avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 624 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Care este instanþa competentã sã judece o cauzã ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Care este instanþa competentã sã judece o cauzã având ca obiect Legea nr. 544/2001?

M-am adresat cu o plangere in contencios ad-tiv impotriva Curtii de Apel Alba la ICCJ ,pentru refuz de eliberare documente, care au raspuns ca ei nu judeca in fond, dar nu au indicat cine are competenta de judecata.Va rog sa-mi comunicati cine judeca pe fond o plangere in conformitate cu legea 544/2001, Tribunalul Hunedoara din subordinea paratei sau poate insasi parata, ca alte cai nu am, fiind din jud HUNEDOARA?
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:06, 26 August 2013
regula e ca fondul e la tribunalul judetean si recursul la curtea de apel in a carui raza se afla tribunalul care a judecat fondul

sunt si exceptii


Legea 554/2004, legea contenciosului administrativ


Instanta competenta


Art. 10
(1) Litigiile privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice locale si judetene, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale si accesorii ale acestora, de pana la 5 miliarde lei, se solutioneaza, in fond, de tribunalele administrativ-fiscale, iar cele privind actele administrative emise sau incheiate de autoritatile publice centrale, precum si cele care privesc taxe si impozite, contributii, datorii vamale si accesorii ale acestora, mai mari de 5 miliarde lei, se solutioneaza, in fond, de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.
(2) Recursul impotriva sentintelor pronuntate de tribunalele administrativ-fiscale se judeca de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel, iar recursul impotriva sentintelor pronuntate de sectiile de contencios administrativ si fiscal ale curtilor de apel se judeca de Sectia de contencios administrativ si fiscal a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, daca prin lege speciala nu se prevede altfel.
(3) Reclamantul se poate adresa instantei de la domiciliul sau sau celei de la domiciliul paratului. Daca reclamantul a optat pentru instanta de la domiciliul paratului, nu se poate invoca exceptia necompetentei teritoriale.
stroe maqrcel a scris:
M-am adresat cu o plangere in contencios ad-tiv impotriva Curtii de Apel Alba la ICCJ ,pentru refuz de eliberare documente, care au raspuns ca ei nu judeca in fond, dar nu au indicat cine are competenta de judecata.

Dacă aţi primit doar un răspuns, presupun că nu există dosar pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie. Dacă ar fi existat dosar, ar fi existat şi hotărâre de declinare a competenţei în favoarea tribunalului, care este instanţa competentă să judece în fond acest tip de litigii. Există dispoziţie în acest sens chiar în Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.
Ultima modificare: Luni, 26 August 2013
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Sesizarea instantei de contencios adm.-teritorialitate elena20a elena20a Buna ziua, puteti sa-mi spuneti, va rog, care este instanta competenta teritorial in cazul unei sesizari a instantei de contencios? (vezi toată discuția)
Ce instanta e competenta?? nicoleta_85 nicoleta_85 inca de la inceput imi cer scuze daca nu postez subiectul la categoria corespunzatoare.. Vreau sa solicit instantei de judecata sa oblige o institutie a ... (vezi toată discuția)
Instanta competenta mototo mototo Buna seara. Va rog sa ma ajutati cu opinia dvs. Daca vreau sa actionez in instanta in aceeasi actiune Garda financiara comisariatul general Bucuresti si ... (vezi toată discuția)