)
Pierderi de apa LucianSandu LucianSandu Buna ziua Daca ma puteti lamuri cu o problema... Asociatia de proprietari are pierderi la apa si aceste pierderi se pun la plata pentru fiecare ... (vezi toată discuția)
Diferenta intre consumul apa rece citit de coducerea asociatiei si cel facturat de apanova m.belu m.belu Consumul de apa rece citit de conducerea Asociatiei de Proprietari nu corespunde cu consumul facturat de APANOVA: exista o diferenta de plus 140 metri cubi apa ... (vezi toată discuția)