avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Pasaport/carte de identitate - reinnoire in Anglia
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Pasaport/carte de identitate - reinnoire in Anglia

Sunt in Anglia de 8 ani, si de curând mi-au expirat buletinul/pasaportul!! De câteva luni bune încerc in zadar sa trimit e-mailuri ambasadei de la Londra sa mă sfatuiasca care este cea mai eficienta metoda prin care pot sa mi-i le reiinoiesc!! Primesc același răspuns, mergeți pe web-situl nostru, informati-va!! Azi i-am sunat si spre uimirea mea cineva a răspuns!! M-a ascultat s-a balbait si in final mi-a închis telefonul! Eu sunt căsătorita si nu am înregistrat căsătoria in România deci nu pot sa îmi fac carte de identitate cu numele meu nou!!Sfaturi??
Cartea de identitate trebuie facuta cu noul nume si asta nu se poate pana nu se face inscrierea / transcrierea certificatului de casatorie.

Certificatul vi-l puteau inscrie la consulat daca mergeati pana aveati CI in termen de valabilitate, asa nu aveti decat o singura varianta: titlu de calatorie pentru a veni in tara la locul de domiciliu, ca sa va faceti transcrierea certificatului si dupa aceea sa va faceti cartea de identitate.
Va trebui sa va faceti intai o carte de identitate provizorie, aveti nevoie de ea la Starea Civila cand mergeti sa transcrieti casatoria.

Certificatul britanic trebuie apostilat Foreign and Commonwealth Office, Biroul Legalizari, altfel veniti degeaba.

Pentru transcriere aveti nevoie de:
- traducerea legalizata la un notar public roman a certificatului de casatorie britanic (original si copie)
- traducerea legalizata la un notar public roman a certificatului de nastere a sotului (original si copie)
- copie dupa pasaportul sotului
- daca in certificat nu scrie numele pe care il veti purta dupa casatorie, veti da o declaratie la notar din care sa rezulte ce nume veti purta
- certificatul dvs. de nastere, original si copie.
Multumesc mult de raspuns!! problema mea este insa ca degeaba ma duc in Romania, nu am pe nimeni care sa ma i-a in spatiu.....pentru cartea de identitate !!incerc in zadar sa culeg informatii de pe internet dar se pare ca fara CI sau pasaport nu pot sa fac absolut nimic!
Puteti rezolva la locul de domiciliu.

Pasii ar fi, in ordine:
1. apostilare certificat de casatorie britanic
2. titlu de calatorie
3. carte de identitate provizorie pe numele actual, cu motivul eliberarii ''lipsa act spatiu'' - la Evidenta
4. depunere certificat de casatorie pentru transcriere - la Starea Civila
5. revenire la Evidenta pentru o noua carte de identitate provizorie cu noul nume, cu motivul eliberarii ''schimbare de nume + lipsa act spatiu''
6. depunerea actelor pentru pasaport (cartea de identitate provizorie e valabila pentru obtinerea pasaportului)

Pentru cartea provizorie nr. 1 aveti nevoie de
- cartea de identitate expirata
- 3 fotografii 3/4cm tip buletin (cu banda alba de 7 mm la baza)
- certificatul de nastere, original si copie
- 2 taxe (1 leu + 5 lei) platite la Impozite si taxe sau la ghiseu, depinde de cum sunt organizati.

Dupa ce o obtineti mergeti la Starea Civila cu ce v-am scris in celalalt mesaj iar dupa ce obtineti certificatul de casatorie romanesc mergeti din nou la Evidenta cu poze, chitante si ambele certificate (de nastere si de casatorie).

Toate astea se rezolva (daca nu sunt neclaritati) intr-o saptamana-doua.

Dupa aceea mergeti la Serviciul Pasapoarte cu
- cartea provizorie
- 2 chitante: 270 lei + 32 lei, pe care le platiti la CEC.
Pasaportul il primiti in 2 saptamani.
Raspunsul dat de dvs este foarte la obiect asa ca va adresez si eu o intrebare care are o oarecare legatura cu acest subiect:
Anul trecut am venit in Anglia cu copiii mei. Fetita mea cea mare a implinit 14 ani in noiembrie, noi fiind deja in UK. In mai mergem in Romania pentru o luna, in vacanta. Teoretic ar trebui sa-i fac buletinul, si probabil sa platesc o amenda pt ca nu i l-am facut in cele 15 zile dupa aniversare (pentru ca pe autoritatile romane nu le intereseaza daca un copil care sta in strainatate are sau nu posibilitatea sa vina la 14 ani inapoi sa-si faca buletinul...asta ca o paranteza). Practic, este posibil ca eu sa nu-i pot face buletinul, din motive independente de vointa mea, mai exact din motive de legi absurde in Romania, care stipuleaza ca ai nevoie de DOVADA DE DOMICILIU ca sa ai act de identitate. Deci daca esti homeless n-ai nici identitate in tara noastra draga. Mai exact: eu am buletin temporar, deoarece nu am dovada de domiciliu. Nu am pe nimeni care ''sa ma ia in spatiu''. Fetita este doar ''a mea'', mai exact sint divortata si copiii imi sint incredintati mie. Cu alte cuvinte eu nu pot prezenta nici pt ea faimoasa ''dovada de domiciliu''. Ce pot sa fac in acest caz? O las fara buletin? Ii fac si ei buletin provizoriu? Cum se procedeaza? Sper doar ca sa nu am probleme cind ne vom intoarce in UK. Ea are pasaport, dar ca la noi la nimeni, acest act international valabil la noi nu este dovada de identitate!
Dar de ce tineti sa ii faceti buletin cand dvs locuiti in strainatate si de ce nu ii faceti pasaport CRDS ? Ce sens are sa veniti in tara pt a-i face buletin ? Buletin ii veti face daca va intoarceti pt alocui in Romania si veti avea un domiciliu. Pt a avea domiciliu, e suficient sa inchiriati cu contract o casa.
Documente necesare pentru obţinerea unui paşaport de cetăţean român cu domiciliul în străinătate - pentru minor:

a) cererea de obţinere a paşaportului;

b) dovada achitării taxelor şi tarifelor de emitere a paşaportului;

c) permisul de şedere original al părinţilor/părintelui în care să fie inclus minorul ori permis de şedere emis de autorităţile statului de reşedinţă având ca titular minorul sau atestatul de înscriere în registrul de populaţie rezidentă de la autoritatea ţării de domiciliu sau orice alt document care atestă dreptul de şedere legală (ex: certificat de rezidenţă pe numele minorului eliberat de primăria locală, paşaportul emis de autorităţile statului de reşedinţă dacă minorul are cetăţenia acestuia, etc.) în original.

d) cartea de identitate emisă de autorităţile statului de reşedinţă în original – dacă este cazul în funcţie de vârstă sau certificat de rezidenţă emis de primăria locală;

e) certificatul de naştere românesc în original;

f) certificatul de căsătorie românesc în original al părinţilor;

g) sentinţa de divorţ rămasă definitiva in original (in cazul părinţilor divorţaţi), din care sa rezulte cărui părinte i-a fost încredinţat minorul;
h) Hotărârea judecătorească rămasă definitivă prin care se încredinţează minorul reprezentantului său legal care face cererea de eliberarea a paşaportului (pentru minorii sub 14 ani) sau care îşi exprimă acordul sub forma declaraţiei legalizate;

i) certificatul de deces românesc al părintelui, în original ( în cazul în care un părinte este decedat);

j) paşapoartele părinţilor in original / pentru spaţiul UE cărţile de identitate în original;

k) declaraţia de acord a părinţilor / părintelui / tutore lui / reprezentantului legal, după caz.

Ambasadele şi consulatele României sunt în măsură să ofere informaţii suplimentare, în funcţie de practica locală. De asemenea, informaţii generale despre procedura de obţinere a paşapoartelor pot fi accesate pe site-ul [ link extern ] .

ATENŢIE! Paşaportul CRDS poate fi electronic sau temporar. Paşaportul temporar are perioada de valabilitate de 1 an iar paşaportul electronic este valabil 3 ani pentru minorii cu vârste sub 6 ani şi 5 ani pentru cetăţenii români cu vârste peste 6 ani.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Certificat de nastere romanesc pt copii nascuti in strainatate LidyHM LidyHM Buna! Am 2 copii nascuti in strainatate(unul in Canada si altul in USA). Am reusit sa le obtin Apostila pe certificatele de nastere si in curand o sa le am ... (vezi toată discuția)
Probleme cu pasaport copil btmariuss btmariuss Buna ziua, am o problema si vreau sa ma lamuriti, daca puteti? O ruda a nascut in Italia anul trecut, copilul are in momentul de fata 8 luni. Are certificat ... (vezi toată discuția)
Acte necesare pentru schimbarea documentelor personale de identitate in urma unei casatorii. Alusa Alusa Buna, Situata in Anglia,..casatorita acum 2 ani in Anglia,..inca nu am reusit sa vin in Romania sa-mi schimb numele si documentele de identitate! Rugamintea ... (vezi toată discuția)