avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 369 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Schimbarea statutului unei asociatii
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Schimbarea statutului unei asociatii

Buna ziua,

As avea o intrebare in legatura cu schimbarea statutului unui ONG. In cat timp de la semnarea proceselor verbale in cadrul Adunarii Generale trebuie sa depui actele la judecatorie? Daca trec mai mult de 7 - 8 luni nu mai este considerat valabil procesul verbal?
Cu siguranta ca exista un termen, probabil 15-30 de zile. Daca au trecut 7-8 luni, trebuie reluata procedura
Inregistrarile modificarilor la statut se fac in maxim 15 zile pentru a putea fi si aplicate de catre ong.
Trebuie sa tineti cont si de urmatoarea precizare "Art. 8. - (1) Modificările aduse actului constitutiv şi/sau statutului produc efecte de la data înscrierii lor în registrul special." din regulamentul de la urmatoarea adresa [ link extern ]
Va multumesc!

Daca tot suntem pe acest subiect, schimbarea consiliului de conducere dintr-un ONG trebuie facuta la fel in maxim 15 zile de la data semnarii proceselor? Sau e un termen mai mare pentru asta?

Multumesc anticipat!
Nu exista nici un termen de decadere a depunerii actelor la instanta. nu am intalnit nici in teorie si nici in practica termenul de 15 zile.
Din cate stiu eu, aceste termene se aplica la inregistrarea modificarilor actelor unui SRL. Dupa acest temen se poate amenda administratorul societatii pt ca nu a inregistrat modificarile dar nu ca acele acte nu mai sunt valabile.
Pentru ONG nu exista in legea cadru astfel de prevederi.
Nu exista niciun termen, si in multe cazuri dureaza luni de zile de cand se tine sedinta AG pana cand se redacteaza si il semneaza toti participantii la sedinta, la organziatiile care au destul de multi membri si s-a prevazut in Statut ca PV sa fie semnat de toti participantii... Am inregistrat si dupa un an sau chiar mai multi ani acte modificatoare, si nu s-a respins, pentru ca nu exista baza legala pt a refuza inscrierea, desi uneori judecatorii au cerut lamuriri sesizand situatia neobisnuita.... Eu consider ca prevederea din OMJ 954 / 2000 cum ca modificarile produc efecte numai de la data inscrierii in RAF este o aberatie si nu trebuie interpretat literal, ci in sensul ca e vorba de fapt doar de opozabilitate.... pentru ca in caz contrar s-ar ajunge la situatii hilare... Ar insemna de exemplu ca AG demite unii membri ai unui organ ales, pentru ca ii supsecteaza de grave erori sau chiar fapte intentionate contra intereselor asociatiei, dar ei ar ramane in functie si ar putea in continuare sa ia decizii si sa incheie acte in numele asociatiei urmatoarele 2-3 saptamani pana se finalizeaza procedura de operare in RAF a modificarii, si ar avea temei sa refuze sa predea stampila, acte etc, noilor organe alese, pe motiv ca hotararea AG de demitere a lor si de alegere a celor noi inca nu produce efecte juridice.... Asa cum am spus, actuala legislatie ONG este plina de aberatii si nu se poate interpreta literal tot ce scrie in OG 26 / 2000 si in OMJ 954 / 2000 si alte cateva acte.... Recomand ca in Statute sa se reglementeze expres cand si cum intra in vigoare deciziile AG si fata de cine - ex. imediat fata de cei prezenti, daca nu s-a prevazut expes o data ulterioara, si la data comunicarii lor catre membri absenti, si la data operarii in RAF doar pentru tertii care nu au aflat pe alta cale.... Asa este si la societatile ”comerciale”. CUm ar fi ca administratorul demis sa ramana in functie si urmatoarele saptamani, pana se opereaza in Registrul Comertului numirea noului administrator? In realitate, mandatul sau inceteaza imediat si inta in atributii noul administrator ales, doar ca pana la operararea sa in Registru trebuie sa isi dovedeasca fata de terti calitatea cu hotararea AGA de numire, pana aceasta se opereaza in Registru, iar administratorul demis daca mai semneaza ceva in acea calitate pe motiv ca inca figureaza in Registrul Comertului ca administrator actioneaza ilegal si poate fi chair condamnat penal...

Alte discuții în legătură

Schimbare consiliul director intr-un ong Dan012345 Dan012345 Buna ziua, Dorim schimbarea presedintelui unei Asociatii (nu este asociatie de proprietari ci ong). El este numit in Actulul Constitutiv si in Statut. In ... (vezi toată discuția)
Nulitate acte emise de asociatie og 26/2000 doruculea doruculea Buna ziua, Doru Culea ma numesc si vreau sa va rog sa ma lamuriti cu o problema.Este vorba despre o asociatie constituita conform Og ... (vezi toată discuția)
Asociatie - actualizare statut/act constitutiv - cine semneaza statutul si actul constitutiv? sebastian2020 sebastian2020 Buna, ziua. Avem o Asociatie in care am fost 5 fondatori, tot cu 5 membrii in Consiliul Director. Acum suntem 11 membri, 2 dintre fondatori nu mai ... (vezi toată discuția)