avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 348 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Cum pot beneficia de pensie la batranete?
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Cum pot beneficia de pensie la batranete?

Buna dimineata.Ce poate face o persoana ca la batranete sa poata lua pensie in conditiile in care momentan nu munceste cu contract de munca mentionez ca are doar 8 ani lucrati cu carte de munca,restu ''la negru''?
Poate incheia cu Casa de Pensii un contract in baza caruia sa plateasca acele contributii pentru a putea la batranete sa beneficieze de pensie?

Multumesc!

















Cel mai recent răspuns: Carp Mircea , utilizator 20:01, 3 Ianuarie 2015
Exact, poate incheia un contract de asigurari sociale cu CNAS la care va plati o cotizatie lunara de minim 244 lei, corespunzatoare unui venit minim de 778 lei. La data pensionarii pt limita de varsta ii este necesar un stagiu de cotizare de minim 15 ani, inclusiv somajul, pensia de boala, perioadele asimilate: armata, facultate.
deasemenea, poate cotiza si la somaj, cotizatia este mult mai mica, pt a beneficia si de somaj in anumite conditii.
De asemenea, poate participa si la pilonul III pensii private
Ultima modificare: Miercuri, 28 August 2013
emil6702, utilizator
Puteti sa va asigurati la pensii, sanatate si somaj, in conditiile legii, in baza unor contracte de asigurare incheiate cu fiecare institutie in parte.

1) - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau să îşi completeze venitul asigurat.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 778 lei, iar nivelul maxim de 11.115 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 778 lei veti plati 244 lei lunar.

2) - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (800 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 44 lei pe luna.

3) - Conform Legii 76/2002 se poate asigura în sistemul asigurarilor pentru somaj orice persoana care realizeaza venituri din activitati desfasurate potrivit legii, si care nu sunt asigurate prin efectul legii.
- Astfel de persoane pot incheia contract de asigurare pentru somaj cu agenţia pentru ocuparea fortei de munca in a carei raza teritoriala isi au domiciliul, daca au cel putin varsta de 18 ani si sunt asigurate in sistemul public de pensii si in sistemul asigurarilor sociale de sanatate.
- Venitul lunar pentru care se face asigurarea nu poate fi mai mic decat salariul de baza minim brut pe tara garantat in plata, stabilit potrivit legii (acum = 800 lei), si mai mare decat echivalentul a de 5 ori castigul salarial mediu brut, stabilit potrivit legii, in vigoare in luna pentru care se plateste contributia de asigurare pentru somaj.
- Contributia lunara este de 0,5% din venitul asigurat, deci minimum este 4 lei.
Buna seara! Ar putea un specialist sa imi ofere informatiile actualizate ale urmatoarei situatii: bunica mea are 72 ani, 8 ani lucrati la CAP, deci cu carte de munca si vreau sa stiu in ce conditii poate beneficia de pensie. Stiu ca trebuie platita o suma insa nu cunosc exact cat anume si pentru cati ani. Va multumesc anticipat pentru raspuns!
Trebuie sa indeplineasca conditia de stagiu minim de 10 ani.
Se poate incheia un contract de asigurare cu casa locala pentru completarea stagiului minim(10 ani).
Pentru 2015 se plateste 222 de lei pe luna.
Contractul se incheie doar pentru viitor.
Cand va indeplini stagiul minim de 10 ani,va beneficia de pensie de limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vreau sa-mi platesc cartea de munca gianina stanescu gianina stanescu buna seara, cum procedez in cazul in care nu mai lucrez dar vreau sa-mi platesc cartea de munca in continuare? multumesc (vezi toată discuția)
Contributie retroactiva la pensie valycalciu valycalciu contributia la pensie ,somaj se poate plati de o persoana fizica fara ca ea sa fie angajata? - daca DA unde si daca se poate pati retroactiv... Va multumesc ... (vezi toată discuția)
De la pfa in somaj? ContSters237549 ContSters237549 Sunt PFA din 2012. Pe anul si luni din 2013 (pana azi) nu am realizat venituri. As putea incepand cu 2014 sa platesc contributia la somaj, timp de 12 luni, ... (vezi toată discuția)