avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 662 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Casatorie cu o minora
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Casatorie cu o minora

Buna ziua
De cateva luni stau cu o minora care a inplinit varsta de 16 ani in aprilie eu em 22 ani. Si vreau sa ma casatoresc cu ea se poate cu acordul parintilor ... parintii ei sunt de acord (am vazut ca trebui motive temenice ai aibe copii sau sa fie insarcinata)?
Astept un raspuns.
Multumesc
Ultima modificare: Marți, 10 Septembrie 2013
OVYBUB, utilizator
depinde cati ani ai tu. nu trebuie sa fie insarcinata, ar fi chiar de dorit sa nu fie. Corpul unei femei nu este pregatit la 16 ani sa procreeze
Noul Cod civil prevede ca, pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul.

Articolul 272 privind varsta matrimoniala stipuleaza: "(1) Casatoria se poate incheia daca viitorii soti au implinit varsta de 18 ani. (2) Pentru motive temeinice, minorul care a implinit varsta de 16 ani se poate casatori in temeiul unui aviz medical, cu incuviintarea parintilor sai sau, dupa caz, a tutorelui si cu autorizarea instantei de tutela in a carei circumscriptie minorul isi are domiciliul. In cazul in care unul dintre parinti refuza sa incuviinteze casatoria, instanta de tutela hotaraste si asupra acestei divergente, avand in vedere interesul superior al copilului. (3) Daca unul dintre parinti este decedat sau se afla in imposibilitate de a-si manifesta vointa, incuviintarea celuilalt parinte este suficienta. (4) De asemenea, in conditiile art. 398, este suficienta incuviintarea parintelui care exercita autoritatea parinteasca. (5) Daca nu exista nici parinti, nici tutore care sa poata incuviinta casatoria, este necesara incuviintarea persoanei sau a autoritatii care a fost abilitata sa exercite drepturile parintesti".
Cu respect !
Noul cod civil

Art. 272. - (1) Căsătoria se poate încheia dacă viitorii soţi au împlinit vârsta de 18 ani.
(2) Pentru motive temeinice, minorul care a împlinit vârsta de 16 ani se poate căsători în temeiul unui aviz medical, cu încuviinţarea părinţilor săi sau, după caz, a tutorelui şi cu autorizarea instanţei de tutelă în a cărei circumscripţie minorul îşi are domiciliul. In cazul în care unul dintre părinţi refuză să încuviinţeze căsătoria, instanţa de tutelă hotărăşte şi asupra acestei divergenţe, având în vedere interesul superior al copilului.
(3) Dacă unul dintre părinţi este decedat sau se află în imposibilitate de a-şi manifesta voinţa, încuviinţarea celuilalt părinte este suficientă.
(4) De asemenea, în condiţiile art. 398, este suficientă încuviinţarea părintelui care exercită autoritatea părintească.
(5) Dacă nu există nici părinţi, nici tutore care să poată încuviinţa căsătoria, este necesară încuviinţarea persoanei sau a autorităţii care a fost abilitată să exercite drepturile părinteşti.
Din ce motive doriti sa va casatoriti cu ea si ea ce doreste? Parintii ei de ce doresc?
Va intreb pentru ca eu nu vad motivele, darmite temeinicia lor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma pot casatori la 17 ani Xixgdfifehgfsh Xixgdfifehgfsh In toamna pe 17 noiembrie 2018 fac 17 ani ma pot casatori cu iubitul meu? Mentionez el are 21 si pana acum nu am avut niciodata relatii sexuale insa parintii ... (vezi toată discuția)
Căsătorie la 16 ani Loryley Loryley Bună ziua. Fiica mea împlinește 16 ani în luna august si ar vrea să se căsătorească anul acesta. Care e procedura si cât timp durează. Vă ... (vezi toată discuția)
Casatoria la 16 ani dupa noul cod de legi BoboXd BoboXd M-a interesat de mult acest subiect. Cum este casatoria dupa noul cod de legi? Cand auzim \\"Casatoria la femei este legala de la 16 ani\\" ar trebui sa ... (vezi toată discuția)